
Lyd er en essensiell del av digitale medier. Opplevelsen av lyden i ørene til mottakeren er så fundamental i oppfatningen av det produserte verket. Lyd-design kan fullstendig endre den grunnleggende forståelsen av et verk. I dagens gamingverden spiller lyd en massiv rolle i hvor fullkomment en produksjon fremstår. Det betyr på ingen måte at alle spill må bruke masse ressurser på å komponere noe episk parallelt med historien som skrives, men det må i hvert fall representere noe i takt med den eksisterende stemningen. Derfor er det så utrolig viktig at lyden kan leveres gjennom et godt utstyr, til en pris som ikke setter fyr på lommeboka.
Steelseries har produsert hodetelefonene Arctis Nova 3 Wireless, en verdig konkurrent i et marked proppfullt av forskjellig lyd-utstyr. I boksen kommer headsettet, sammen med den avtagbare mikrofonen ikledd pop-filter, en ekstremt kort USB-C-kabel og en bitteliten trådløs-dongel. Alt man trenger for et universelt headsett som både kan brukes til hverdagslig musikk-lytting eller gaming.

Lyd og lydkvalitet
Ved første test fremstår lyden veldig omfavnende. Til tross for fravær av noise cancelling, er øre-putene tette nok til at omverdenen distanseres og volumet kan settes høyt nok så omgivelsene roes drastisk ned. I noen settinger vil man oppleve fraværet av noise cancelling mer enn andre, som en høylydt kafé eller andre veldig bråkete plasser. Aldri nok til å døve over lyden i hodetelefonene, men nok til et merkbart innslag i lyttingen. Lyden blør ikke særlig, bortsett fra ved høyt volum og lite bråk rundt deg. Men det er vel ikke en anledning man ofte befinner seg i, så jeg ser ikke dette som et stort problem.

Steelseries har også utviklet en Arctis-app for enkel tilpasning ved bruk. Her kan du velge utifra et sett allerede installerte EQ-presets, eller få instruksjoner på hvordan du kan produsere en egen. Jeg er ingen kløpper med equalizer, så jeg har ikke laget en personlig, men presets-ene tilbyr et variabelt lydbilde med ganske merkbare endringer. Med 261 ulike presets til ulike kjente spill-titler eller andre aktiviteter, trenger man strengt tatt ikke å gå inn for å lage en egen; Med mindre man har veldig rigide preferanser. Jeg må innrømme at jeg er ikke veldig kresen eller kunnskapsrik rundt lyd, så det skal nok en mer belært type for å påpeke de eksakte forskjellene. Men derfor er det fint å inkludere en slik funksjon, for å senke terskelen for mer hverdagslige lyttere.

Materiale
Hodetelefonene er lightweight, men føles fortsatt som godt materiale i høy kvalitet. Øre-putene er lagd av en komfortabel tekstil, i motsetning til skinn/lær-løsningen som ofte går igjen. Skinn-løsningen kan fort gjøre lengre bruk ukomfortabelt og jeg blir ekstra oppmerksom på fuktighet og svette, så tekstilen foretrekkes sterkt.
Delen av headsettet som går over hodet har, lignende andre Arctis-headset, et elastisk bånd for å forebygge ubehag. Ved første øyekast syns jeg dette var genialt, båndet kan både tilpasses eller tas av etter ønske. Men etter en del bruk, ser jeg ikke helt poenget.
Jeg har vært borti mange ulike hodetelefoner i forskjellige prisklasser. Den eneste fellesnevneren jeg opplever er at hodetelefoner BLIR ubekvemme over tid. Uansett hvor bra putene, eller i dette tilfellet strikken, er. Dermed føles båndet mer som en restriksjon enn noe annet. Og jeg skulle ønske Steelseries heller fulgte strømmen og forbedret hode-puten, enn å implementere noe annet. Mulig jeg bare er ekstra sensitiv på trykk i hode-regionen over tid, men disse var altså ikke et unntak.

Mikrofon og batteritid
Mikrofonen som følger med er i det bedre sjiktet av headset-mikrofoner. Gjengivelsen av stemmen fremstår ikke skrapete og flat, men mye mer nyansert enn andre konkurrenter. Det er definitivt en mikrofon som kan vurderes å brukes i enklere produksjons-settinger, dog ikke av det høyere nivå. Gaming-mikrofoner av den mer budsjettvennlige typen har en tendens til å høres statiske og støvete ut, men det er ikke oppfatningen min her. Til tross for at mindre mikrofoner ikke vil kunne nå det samme nivået som medium range streamer-mikrofoner eller studio-mikrofoner, er ikke Steelseries langt unna topp-kapasiteten.
Batteritiden skal ligge på 30t i 2.4G/40t i Bluetooth og en kjapp 15-min lading skal gi deg 9t mer spilletid. Jeg befinner meg sjelden i en posisjon hvor jeg trenger 40 timer straight med musikk. Men jeg har tillatt meg å gå flere dager i strekk uten å plugge det inn, og har ennå ikke truffet en lavt batteri-advarsel.

Konkluderende tanker
Steelseries har produsert et bra universelt headsett for flere anledninger. Jeg ville kalt Arctis Nova 3 en typisk «Jack of all trades», fordi det fungerer godt på mange arenaer, men briljerer ikke innenfor noe. Med en så lav prislapp kan man heller ikke forvente en transcendental opplevelse. Men kvaliteten ligger høyere enn konkurrenter på samme, og noen av de høyere, nivåer. En sjelden nevnt side ved pris er frykten omringende verdien. Har du en skjorte eller kjole til flere tusenlapper, vegrer du deg for å bruke den i frykt for søling. Har du et rådyrt headsett er du livredd for å ta det med ut døra i frykt for at det skal ødelegges. I en verden sentrert rundt overforbruk er jeg ekstremt lite tilhenger av å kjøpe utstyr som ikke blir godt brukt. Nova 3 kommer jeg garantert til å ta med på alle slags eventyr.
Alle aspektene av Arctis Nova 3 Wireless kommer sammen til godt produserte hodetelefoner. Med den budsjettvennlige prisen, får du likevel et produkt av høy kvalitet som tilbyr god variasjon innenfor ulike lydbilder, selv for hverdagslige brukere som meg selv. Selv om komforten ved langvarig bruk kunne vært bedre, leverer den på det viktigste: god lyd, god mikrofon og fleksible innstillinger; Og de har raskt overtatt plassen som mitt faste sett.