Jeg er ikke noen stor fan av sykkelsport. Tour de France er for meg en fire timer lang reklamefilm for europeiske banker som avslutter med en femten minutters spennende spurt. Likevel hender det at jeg blir sittende på regnværsdager i ferien min og nyte bildene fra Frankrike og følger en og annen etappe fra start til slutt.
Konsollifisering
Men mens jeg ikke følger fanatisk med på Touren, har jeg god erfaring med Cyanide-spillene basert på det franske sykkelrittet. I en årrekke har den franske utvikleren laget strategispill basert på Tour de France, en spillserie som har blitt mer og mer realistisk for hvert år som har gått. Som lagleder er det opp til deg å disponere rytterne riktig, legge opp strategier for løp, og kontrollere rykk og spurtoppgjør. Pro Cycling Manager-serien har vært oppskattet av sykkelfans i flere år, og i år debuterer serien også på konsoll.
Det vil si, et nedlastbart Tour de France-spill ble lansert på Xbox Live Arcade og Playstation Network i 2009, men det var så råttent at vi helst forbigår det i stillhet.
Tour de France 2011 er en konsollifisert versjon av Pro Cycling Manager 2011. Med det mener jeg at spiller har gjennomgått en rekke forandringer for å gjøre det mer spillbart for konsolleiere. I første rekke betyr det at man i stedet for å kontrollere et helt lag gjennom de ulike etappene i Touren i stedet velger seg en enkelt rytter i hver etappe som man fokuserer på. Detaljstyringen av laget i PC-versjonen er ofret til fordel for en mer individuell opplevelse.
Med kameraet plassert rett bak min utvalgte rytter, blir Tour de France 2011 en litt mer personlig opplevelse enn PC-versjonen. Men selv om den strategiske lagdelen har blitt tonet ned, er ikke Tour de France 2011 så forenklet at moroa har forsvunnet.
Taktikeri
Som enkeltrytter må jeg nemlig ta hensyn til flere elementer mens jeg sykler. Puls og utholdenhet må balanseres, og akkurat som i virkeligheten nytter det ikke å rykke fra feltet og kjøre solo. Det handler om å vente på rett øyeblikk, kanskje slenge seg med en gruppe som rykker fra, eller starte sitt eget rykk. Man må også passe på å ha nok energi igjen til slutten, når man skal spurte mot mållinja. De ulike etappene i Tour de France er gjengitt riktig, med fjell- og klatreetapper blandet med bykjøring og rolige landeveier. De ulike rytterne har også forskjellige ferdigheter i virkeligheten som er realistisk gjenspeilet i deres oppførsel i spillet.
Verdt å merke seg er at Tour de France 2011 ikke er noe racingspill. Syklisten min sykler stort sett av seg selv mens jeg justerer tempoet hans og hjelper han å svinge, og dette er mer et taktisk strategispill enn et racingspill som f.eks. Dirt 3.
For å gjøre spillet enda mer taktisk har man også lagt inn muligheten for å planlegge og kommunisere underveis i løpet. Man kan få med seg laget sitt på rykk, og til og med inngå allianser med andre ryttere underveis for å prøve å sikre seg en god posisjon. Personlig synes jeg dette ble ganske avansert å sette seg inn i – mulighetene er mange og jeg ble fort usikker på hva som var lurt og mindre lurt – men de som er større Tour-fans enn meg vil helt sikkert mestre dette systemet raskere enn jeg klarte.
Ulekkert
For meg handler mye av Tour de France om atmosfæren. Folkefesten og de vakre naturbildene fra helikoptre og følgesbiler. Dette klarer dessverre ikke spillet å gjengi. Grafikken i Tour de France 2011 er litt blanda drops – sykkelfeltet med over 100 syklister i en svær mølje ser imponerende ut, men omgivelsene er sparsommelige og fattige. Vi har kanskje blitt bortskjemt med bilspill som Dirt 3 og Gran Turismo 5, men det er ingen tvil om at Tour de France 2011 ligger mange år etter det vi har blitt vant til rent grafisk på konsollene.
Likevel er ikke dette nok til å ødelegge opplevelsen, den grunnleggende spillmotoren overskygger de grafiske manglene, og når man kjemper om førsteplassen i et intenst sluttoppgjør er det like spennende og engasjerende som de mest spennende spurtene fra TV-sendingene.
Verdt å nevne er også lyden, som for det meste består av småkjedelig fransk elektromusikk som akkompagnerer løpene. Her hadde det nok gjort seg bedre med et kommentatorspor for å gjøre opplevelsen mer autentisk.
Som lillebror til PC-spillet, er dette en solid debut for Tour de France 2011. Det grunnleggende simulatoraspektet fra PC-versjonen er bevart, og selv om vi snakker om et litt enklere spill med mindre valgmuligheter, er Tour de France 2011 dypt nok til at det fungerer som utmerket pauseunderholdning mellom etappene i årets Tour de France.
Se flere bilder av Tour de France 2011 på neste side!
Tour de France 2011 er utviklet av Cyanide og utgis av Pan Vision. Spillet er lansert på Xbox 360 og Playstation 3.