
Jeg ser ikke mye på TV, men når jeg ser på liker jeg å lære noe. Et av mine favorittprogrammer – jeg kan faktisk ikke navnet på det en gang – dukker av og til opp på NRK2. Her tar man for seg et maleri og lar ulike eksperter snakke om historikken, teknikken og symbolikken i verket. Jeg elsker det.
Mysterium
Jeg elsker det fordi det tar noe tilsynelatende overfladisk og visuelt enkelt og tillegger det en hel rekke egenskaper jeg aldri hadde oppdaget på egen hånd. Elementer i maleriet får plutselig ny betydning, farger og geometri settes i uventede historiske sammenhenger. Etter å ha sett et slikt program om et maleri ser jeg plutselig maleriet i et helt nytt lys.
På samme måte prøver Antichamber å være noe mer og dypere enn enkeltdelen. Et abstrakt kaos av forvirrende inntrykk som vil gripe deg og bety noe for deg. Det lykkes bare nesten.
Tenk deg et førstepersons skytespill uten våpen. Ok, da tenker du sikkert på Portal, egentlig ikke noe dumt utgangspunkt. Der man i Portal skal rømme fra testkammer til testkammer ved å løse fysiske gåter med en portalpistol, skal man i Antichamber komme seg ut av et abstrakt korridorsystem ved å løse avanserte gåter. Men før man kan løse disse oppgavene må man klare å finne ut hva oppgavene egentlig er.
Sammenligningene med Portal slutter her. Selv om spillene deler perspektiv og begge utfordrer de små grå, er Portal et spill med klare spilleregler og logisk resonnement mens Antichamber viser fingeren til etablerte spillsannheter og gjerne narrer deg med optiske illusjoner og logiske brister.
Det er forvirrende, der man vandrer gjennom endeløse korridorer bare for å finne ut at man må snu for å oppdage at området man kom fra har blitt erstattet med et annet. Vegger forsvinner hvis man står i ro, dører åpner seg kun hvis man rygger mot de, og rom og planløsninger bryter med euklidske geometriske regler.
Eksperiment
Antichamber er et eksperimentelt puzzle-spill, som også krever eksperimentering fra deg som spiller. Du må eksperimentere for å finne ut av hva du skal gjøre eller hvor du bør gå, og av og til eksperimenterer du deg rett frem til løsningen på et problem uten at du vet hva problemet er.
Det er befriende på mange måter. En slags punk-holdning, anarkistisk og ustrukturert. Spillet lar deg hoppe fra område til område som du vil. Står du fast i et rom kan du prøve deg på et annet. Gjør som du vil, her er ingen autoritet som dytter deg i riktig retning og det er ikke mulig å gjøre noe feil.
Antichambers vilje til å bryte med regler og konvensjoner, til å peke nese av alt fra geometri til spilleregler, er spillets største styrke. En forfriskende cocktail av anarkistisk gåteløsning i lekre minimalistiske omgivelser.
Dessverre holder ikke det ungdommelige overmotet gjennom hele spillet. Etter hvert innføres pistoler. Ikke skytevåpen men verktøy som kan flytte og manipulere blokker. Mens spillet i starten briljerer som fri og frekk IQ-test blir det etter hvert et mer tradisjonelt puzzle-spill. Blokker skal brukes til å bygge broer eller fylle opp sprekker i vegger. Spillet blir mindre overraskende og mer forutsigbart.
Det er også vanskelig å forstå hva Antichamber vil si. Tolket som en parallell til livet vårt vil det kanskje fortelle oss at livets problemer består like mye av å definere problemene som å finne en løsning. Fraværet av en historie åpner for relativt liberale tolkinger av opplevelsen, men jeg klarer aldri å fri meg fra følelsen av at dette er et overfladisk spill som er litt for forelsket i sin egen briljans.
Det er likevel en briljans jeg unner alle med sans for oppgaveløsning i spill å oppleve. Antichamber lykkes med å snu opp ned på mange konvensjoner og byr på avansert og kompromissløs hjernetrim. Som med maleriene i NRK2-programmet mitt tror jeg Antichamber ønsker at jeg skal se det kaotiske spillkartet og de oppstykkede rommene og oppgavene i en ny og klar sammenheng når jeg har rundet spillet.
Helt dit vil jeg aldri påstå at jeg kom, Antichamber føles aldri som noe mer enn en rekke grubleoppgaver stuet sammen i en eneste stor puzzle-lapskaus. En velsmakende og utfordrende lapskaus.
Se flere bilder fra Antichamber på neste side!
Antichamber er utviklet og utgitt av Alexander Bruce. Spillet er lansert på PC.