Vi har vel alle drømt om å reise i tiden. Tidsreiser er noe som alltid er i framtiden − og som om ikke det var nok, er det ingenting ved relativitetsteorien som skulle tilsi at vi noen gang skulle klare å reise bakover til fortiden. Fordi vi i dag har digitalteknologi som ingen sci-fi-forfatter så for seg på 50-tallet, har vi allikevel PC-er, nettbrett og smarttelefoner som er kraftige nok til emulering. Takket være dette, kan man i hvert fall besøke kjære minner i digital form, uten å flytte seg fra sofaen − noe som kan være vel så bra som en tidsmakin
En ny trend?
Fremdeles har ikke retrograming den samme prestisjen som det å se på klassiske filmer eller det å lese bøker (noe som bunner i at spill ikke har den samme kulturstatusen enda), men i visse miljøer begynte deg å bli populært allerede på slutten av 90-tallet − da internett ble allemannseie. Det var i kjølvannet av dette begrepet «abandonware» oppstod. Selv om dette opprinnelig refererte til spill som ikke hadde blitt publisert av den opprinnelige utgiveren på mer enn fem år, er det i da en samlebetegnelse for alle gamle spill, forutsatt at spillet ikke lenger er like populært blant mainstream-gamere.
Nylanseringen av klassikere fra Virtual Console på Wii og PS1-klassikere på Playstation Network, gjorde retrogaming mer tilgjengelig for alle som ville gjenopplive gode minner. Derimot er det fremdeles mange som ikke vet hvordan de får til dette på PC. Selv om lanseringen av Windows XP i 2001 var en perfeksjon uten sidestykke (la oss bare innse det: Mac OS var ikke i nærheten i 2001), betydde den også kroken på døra for de aller fleste spill som bare fungerte i MS DOS eller Windows-spill som ikke var NT-kompatible.
Emulering
De aller eldste …
Virtuelle maskiner har eksistert i nesten 50 år, men de aller fleste er fremdeles noe slitsomme å bruke om man bare vil spille. Man kan laste ned VirtualBox, men da må man også belage seg på å installere et gjesteoperativsystem − noe som man fremdeles må eie en lisensiert utgave av operativsystemet for å gjøre.
Løsningen ble for mange DosBox, en emulator som på et primitivt stadium var tilgjengelig allerede sommeren 2002. Emulatoren har gradvis blitt videreutviklet og det gikk ikke lang tid før den kunne spille MS DOS-spill like godt som en «ekte» MS-DOS-maskin gjorde.
DosBox er helt gratis, det er open-source − og det følger med et innebygget operativsystem som «narrer» spill til å tro at de kjører i MS DOS. Fordi spillene er kodet for utdatert maskinvare, emulerer også DosBox hardware; du kan selv konfigurere om den skal emulere 386-, 486- eller første generasjons Pentium-prosessorer. I tillegg til dette, emulerer den også flere typer lydkort (mest relevant er kanskje Soundblaster 16).
For enkelte gamere, kan det kanskje være slitsomt å måtte skrive inn gammeldagse DOS-kommandoer hver gang man vil spille et spill. Det er derfor en fordel at man også kan laste ned et grafisk brukergrensesnitt her. Vil du allikevel gjøre det som en hardcore MS DOS-gamer, er denne guiden veldig god.
MS DOS-spill skulle forbli normen fram til andre halvdel av 90-tallet. Fortsatt i 1995 og 1996 var DOS-spill mest vanlig − og bl.a. Tomb Raider, Quake, Duke Nukem 3D og Broken Sword kjørte i MS DOS. Selv om vi hadde Windows-spill allerede på begynnelsen av 90-tallet, tok ikke spillverdenen steget til Windows for alvor før DirectX 5 ble lansert i 1997. Spill som for alvor begynte å utnytte dette (Quake II og FIFA 98 er gode eksempler), så på sin side «nesten ekte» ut den gangen.
De aller siste MS DOS-spillene i 2D, hadde et veldig tidløst preg fordi de allikevel krevde at du hadde Pentium-prosessor og CD-ROM.
Kan man fremdeles spille Windows-klassikere?
Grunnen til at man ikke kan spille gamle Windows-spill i dag, er at tidligere utgaver av Windows kjørte direkte oppå MS DOS. Windows XP var NT-basert og hadde dermed ikke MS DOS-kernelen i bunn.
DosBox støtter ikke Windows-spill direkte, men man kan allikevel installere Windows 3.1 inne i DosBox − og dermed kjøre gamle Windows 3.1-klassikere som f.eks. King’s Quest VI. Det finnes også workarounds som lar deg installere Windows 95 i DosBox, men dette er vanskelig, og resultatet blir som regel svært ustabilt.
Derimot kan man installere Windows 95 i VirtualBox, men dette forutsetter at man faktisk eier en originalutgave av dette operativsystemet. Heldigvis er det slik at gamle Windows-klassikere som utgis på nytt, nesten alltid er modifisert til å kunne kjøre i nye Windows-utgaver.
DosBox lar deg også kjøre Windows 3.1 − med påfølgende spillutvalg
Hvor får man tak i gamle spill?
Det er en myte at det er lovlig å piratkopiere gamle spill. Et spill er kopibeskyttet i 70 år etter opphavsmannens død, men mange utgivere har allikevel valgt å gi ut klassikere gratis. De aller fleste relanserte spill til Windows, er modifisert til å støtte Windows 7 og 8 i dag − og så og si alt av MS DOS-spill som tilbys gratis, kjører helt smertefritt i DosBox.
Vil man betale noen småpenger for en virtuell tidsreise, bør Good Old Games være første stopp. Klassikere som Fallout og Gabriel Knight er tilgjengelige der for småpenger − men du kan velge mellom mer enn 600 andre titler. Siden spesialiserer seg dessuten på kvalitetsspill; du vil ikke finne spill som ble berømte fordi de var «så dårlige at de ble gode» der.
Som nevnt ovenfor, har flere utgivere selv valgt å publisere enkelte spill gratis. Du kan finne en noenlunde komplett liste her, men visse spill er allikevel spesielt verdt å nevne i denne artikkelen. Selv kan jeg anbefale Death Rally, Tyrian og Command & Conquer-klassikerene. Fremdeles er disse mesterverkene like underholdende som de var på 90-tallet.
Retrogaming har kommet for å bli, og det har aldri vært lettere å få tak i gamle spill. Har du mange spill, men ingenting å spille, kan retrogaming virkelig være noe for deg.