Age of Mythology Retold – Noen ganger er ny lakk alt som skal til
0

Age of Mythology Retold – Noen ganger er ny lakk alt som skal til

Xbox er i vinden om dagen med å få en sjanger av spill tidligere forbeholdt PC over på hjemmekonsollene i stuene våre. Jeg testet ut Age of Empires 2 i starten av fjoråret og koste meg med nostalgitrippen det gav meg. Nå er Age of Mythology Retold her, nok et spill i Age of-serien som er pusset opp til nye konsoller og pc.

La meg være ærlig først som sist, jeg har alltid hatt litt sansen for real time strategy sjangeren helt siden ungdomsårene på min første PC som jeg kjøpte selv, men du verden hvor dårlig jeg er i dem. 

 

La meg begynne med å si at spillet ser helt nydelig ut, utviklerne har gjort en formidabel jobb med å pusse opp figurer, landskap osv her i 4K og det kjører bortimot helt perfekt. Bortimot sier jeg, det er fordi jeg opplevde at bildeflyten var litt ujevn nå og da under min gjennomspilling. Det ender ikke opp med å ha så mye å si for opplevelsen siden det kjører så bra ellers og det påvirket ikke helhetsopplevelsen.

En annen ting verdt å nevne er at siden de slapp nyutgivelsen av Age of Empires 2 i fjor har de overhalt det visuelle hva angår ikoner på skjermen og viser kun det nødvendige slik at all unødvendig rot har blitt strippet vekk til fordel for en mer tilfredsstillende opplevelse.

Jeg har aldri rørt originalen så for meg ble dette første gang jeg er borti Mythology delen av serien.

Stor variasjon mellom fraksjonene 

Det er gøy å hoppe mellom fraksjonene i spillet da de spilles akkurat ulikt nok til at du må endre taktikk og spillestil mellom hver av dem. I historiedelen spiller du som de forskjellige fraksjonene i hver sin kampanje. Her får du spilt som grekerne, norrøne, egypterne og atlanterfolket.

I motsetning til Age of Empires serien som følger historiske hendelser er dette satt til sitt eget univers hvor du får tilgang på krefter fra gudene etter hvert som du oppgraderer til en ny tidsalder. Du får også tilgang på mytologiske vesener du kan bruke i kamp som Kentaurer, Cyclops hydra og troll for å nevne noen.

Du har som nevnt tilgang på guddommelige krefter, disse kan du bruke når du vil, men de koster noe som heter Favors. Favors er noe du tjener på forskjellig vis med hver fraksjon, grekerne får det ved at arbeiderne dine ber til et tempel, egypterne ved å bygge monumenter til gudene og de norrøne får det ved å, du gjetter det kanskje, kjempe mot fiender.

Mellom hver tidsalder får du valget mellom to guder og kreftene du får tilgang på og godene de gir deg endres fra valgene du tar.

Det er en stor overhaling av det visuelle

Kampanjedelen er ganske omfattende i lengde og fungerer som en ypperlig introduksjon til alle systemene du skal lære deg og få kontroll på. Jeg nevnte innledningsvis at dette ikke er en sjanger som jeg er veldig god i, delvis fordi det er litt tilvenning med kontroller og delvis fordi jeg spiller det litt for sjelden til at jeg har full kontroll alt som må administreres for å effektivisere alt fra bygging til sanking av ressurser raskest mulig før fienden.

Men det som er imponerende, er hvor godt oversatt kontrollene er fra mus og tastatur til en kontroller som har vesentlig mindre antall knapper å boltre seg med. Litt knoting kan forekomme i starten, men jo mer du spiller og får kombinasjonene av knappetrykk innabords jo mer flyt får du over styringen og det tar ikke lang tid selv for helt ferske spillere.

Jeg nevnte innledningsvis hvor pent spillet er, og det er nesten en underdrivelse. 22 år har gått siden spillet først ble lansert og Retold utgaven har gjennomgått en skikkelig overhaling når det gjelder det visuelle. Her har hver eneste soldat, hus, trær og selve bakken fått den overhalingen som trengs for at spillet skal se helt praktfullt ut i 2024.

Du kan se på bildet lengre opp i anmeldelsen her hvor mye jobb utviklerne har lagt ned i forbedringen av det visuelle for man skulle ikke tro at det er et så gammelt spill når du setter deg ned med det.

 God gjenspillbarhet

Mekanikkene er ganske lette å sette seg inn i, men utfordrende å mestre. Der grekerne har tropper som er raske å bygge, sanker de til gjengjeld inn ressurser tregere enn for eksempel atlanterfolket som sanker inn ressurser raskest av alle fraksjonene. De trenger også lengst tid for å utvikle hver eneste bonde og soldat.

En annen forskjell mellom dem er at grekerne må bygge stabbur osv som bøndene samler inn ressursene i, mens de norrøne kun trenger okser med tilhørende vogn som ressursene samles inn i. Atlanterfolket derimot trenger ikke noe ekstra da de har kurver på ryggen. Alle har sine fordeler og ulemper og jeg føler at spillet er godt balansert mellom fraksjonene uten at det føles ut som noen har en fordel over de andre.

Etter du har fullført enspillerkampanjen kan du enten kaste deg rett ut i online og teste ut hvor god du er mot andre spillere, eller du har uendelig gjenspillbarhet med trefninger hvor du setter opp egne regler og mål, samt hvor mange andre ai motspillere du skal kjempe med eller mot.

Et godt spill, gjenfortalt til et nytt publikum

Age of Mythology Retold er et godt spill og selv om jeg aldri spilte originalen så er det ut ifra bilder å bedømme en veldig tro gjengivelse av hva den var bare med en moderne drakt både av det visuelle og lydbildet. Som jeg også sa i fjor så fungerer denne formelen godt med kontroller, det har de vist flere ganger nå. Er det kanskje lov å håpe at Ubisoft slipper neste Heroes of Might and Magic på konsoll også?

Uansett, liker du Real time Strategy spill og/Eller Age of Empires formelen så er dette et spill det er lett å anbefale.

About Nichlas Krabsethsve

Lagersjef på Power på dagtid og altoppslukende gamer på kveldstid.