Jeg elsker Animal Crossing-serien, og har vært en stor fan siden spillene på Nintendo DS og Wii. Det er likevel aldri vært en serie jeg bruker skrekkelig mye tid til. Et nytt spill i serien kommer, jeg spiller det i en måned eller to, og legger det fra meg igjen. Nå har jeg spilt i to uker, og gleder meg fremdeles til å skru på spillet for å finne ut hva jeg vil finne og oppdage, og det er ikke til å stikke under noen stol at spillet kommer på et merkelig godt tidspunkt da det ikke er så mye å finne på utendørs om dagen.
Animal Crossing: New Horizon er et surrealistisk livssimulator, hvor du som eneste menneske flytter inn på en øde øy sammen med noen fremmede dyr for å starte et nytt samfunn. Du møter forretningsmogulen Tom Nook, som tilbyr deg et telt imot et lite lån, og så er eventyret i gang! Men, hva gjør man?
I ditt nye fredfylte øyliv står du fritt til å gjøre akkurat hva du vil, men du er relativt begrenset de første dagene i forhold til mulighetene som kommer senere. Store deler av spillet går ut på å samle gjenstander, enten det er fisker, insekter, fossiler eller møbler til ditt eget hus og hage. Det kan sammenlignes litt med å spille Sims, bare uten pengekodene (men du kan plante og dyrke pengetrær).
Alternativt kan du donere det meste av det du finner til Tom Nook, som sier han har en venn som er nysgjerrig på dyrelivet på øya. Etter kort tid vil denne vennen flytte til øya selv for å åpne et nytt museum. Her kan du se på og lære om de forskjellige dyreartene og fossilene som du donerer.
Fiskene og insektene du finner bestemmes av ting som årstider, tid på døgnet og vær, som gjør det noe utfordrende å fylle ut hele museet. For de fleste, meg selv inkludert, er dette noe av det aller viktigste å gjøre i spillet, men det er likevel helt frivillig. Hvis du heller ønsker å bruke tiden på å designe f.eks. klær eller møbler kan du også gjøre det.
Etter du har betalt lånet ditt til Tom Nook får du et hus med litt ekstra plass og goder, men Nook er rask på labben til å gi deg et enda større lån, noe som vil gjenta seg ganske så ofte. Det er bare Animal Crossing som får det å være gjeldsslave til å virke gøy.
Nytt i serien er muligheten til å lage egne redskaper og møbler ved en DIY-benk. Da trenger du ressurser som pinner og steiner som du finner overalt på øya. I gjengjeld lager du de nødvendige redskapene som økser og spader, som brukes til å skaffe mer ressurser. Noen dager senere får du også muligheten til å sette en ekstra personlig touch på det du lager med farger og mønster.
Du får også en telefon som holder styr på alt du trenger for deg. Der finner du kart, vennelister, oppskriftene dine og ikke minst: Nook Miles-poeng. Disse Nook Miles-poengene tjener du ved å gjøre handlinger som å fiske, hogge trær, selge eller kjøpe gjenstander i butikken, og de kan du igjen bruke på å kjøpe litt mer spesielle og eksklusive gjenstander som du ikke finner i butikken. For omlag 2000 poeng kan du også kjøpe en flybillett.
Flybilletten tar du med til flyplassen som åpner opp den andre dagen i spillet. Her kan du benytte flybilletten til å reise til en tilfeldig og unik øy der du kan finne nye frukter og nye folk. Disse folkene kan du så invitere til å flytte inn på din egen øy.
Det er også på flyplassen hvor du kan skru på internet og invitere venner til å besøke øya di, eller besøke andre venners øyer.
Mens det er utrolig koselig å dra på besøk til hverandre (spesielt når man ikke kan gjøre det på ordentlig), så er det også litt begrenset hva man kan gjøre mens man er mer enn en på øya. Du kan ikke dekorere eller sette ut møbler f.eks, og det er heller ikke så stort mye å gjøre sammen, annet enn å bytte litt møbler og frukt. Dette betyr at ingenting blir mere moro enn den du lager selv!
Selv så har jeg bygget en liten butikk på øya mi. Her har jeg lagt ut litt møbler, DIY-oppskrifter og klær som jeg ikke vil ha eller ikke trenger. Disse bare ligger på bakken, så oppfordrer jeg vennene mine til å ta med seg gjenstander de selv ikke har behov for som de kan bytte i butikken min.
Det går også an å f.eks. leke gjemsel, konkurrere i hvem som fanger flest fisk, lage en catwalk og vise frem klærne sine osv. Det er faktisk ganske mye man kan gjøre i Animal Crossing, men man må ofte finne det litt på egenhånd.
Kommunikasjon er heller ikke så veldig lett. Du kan skrive og sende meldinger til hverandre i spillet, men de er begrenset til omtrent 5-6 ord per melding. Det er også knotete å skrive med tastaturet i spillet, så derfor anbefaler jeg å bruke Nintendo Switch sin egen online app på mobilen din. Når appen er koblet med din Nintendo profil så vil det dere skriver i appen komme på skjermen i spillet sømløst. Litt kult, men på dette tidspunktet kan man like gjerne bruke andre chatteprogram på mobilen til å holde kontakt.
Grafikken og stilen synes jeg er aldeles nydelig og tidløs. De eldre spillene i serien ser fortsatt ganske bra ut, men nå som Animal Crossing er i HD for første gang er det blitt andre boller. Alt er veldig detaljert, spesielt møblene og inventar, og lydbildet er fenomenalt. Ofte kan lydene i spillet hjelpe deg med å finne f.eks. litt godt gjemte insekter, eller hjelpe deg å lokalisere ballonger som stadig flyr over øya. Klarer du å skyte ned ballongene følger det som oftest med en kul presang.
Aldri har jeg opplevd at spillet kræsjer eller lagger, ikke engang med flere spillere på øya samtidig.
Spillet spilles i real tid, som betyr at når klokken er 15.00 på ordentlig er klokken også 15.00 i spillet. Når Tom Nook forteller deg at en oppgradering er ferdig neste dag, så betyr det neste dag på ordentlig.
Nå er det vår i spillet, men etterhvert blir det sommer, høst og vinter også, og i de forskjellige sesongene så skjer det forskjellige events. Nå som det er påske er det også påske i spillet, og jul og nyttår i Animal Crossing er alltid noe å glede seg til.
For noen er dette kanskje litt rart, og føles ut som en begrensning. Mange spillere liker derfor å “jukse”, ved å skru tiden fremover på konsollen, og dermed lure spillet til å hoppe til neste dag. Jeg forstår at de mest ivrige synes dette er moro, men jeg tror du brenner opp spillet litt for fort på denne måten. Animal Crossing er på sitt aller beste i små doser over lengre tid, noe som gjør det perfekt for Nintendo Switch.
Det eneste som kan være negativt er hvis flere spillere deler en og samme Switch. Selv om man har flere brukerkontoer knyttet til konsollen, så vil kun den første spilleren som starter spillet faktisk kunne bestemme på øya. Lillebror eller lillesøster må kanskje derfor bare dilte litt etter, noe som er synd. Det kan være mye moro i å dele øy, men de fleste vil nok aller helst styre sin egen.
Animal Crossing er på ingen måte et spill for alle. Det er lett å oppfatte det som litt kjedelig og tregt, men samtidig er det et veldig behagelig spill som du spiller i ditt helt eget tempo. Her handler det ikke om å vinne, men å nyte selskapet med dine nye venner i ditt nye samfunn. New Horizons er det definitivt beste spillet i serien til nå, og det virker som mange oppdager serien for første gang. Det er aldri for sent å starte sitt nye liv som gjeldsslave for Tom Nook.