
Når vi ser tilbake på 2013, så kan vi vel påstå at det var mye rart som skjedde i disse tolv månedene. Hele året var preget av den neste generasjonen som begynte å gjøre seg klar til å overta hyllen under tven i de mange hjem. De siste store spillene til PS3 begynte også å komme ut, med stortitler som GTA V, Bioshock Infinite og The Last of us, kan vi ikke klage.
Likevel var det en del merkelige hendelser som preget spillbransjen også. Situasjoner og handlinger som man i ettertid kan stusse på. Noen kan vi til og med spørre oss selv, “hva i all verden tenkte de på?!
Her kommer de fem mest kontroversielle hendelsene som preget spillåret 2013, og som fikk oss til å riste på hodet.
Wii U med et omdømmeproblem.
Hånden på hjertet, hvor mange av dere trodde at Wii U var en egen konsoll og ikke en oppdatering til Wii? Veldig mange rundt om i verden trodde dette ihvertfall. Da Sony og Microsoft lanserte sine neste generasjon konsoller på markedet i slutten av året hadde allerede Wii U vært ute i 9 måneder. Da er det flaut når begge selger flere konsoller på 24 timer enn hva Nintendo gjorde i hele denne perioden. Kun 5% av den forventede årsomsetningen var solgt før jul.
Så hva er problemet med Nintendo? Hovedsaklig store problemer med å la uavhengige aktører lage spill til konsollen. Veldig mange spill til Nintendo er eksklusive til konsollen, og med Wii var det aldri problem. Forgjengeren hadde så mange konsoller solgt at utviklerere tjente på ekstraarbeidet det var å omgjøre et spill til Wii. Til Wii U derimot er saken en annen. Dårlige vilkår og lite salgspotensial gjør at selskap snur ryggen til japanerene.
Det nå nedlagte selskapet THQ, (kjent for blant annet Saints Row serien) sin direktør, Janson Rubin, sa det enkelt:
Nintendo er irrelevant som konsoll i dagens marked. Det er en skam at de holder spill som Zelda og Mario ekslusivt til Wii U.
Det eneste Nintendo har gjort er å øke markedsføringsbudsjettet og senket prisene. Enda har ikke de gjort noen endringer med sin spillprofil.
Det at det er gått et år nesten og vi enda ikke ser store endringer i Nintendo sin profil, gjør at dette er nummer fem på listen.
Fez 2 kansellering
“Fez 2 is cancelled. I am done. I take the money and I run. This is as much as I can stomach. This isn’t the result of any one thing, but the end of a long, bloody campaign. You win.””
Da det uavhengige spillet Fez kom ut i 2012, fikk det nesten utelukkende positiv respons og ble sett på som et av flaggskipene blant indie-spill. Hovedutvikleren Phil Fish og selskapet Polytron hadde da brukt fem år på å skape spillet. Fish ble en kjendis over natten.
Så hva skjedde? I sommer ble oppfølgeren annonsert på en spillmesse. Kun en måneder senere kansellerte Fish spillet. Mellom disse to periodene hadde han og en freelancer journalist hatt en heftig diskusjon på twitter. Marcus Beer som hadde deltatt på programmet “Invisible Walls” på gametrailers, kalte Fish med negative ordlag etter sistnevnte hadde utalt kritisk mot Microsoft sin nye indie-spill politikk.
En rask twitter dialog endte overraskende med at Fish, uten å ha fortalt noe til resten av Polytron, at Fez 2 var kansellert.
Denne overraskende beslutningen, blandet med at det skyldtes barnslig holdning mellom to mennesker gjør at dette får fjerdeplassen.
Fish er også med i dokumentaren Indie Game: The Movie, hvor vi følger tre uavhengige spillskapere på sin vei til å ferdigstille sine prosjekter.
Sim City lansering.
Sim City serien er meget populær rundt om i verden. Derfor var gleden stor da Maxis endelig lanserte et nytt kapittel i serien. Da spillet kom ut i begynnelsen av 2013, var det likevel alt annet en glede å spore blant med mange tusen som hadde kjøpt spillet.
Allerede før spillet ble lansert fikk det negative tilbakemeldinger. Da det ble annonsert at spillet hadde en påkrevd internettilkobling hele tiden, begynte mange å reagere. På twitter, reddit og Youtube ble 50.000 signaturer sendt til EA med krav om å fjerne internettpåbudet.
Kort fortalt, så var ikke spillet ferdig når det ble lansert. Store glitcher i selve spillmotoren, hvorav innbyggerene ikke oppførte seg rasjonelt i henhold til landskapet var en ting, men det som skapte kontrovers var online funksjonen. Ikke bare krevde spillet kontinuerlig tilgang til internett, men serverene slet også i svært stor grad. Veldig mange fikk tilgang til serverne, og dermed fikk de ikke spille spillet. Flere youtube brukere lagde selvfølgelig sinte videoer hvor de prøvde å få tilgang til serverene.
Det toppet seg da en forumbruker på EA sine nettsider ville ha pengene tilbake på grunn av serverproblemene. Istedenfor å få pengene tilbake ble han truet med utkastelse av forumet.
Etterhvert roet problemene seg ned, men EA sitt frynsede rykte bare vokste.