Et spilltastatur som tilfredstiller
0

Et spilltastatur som tilfredstiller

sep 03 Spill.no  

Det å velge et tastatur i dagens gaming-verden, er ikke like lett som før. I dag er det blitt stort fokus på mekanisk tastatur, samt mulighet til å programmere makroknapper til å utføre bestemte handlinger. SteelSeries har gjort seg spesielt kjent på den fronten med deres 6Gv2 mekaniske tastatur som regelrett definerte solid byggekvalitet. Denne gangen har SteelSeries derimot valgt å gå imot strømmen og heller satse på membran-taster. Dette er det mest vanlige og er standard på bærbare PC-er.

Membrantastatur

Opphavet til navnet kommer fra at det er en fleksibel membran under alle tastene, og hver enkelt tast dytter på membranet, slik at det dannes kontakt med laget under. Prosessen kalles lukking av en krets, og gjør at tastaturet registrerer tastetrykk, og akkurat hvor det kom fra. Grunnen til dette valget skal SteelSeries ha forsvart med å si at det er mindre motstand i membran-taster, noe som igjen vil få deg til å taste fortere. Ulempen med membran-tastatur er at man ikke får noen form for tilbakemelding(lyd) når man trykker ned tasten. Man må også presse tasten helt ned for at det skal registreres som et tastetrykk.

Første møte

I det jeg åpner pakken merker jeg umiddelbart at dette ikke er noen lettvekter. Jeg oppdager kjapt at det er et stort tastatur med langt flere knapper enn jeg vanligvis er vant med. Etter jeg får koblet det opp, kommer det som virkelig får tastaturet til å “skinne”. Apex lyser nesten opp der det står med sine neonfarger. Ikke bare at hver eneste tast er opplyst, det er også lagt til lys på hver av sidene. Det er også lagt inn mulighet til å endre lysstyrken på lyset. Tastaturet har også fem forskjellige fargeområder. Disse fargene kan igjennom bli forandret på til å danne 16.8 millioner fargekombinasjoner.

Heftig Programvare

Programvaren SteelSeries Engine er luftig og oversiktlig med et variert utvalg av tilpasninger av både fargene og tastene. Hver tast kan nemlig bli programmert til å utføre hver sin spesielle handling. Om du vil åpne nettleseren, kalkulator eller hva enn det måtte være, kan dette bli tilført en hvilken som helst tast. I all hovedsak er dette ment for de ti MX-knappene på siden av tastaturet, samt fire L-knapper i hjørnet og tolv M-knapper på toppen. Mer enn nok makrotaster, med andre ord!

Rettet mot spilleren

I motsetning til andre tastatur, har Apex seks piltaster. Det er altså to piler som går mot skrå i tillegg til de tradisjonelle tastene, noe som kan være nyttig i de fleste spill hvor man bruker piltaster. Disse kan du igjen programmere til å utføre andre handlinger om du heller ønsker det. Medieknapper på høyre side av tastaturet er også en ting som kommer veldig godt med. Disse fungerer rett ut av boksen og er utrolig nok helt responsive med tredjepartsprogrammer som Spotify. Programmet reagerer umiddelbart ved tastetrykket.

I tillegg til dette har du også mulighet til å lagre alle valgene dine i en egen spesiell profil. Dette kan vise seg å svært praktisk om du liker å ha et spesielt oppsett når du spiller, når du er på skrivebordet eller hva enn du måtte ønske. Det kan i begynnelsen virke litt rotete, men etter du har blitt vant til det, begynner du å lure på hvordan du klarte deg uten.

Størrelsen teller

Apex er et stort tastatur. Mye knapper, men tar samtidig generelt stor plass. En ting jeg merker når jeg skriver eller spiller, er at caps lock-knappen er litt for lett å trykke på istedenfor “a”. Typisk irritasjonsmomement å “spamme” caps lock når du egentlig ville gå til venstre…

Tilkoblingsmulighetenene er heller ikke få. På baksiden av tastaturet er det to USB 2.0-porter hvor du kan koble til hva som helst. F.eks. mus, hodetelefoner, ekstern HDD, osv.

Det er også verdt å nevne at tastene er flate, det vil si at de ikke stikker ut. Dette kan gjøre det fortere å skrive ved at fingrene sklir lettere langs tastaturet, men gjør det samtidig lettere å trykke feil. Ettersom jeg er mest vant til å skrive på en bærbar PC var det ikke noe problem, men de mest intense spillerne ønsker kanskje at det er litt større mellomrom mellom tastene. Det kan også nevnes at M-makrotastene er opphøyet. Samtidig har ikke tastaturet et justerbart håndleddstøtte – det er derimot bygd inn i tastaturet. Hadde heller likt å se dette for seg selv. Støtten er nemlig ikke den beste, og har du tastaturet på en kant, føler du ofte at hendene ønsker å skli av.

Apex, en gave til gamere

Føler med dette at jeg har gått igjennom de fleste vesentlige deler av SteelSeries Apex Gaming Keyboard. Sett fra en distanse er det en gamer sin våte drøm. Du finner i mine øyne ikke et tastatur av likt fangende utseende, og fargene på tastene og siden tar blikket til deg og dine venner.

Det er stort og solid med alle muligheter en gamer kan tenke seg, mens mangelen på mekaniske taster, justerbart håndleddstøtte og for stor caps lock er noen av dets svakheter. Samtidig er det nok av positive sider ved Apex til å gi det en soleklar anbefaling til ivrige gamere. Med en prislapp på ~750,- i skrivende stund, kan det virke skremmende for noen, men kvaliteten i tastaturet gjør opp for denne prisen.

Om SteelSeries
SteelSeries er en dansk produsent av spillutstyr og tilbehør, inkludert hodetelefoner, tastatur, mus, musematter og programvare. SteelSeries har historisk bidratt til å sponse veksten av konkurrerende spill og elektronisk sport gjennom profesjonell team-sponsing og samfunnet støtte over hele verden.

Anmeldelsen er basert på et eksemplar sendt av SteelSeries. Vi takker for tastaturet.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.