Fem kontroversielle hendelser fra året som gikk
0

Fem kontroversielle hendelser fra året som gikk

jan 11 Spill.no  

Når vi ser tilbake på 2013, så kan vi vel påstå at det var mye rart som skjedde i disse tolv månedene. Hele året var preget av den neste generasjonen som begynte å gjøre seg klar til å overta hyllen under TVen i de mange hjem. De siste store spillene til syvendegenerasjonsspillene sto også for tur, der titler som GTA V, Bioshock Infinite og The Last of Us endte opp som fantastiske spill.

Likevel var det en del merkelige hendelser som preget spillbransjen også. Situasjoner og handlinger som man i ettertid kan stusse på. Noen kan vi til og med spørre oss selv, “hva i all verden tenkte de på?!”.

Her kommer de fem mest kontroversielle hendelsene som preget spillåret 2013, og som fikk oss til å riste på hodet.

5. Wii U skuffer

Hånden på hjertet, hvor mange av dere trodde at Wii U var en egen konsoll og ikke en oppdatering til Wii? Veldig mange skal vi tro salgstallene. Da Sony og Microsoft lanserte sine nestegenerasjonskonsoller på markedet i slutten av året hadde allerede Wii U vært ute i ni måneder. Da er det flaut når begge selger flere konsoller på 24 timer enn hva Nintendo gjorde i hele denne perioden. Kun 5% av den forventede årsomsetningen var solgt før jul. 

Så hva er problemet med Nintendo? Hovedsakelig store problemer med å la uavhengige aktører lage spill til konsollen. Veldig mange spill til Nintendo er eksklusive til konsollen, og med Wii var det aldri problem. Forgjengeren hadde så mange konsoller solgt at utviklere tjente på ekstraarbeidet det var å omgjøre et spill til Wii. Til Wii U derimot er saken en annen. Dårlige vilkår og lite salgspotensial har gjort at spillselskap snur ryggen til japanerne i Nintendo

Det nå nedlagte selskapet THQ, (kjent for blant annet Saints Row-serien) sin direktør, Janson Rubin, sa det enkelt:

Nintendo er irrelevant som konsoll i dagens marked. Det er en skam at de holder spill som Zelda og Mario eksklusivt til Wii U.

Nintendo har tatt grep og gjort noen endringer, som å øke markedsføringsbudsjettet og senket prisene. Tilgjengeligheten for uavhengige utviklere har økt betraktelig i det siste, og Nintendo har økt støtten for at gamle spill til tidligere systemer kan bli tilgjengelig over internettet.

Likevel så har det faktum at Nintendo sløste bort året de hadde i forsprang på konkurentene, gjort at dette er nummer fem på listen.

 
4. Fez 2-kansellering

“Fez 2 is cancelled. I am done. I take the money and I run. This is as much as I can stomach. This isn’t the result of any one thing, but the end of a long, bloody campaign. You win.”

Da det uavhengige spillet Fez kom ut i 2012, fikk det nesten utelukkende positiv respons og ble sett på som et av flaggskipene blant indie-spill. Hovedutvikleren Phil Fish og selskapet Polytron hadde da brukt fem år på å skape spillet. Fish ble en kjendis over natten.

Så hva skjedde? I sommer ble oppfølgeren annonsert på en spillmesse. Kun en måneder senere kansellerte Fish spillet. Mellom disse to periodene hadde han og en freelancer journalist hatt en heftig diskusjon på twitter. Marcus Beer som hadde deltatt på programmet “Invisible Walls” på gametrailers, kalte Fish med negative ord etter sistnevnte hadde uttalt kritisk mot Microsoft sin nye indie-spill politikk.

En rask twitter dialog endte overraskende med at Fish, uten å ha fortalt noe til resten av Polytron, at Fez 2 var kansellert.

Denne overraskende beslutningen, blandet med at det skyldtes barnslig holdning mellom to mennesker gjør at dette får fjerdeplassen.

Fish er også med i dokumentaren Indie Game: The Movie, hvor vi følger tre uavhengige spill-skapere på sin vei til å ferdigstille sine prosjekter. Verdt et besøk en kjedelig ettermiddag.

3. Sim City-lansering

Sim City serien er meget populær rundt om i verden. Derfor var gleden stor da Maxis endelig lanserte et nytt kapittel i serien. Da spillet kom ut i begynnelsen av 2013, var det likevel alt annet en glede å spore blant med mange tusen som hadde kjøpt spillet.

Allerede før spillet ble lansert fikk det negative tilbakemeldinger. Da det ble annonsert at spillet hadde en påkrevd internettilkobling hele tiden, begynte mange å reagere. På Twitter, Reddit og Youtube ble 50.000 signaturer sendt til EA med krav om å fjerne internettpåbudet.

Kort fortalt, så var ikke spillet ferdig når det ble lansert. Store glitcher i selve spillmotoren, hvorav innbyggerne ikke oppførte seg rasjonelt i henhold til landskapet var en ting, men det som skapte kontrovers var online funksjonen. Ikke bare krevde spillet kontinuerlig tilgang til internett, men serverne slet også i svært stor grad. Veldig mange fikk tilgang til serverne, og dermed fikk de ikke spille spillet. Flere Youtube brukere lagde selvfølgelig sinte videoer hvor de prøvde å få tilgang til serverne.

Det toppet seg da en forumbruker på EA sine nettsider ville ha pengene tilbake på grunn av serverproblemene. Istedenfor å få pengene tilbake ble han truet med utkastelse av forumet.

Etterhvert roet problemene seg ned, men EA sitt frynsede rykte bare vokste. Nylig ble EA kåret til verdens verste bedrift, tredje år på rad.

2. Bros before ho´s

God of War serien har aldri vært noe for de følsomme. Etter fem spill og mer blod enn i en blodbank burde man ha forstått konseptet. Det gjorde tydeligvis ikke Adam Sessler. I en videoanmeldelse for Rev3games kalte han God of War Ascension for kvinnehatene. Nettet eksploderte og selv her i vårt lille kongerike var det mennesker som hadde meninger om teamet. Det var nemlig at etter å ha nedkjempet tre kvinnelige furier at du fikk et trofe kalt Bros before hoes. Dette var langt over streken over hva som er kvinnediskriminerende, ifølge Adam Sessler.

Hvorfor var det kvinnefiendtlig? Fordi man dreper noen kvinnelige skurker, og selv om det var i galt i seg selv, så fikk man et trofé kalt Bros before hoes. Sessler så på dette som nedlatende og all oppmerksomheten fikk faktisk utviklerne til å endre navnet til Bros before foes. Nettet derimot var delt.

Denne saken havner på listen fordi den indirekte stiller spørsmålet om hvordan man kan oppnå likestilling i videospillbransjen, når mange menn ikke engang er villig til å møtte kvinnelige skurker i spill på like premisser. Forhåpentligvis blir debatten mer moden i 2014.

1. Xbox One

Førsteplassen går til Microsoft og deres nyeste konsoll. Sjelden før har en spillmaskin fått en så dårlig start på sin livssyklus. Da konsollen ble vist ut i Los Angeles under E3 var det med svært spesielle spesifikasjoner knyttet til den. Ikke bare krevde den konstant internettilkobling, men det ville også være umulig å slå av Kinect. Problemet var ikke bare utfra et spillemessig ståsted, men også i henhold til menneskerettigheter. Eksperter hevdet at teoretisk kunne Kinect overvåke deg uten at du hadde mulighet til å legge merke til det. Både kroppstemperatur, hjerteslag, og annen sensitiv informasjon kunne registeres uten at eieren visste det

Andre problemer var en såkalt regionsperre, noe som Sony fjernet allerede for 7 år siden, på sine spill. På et internasjonalt marked var det mange som reagerte at visse spill kunne bare spilles på spesifikke konsoller. Når det gjaldt brukte spill så ville de også sette opp et system likt det Steam hadde. Det vil si at det ville være umulig å spille andre sine spill uten å bruke eierens konto også. Dette skapte selvfølgelig sinne, siden konsollbrukere ofte selger og låner sine spill til hverandre. Sony utnyttet dette til det fulle i sin senere presentasjon av Playstation 4.Ydmykelsen var fullkommen for Microsoft, og noen gikk sålangt til å erklære neste generasjons konsollkrig over før den begynte.

Sterkt presset endret Microsoft sin Xbox i henhold til kritikken, og debatten har stilnet. Likevel har debatten rundt dette emnet vært 2013 soleklare mest kontroversielle hendelse i spillverden.

Honorable mentions (Spoiler):

Den siste hendelsen jeg vil nevne, kommer ikke på grunn av de store kontroversene rundt det, men snarere tvert om. Jeg snakker selvfølgelig om torturscenen i GTA V. Utenom noen få artikler var det ikke så mye oppmerksomhet rundt dette oppdraget. Da jeg spilte det på lanseringsdatoen veddet jeg med resten av redaksjonen at også det femte spillet i serien ville skape overskrifter på grunn av det oppdraget. Det skjedde ikke.

Hvis noen hadde fortalt meg at en scene hvor vi waterboarder, trekker ut tenner og knuser kneskåler på en uskyldig person ville ha gått forbi i stillhet, hadde jeg ledd. Det var altså det som skjedde og jeg må si at jeg er positivt overrasket. Har endelig majoriteten av samfunnsdebattanter akseptert videospill som en likeverdig form for kultur?

Det er lov å håpe.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.