Football Manager 2021 – Gjør stort sett alt riktig
0

Football Manager 2021 – Gjør stort sett alt riktig

Så er vi her igjen. Riktignok litt på overtid i år på grunn av koronaen. Det er nå du tar livsvalget om hva som er viktig de kommende månedene. Skal du prioritere familien og det sosiale livet, eller skal du ta oppdraget med å føre Oldham tilbake til Premier League? 

Valget har aldri vært enklere. Og ikke bare på grunn av at vi har fått streng beskjed om å holde oss hjemme for fellesskapets beste. Football Manager 2021 er det beste i serien og har løfta seg på de viktigste områdene.

Kampmotoren har endelig fått en solid oppgradering.

Nå er det ikke noe uvanlig at den seneste utgaven av FM er den beste, men det er ikke ofte gleden og spillbarheten har fått så tydelige løft.

Årets utgave inneholder ingen store endringer. Det er ingen store nyheter eller systemer som har blitt implementert, men hele spillet har fått en solid ansiktsløftning. Det er kanskje en dårlig metafor da endringene stikker dypere enn til det kosmetiske.

Det første og viktigste som har skjedd er at 3D-motoren i kampene har fått seg en solid oppgradering. At kampene skal være mer realistiske er noe som Sports Interactive lover hvert år, uten at man som spiller merker nevneverdig til det. I år er det imidlertid tydelig. 

Det nye grensesnittet rundt kampene er enormt mye bedre enn tidligere.

Kampene flyter rett og slett bedre og føles tettere på skikkelig fotball, ikke bare en dårlig etterligning. Det er åpenbart lagt inn langt flere animasjoner og jeg kan faktisk ikke huske at det har skjedd noe fullstendig urealistisk. Viktigst er det imidlertid at du kan se styrkene og svakhetene til spillerne dine i kampmotoren. Dine taktiske disposisjoner er også tydligere enn noensinne. 

Selve kampopplevelsen har også blitt bedre med nytt grensesnitt. Det nye grensesnittet under kampene gir deg mye mer nyttig informasjon enn tidligere og det blir mer naturlig å ordne taktiske disposisjoner under kampene. 

Faktisk så har hele spillet fått seg en grafisk oppdatering så alle menyer ser langt bedre ut enn tidligere. 

Statistikk har aldri vært viktigere i fotball, noe FM reflekterer.

Statistikk har blitt en større og større del av fotballen, og for første gang har xG blitt introdusert i Football Manager. xG står for expected goals og er egentlig bare en avansert sjansetelling som forteller noe om hvor godt betalt et lag eller en spiller har fått i forhold til prestasjon. 

De siste utgavene av Football Manager har vært en liten statistikkrevolusjon med tanke på hvor mye informasjon du kan hente ut. Akkurat som utviklinga i fotballen generelt. Det gjør selvfølgelig mer realistisk og det er lettere å gjennomføre Moneyball-prinsippet i klubbygging, hvis det er noe du har interesse av. Samtidig gjør det også spillet langt mer omfattende. Du kan selvfølgelig bestemme hvor mye av denne informasjonen du ønsker å ta innover deg, men mye av det får du slengt midt i trynet og for nye spillere kan det være vanskelig å filtrere ut hva som er viktig.

Du har enorme analysemuligheter i spillet. Så store at det er lett å gå seg bort.

I en tidligere anmeldelse av en Football Manager-utgave har jeg skrevet noe om balansegangen mellom realisme og underholdningsverdi. Realisme er fint, men når spillet begynner å føles som en jobb er det kanskje på tide å ta et steg tilbake. Football Manager er ikke helt der ennå, mye takket være at du i stor grad kan delegere oppgaver til andre i klubben. Det i seg selv er jo også en administreringsoppgave som neppe er så lett for nye spillere. 

Interaksjoner med media og spillere har også fått seg en overhaling. Agenter har også kommet med i miksen, hvor da kan snakke med en agent direkte for å høre om hvor tilgjengelig en av spillerne han er.

Selve samtaler med spillerne har også blitt bedre. Selv om jeg er litt usikker på hvor nødvendig den nye kroppsspråkfunksjonen er. I stedet for å si noe i en aggressiv tone kan du nå for eksempel sparke en vannflaske eller peke. 

Mer variasjon og muligheter under pressekonferansene, men det er fortsatt noe jeg lett hopper over.

Pressekonferanser og intervjuer har fått seg et løft, men de er fortsatt dørgende kjedelig. Det er de i og for seg i virkeligheten også, og du kan fint delegere dem bort i spillet.

Den siste lille forbedringa som er verdt å snakke om er hele opplegget rundt rekruttering av nye spillere. Spesielt dette å planlegge, speide og kartlegge. De jevnlige rekrutteringsmøtene du har med folka dine føles langt mer relevante enn tidligere. Her peker de på områder av laget som trenger forsterkninger og du kan si om du er enig eller ikke. Du kan selvfølgelig også sette opp egne posisjoner de skal konsentrere seg om. 

Football Manager 2021 er ingen revolusjon. På ingen måte, men måten de har oppdatert spillet på er gjort helt riktig. Sports Interactive har tatt en formel som fungerer og gjort helt nødvendige justeringer. Disse justeringer er så relevante at jeg ikke har noen som helst problemer med å anbefale kjøp, selv om du eier 2020-utgaven. 

Sesongoppsummeringa er også fin.

For dem som lurer på om koronaviruset er med i spillet. Ikke direkte. Spillere kan ikke pådra seg korona, men den første sesongen er utvilsomt preget av det. Både med tanke på kalender og ikke minst økonomien til klubbene. Sistnevnte normaliserer seg imidlertid etterhvert.   

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.