Fra lek til alvor
0

Fra lek til alvor

sep 22 Spill.no  

“FY FAEN SÅ BARNSLIG! LÆR DEG Å SPILLE ET EKTE INSTRUMENT DA VEL!” er den vanlige kommentaren som dukker opp i utvalgte spillforum med en gang noen begynner å diskutere «Rock Band» eller «Guitar Hero». Nå kan surmulerne teipe igjen kjeften, Harmonix tar steget fullt ut og gir oss ekte instrumenter i «Rock Band 3».

Øvingslokale

Det minner mer om et øvelseslokale for et ekte band enn et møterom tenker jeg, idet jeg og noen andre journalister fra Italia rusler inn for å hilse på John Drake fra Harmonix, som sammen med representanter fra MTV Games og Mad Catz skal demonstrere «Rock Band 3» for oss. Instrumenter står stablet her og der, og kabler fyller gulvet. De fleste av oss er mest spent på to ting: de nye pro-instrumentene som skal simulere ekte instrumenter, og det nye instrumentet: keyboardet. Men Drake vil helst snakke litt om spillet før vi kommer til godsakene.

– Spillmessig er dette «Rock Band» som dere kjenner fra før, men med masse forandringer og nyheter. En av nyhetene er at vi har utvidet sorteringsmulighetene kraftig, slik at man nå kan sortere på sjangere, sanglengde, instrumenter, soloer, familievennlige sanger, og så videre. Har man mye nedlastbart innhold kan man slå av og på mange filtre for å finne de sangene man har lyst til å spille, forteller Drake.

I tillegg kan man nå lage egne setlister og lagre de. Dette kan man og gjøre gjennom «Rock Band Network», slik at man kan sitte på skolen eller jobb og mekke en setliste som er klar for spilling til festen man skal ha om kvelden. Drake demonstrerer kjapt alle funksjonene på skjermen mens han snakker, og viser oss hvor enkelt det har blitt for spillere å hoppe inn og ut av spillet. Før måtte man alltid gjøre dette på en egen skjerm, før man velger sanger. Nå kan spillere hoppe inn og ut hvor som helst, selv midt i en sang. Man kan også endre vanskelighetsgrad midt i en sang.

Figurskaperen har blitt mer avansert. Borte er butikken der man kjøpte klær, i stedet får man nå belønninger i spillet i form av nye antrekk, instrumenter, fans og lignende. I karrieremodusen er det vanvittig mange prestasjoner å jakte på. Alt fra enkel ting som å gi navn til bandet sitt, eller klare en gitarsolo på 100%, til å nærmest umulige prestasjoner som å treffe hver eneste note på hvert eneste instrument i hver eneste låt i spillet. Alle prestasjonene gir belønninger.

Nye instrumenter

Jeg er rimelig overbevist allerede. Etter å ha tilbrakt flere hundre timer med «Rock Band 2», og med over 700 låter i biblioteket mitt, er det meste Drake snakker om nå småting jeg har savnet eller som har irritert meg. «Rock Band 3» ser fresht og oppusset ut, mer detaljert og mer lekent enn før. Men så kommer vi endelig til de virkelige nyhetene i spillet.

Keyboardet, som er produsert av Mad Catz, har to oktaver, et håndtak ut på siden, og ser bra ut. Vekten er god, og enda viktigere, tangentene føles som ekte tangenter og ikke som leketøy. Full av selvtillit melder jeg meg frivillig til å teste det, og kaster meg rett ut på hard. Hvor vanskelig kan det være å treffe tangentene som blir anvist på skjermen?

Ganske vanskelig, faktisk. Mye verre enn jeg hadde trodd. Jeg klarer meg såvidt gjennom låten. Og enda brukte jeg bare fem av tangentene.

– Alle tror at «Keyboard – det blir enkelt det», ler Drake.

– Men det er langt fra enkelt. Det krever fingerferdighet og øving, forklarer han før han demonstrerer keyboardet i den nye pro-modusen. Her spiller man på alle tangentene, notestrømmen på skjermen har blitt delt opp i enda flere noter bak et gjennomsiktig tastatur. Det er oversiktlig og fint, men jeg kan love deg at det å spille åpningstonene til «Break on Through» med «The Doors» ikke akkurat er noen dans på roser. Med en helt annen funksjon enn gitaren og bassen, føyer keyboardet seg inn som et verdig femte instrument i spillet.

Og mens vi er inne på pro-modusen, denne dukker også opp for spillets andre instrumenter. På trommer kan man feste på tre symbaler, og spillnotene på skjermen vil i pro modus skille mellom en gul tromme og en gul symbal, slik at du i praksis får åtte ulike trommenoter å holde styr på. Har du bare spilt på de vanlige «Rock Band»-trommene, kan det være en brå overgang å bli tvunget opp på symbalene, men det føles mer realistisk, og det er mer realistisk.

Men det er gitaren som er den virkelige revolusjonen. Mad Catz’ «Wireless Fender Mustang Pro»-gitar ser ut som en ekte gitar, men strengene på gitarhalsen er byttet ut med smale avlange knapper. Hele 102 av dem, faktisk, i rekker på seks fordelt på 17 rader. Sammen med seks strenger på gitarkroppen er det jeg holder i hendene rett og slett en nøyaktig kopi av en ekte gitar, bare med knapper i stedet for strenger på gitarhalsen.

Men knappene er så tynne at de føles som strenger når jeg stryker fingrene over dem. Og idet jeg kaster meg ut i «Guitar Pro»-modusen, føler jeg meg plutselig på dypt farvann. Notebanen er byttet ut med seks strenger som går innover skjermen, og noten jeg skal spille kommer dalende ned på den aktuelle strengen. Så langt, alt vel. Men over noten står et tall, og dette antyder hvor jeg skal gripe strengen. Et tre-tall betyr at jeg skal trykke ned strengen på den tredje av de sytten radene.

Og det funker. Jeg slår ekte noter i takt med musikken, holder inne strengeknappen, og slår an på den ekte strengen. Men så blir det verre. Skrur man opp vanskelighetsgraden øker man også realismen, og plutselig må man holde inne flere strenger samtidig. Og før man vet ordet av det står man og spiller ekte gitargrep.

Men det er ikke enkelt. Noe John Drake understreker.

– Denne modusen er ikke for alle. Hvis man bare vil ha det moro å spille slik man gjorde før, så kan man selvsagt det. Men for de som faktisk har lyst til å lære å spille ekte gitar, er dette et nyttig verktøy, forklarer han.

Ambisiøst

I expert-modus spiller man nemlig sangen helt nøyaktig slik den skal spilles i virkeligheten. Man kan rett og slett lære seg en låt i «Rock Band 3», plukke opp en ekte gitar, og spille den på ordentlig.

Harmonix er så engasjert i den nye modusen, at de også kommer med en ekte gitar til spillet i 2011. Den ekte gitaren har strenger langs hele gitarhalsen, sammen med sensorer som merker hvor du har fingrene. Fender-gitaren kan brukes både som en vanlig gitar koblet til en forsterker, eller som gitar i spillet.

Det er et ambisiøst og naturlig steg videre, for verdens ledende musikkspillutvikler. Og ikke minst bør det nye spillet stoppe kjeften på de surmagede kritikerne som maser om at man heller bør lære seg å spille ekte instrumenter. Eller som John Drake selv valgte å uttrykke det:

– Det er alltid noen idioter på internettforum som begynner å mase i «Rock Band»-diskusjoner: «hvorfor ikke spille ekte gitar og dra damer og være kul», og så videre. Vel, nå kan du lære deg det. Og dessuten, hvis du sitter og poster på nettet om å spille gitar og dra damer, så drar du neppe så jævla mye damer i virkeligheten, kompis!

Se flere bilder fra «Rock Band 3» på neste side!

«Rock Band 3» utvikles av Harmonix og MTV Games og utgis av Electronic Arts. Spillet lanseres på Xbox 360, Playstation 3, Wii og DS 29. oktober.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.