Ingen drømmetrekning
0

Reisen til Russland – del 1 – del 2 – del 3 – del 4 – del 5 – del 6

Vi har hatt en god kvalifisering og det gjør at vi fortsetter å klatre på FIFA-rankinga. Nå er Norge blant verdens 30 beste landslag. Der skal vi være. Et uttalt mål i starten var å ta igjen Sverige og Danmark. Sverige er vi for lengst forbi, men Danmark kan bli verre. Åge Hareide har gjort en strålende jobb og Danmark ligger nå på 10. plass.

Før kampen våre to siste kvalifiseringskamper får vi nyheter. Jeg er usikker på om det er gode nyheter. Både Josh King og Adama Diomande har brutt scoringstørken sin. King scoret sitt første PL-mål på 21 timer. Flott at de har scoret igjen, men bekymringsfullt at det har gått så lang tid.

Det som definitivt er gode nyheter er den strålende formen som Haitam Aleesami viser i Palermo. Likevel ønsker norske medier at Per Egil Flo blir tatt ut istedenfor.

Til troppen er det kun Ole Selnæs og Omar Elabdellaoui, av de som er aktuelle, som er ute med skader. Etter Martin Linnes’ innsats sist, så ser jeg ikke på han som god nok for landslaget. I tillegg har jeg null tiltro til Espen Ruud. Derfor tar vi ut en debutant. Petter Strand har vært strålende for Molde. Han kan i tillegg spille på hele høyresiden og sentral midtbane.

Jeg merker meg også at Midtsjø, Nordtveit og Jarstein ikke spiller på sine respektive lag. Jarstein fortsetter som en av tre keepere i troppen, men hans status som førstekeeper er truet. De to midtbanespillerne forsvinner ut av troppen. Det samme gjør Ruben Yttergård Jenssen.

Iver Fossum har spilt seg til fast plass i Hannover og kommer derfor inn i troppen. Det gjør også Pål Andre Helland og Martin Ødegaard. Sistnevnte er nå på utlån i Malaga og gjør det bra.

Til kampen mot Nord-Irland endrer vi igjen formasjon. Ikke så ulik Norgediamanten, som vi vanligvis spiller, men den defensive midtbanespilleren flyttes ett hakk opp. Fra diamant til juletre, med andre ord. Dette fordi Nord-Irland ikke har noen mellomromspillere jeg er redd for. Det å bruke to offensive midtbanespillere kan skape forvirring i forsvaret til motstanderne.

Den største overraskelsen i laguttaket er at Andre Hansen tar keeperplassen. Vi kan ikke ha en keeper som ikke spiller fast og Hansen er langt tryggere enn Nyland.

Den nye formasjonen ser ut til fungere strålende. Vi kjører over dem i første omgang. Både Ødegaard og Skjelbred burde ha sendt oss i ledelsen, men McGovern leverte noen strålende redninger. Dermed er det 0-0 til pause. Diomande ser sliten ut og plukkes av ved pause. Josh King tar plassen på topp.

Andre omgang starter på verst tenkelige måte. Josh Magennis løper enkelt fra Jonas Svensson og får slått ballen inn i feltet hvor Will Grigg har løpt seg fri. Han gjør selvfølgelig ingen feil og sender Nord-Irland i ledelsen.

De holder heldigvis ikke ledelsen mer enn 10 minutter. Da drar Moi Elyounoussi seg rundt på kant. Innlegget hans finner innbytter King, som styrer ballen i mål. Vi klarer ikke å skape noe særlig den siste halvtimen og kampen ebber ut til 1-1. En kamp vi burde vunnet, men det ene poenget gjør at vi har sikra oss plass i play-off.

Kampen mot San Marino på Ullevaal bør bli en parademarsj. Slitne bein gjør at jeg velger å bytte ut store deler av laget. Vi har likevel ingen problemer med å dominere mot lilleputten. Våre forsøk på å tråkle oss gjennom i midten blir stoppet av et kompakt og lavtliggende forsvar, men etter 28 minutter klarer de ikke å holde unna lenger.

Da bestemmer vi oss endelig for å bruke litt bredde. Jo Inge Berget spilles fri på venstrekanten av Thomas Grøgaard. Berget slår ballen 45 grader ut til King som plasserer ballen i mål. Noen minutter seinere tar Fredrik Oldrup Jensen ned et frispark i feltet. Han vipper ballen opp til Grøgaard som plasserer ballen i mål på hel volley.

Herfra og ut tenkte jeg at det kom til å bli målshow for vår del, men så feil kan man altså ta. Spillerne slutta å spille fotball og de idiotiske valgene florerte. Like før slutt kombinerer King og Berget nok en gang. Denne gangen er det King som spiller til Berget og Malmø-spilleren som banker ballen i mål.

Kampen ender 3-0. Det er nesten litt flaut. Det burde og kunne vært mer.

Så, hvem er det vi kan møte i kvalifiseringa? Det står mellom Sveits, Spania, Bosnia, Romania, Skottland, Nederland og Ukraina. For meg virker Skottland og Romania som en drømmetrekning. Men så lenge vi unngår Spania skal jeg være fornøyd.

Vi sitter og tvinner tomler til det er klart for trekning. Første ball opp av bollen er Norge. Det betyr hjemmekamp først. Og vi blir trukket mot…

Sveits. Det toerlaget som samlet mest poeng i kvalifiseringa. Sveit er et lag med vesentlig bedre spillere enn oss, men de ligger kun fem plasser foran oss på FIFA-rankinga. Jeg tror vi har en god mulighet til å ta dette, men vi må bli mer effektive foran mål. Første kamp går fredag 10. november. Jeg tror jeg må overtale Nils Arne til å holde på litt til.