Det har blitt mange klassikere innenfor spill gjennom de siste 4 tiårene, noen hyllet mer enn andre.
I dag tar vi et lite innblikk i utviklingen bak et av de mest kjente klassikerne: Super Mario Bros for NES.
Starten på noe stort
Utviklingen av super Mario Bros. begynte etter at Shigeru Miyamoto og Takashi Tezuka hadde blitt ferdig med to andre spill: Excitebike og Devil World.
Når de satte seg ned for å begynne utviklingen hadde de et ønske om å bruke rullende bilder på skjermen slik de hadde fått til i Excitebike sammenlignet med et stillbilde som mange spill på den tiden jobbet ut fra, samtidig som de ville benytte store karakter sprites som de hadde i Devils World.
Spillet ble utviklet i tandem med The Legend of Zelda og delte flere av de samme ansatte på begge spillene under utviklingen. Der var blant annet Miyamoto, Tezuka, Toshihiko Nakago, Koji Kondo og Hiroshi Yamauchi.
Noen ting ble tatt ut fra Zelda og puttet inn i Super Mario Bros. som for eksempel ildkulene som er tatt ut fra Dungeons i Zelda og satt inn i Mario som hindringer.
Hovedmålet i spillet var at hovedkarakteren skulle bevege seg gjennom mange områder med forskjellige temaer og terreng som land, vann og himmelen for mest mulig variasjon.
I starten var plassholder karakteren en 16×32 piksel-firkant som ikke en gang kunne hoppe.
Det var da Tezuka kom med forslaget om å gjøre Mario til hovedpersonen i spillet på bakgrunn av populariteten til Mario Bros spillet som kom ut noen år før.
En ting som var unikt på den tiden var at Nakago og hans team ( Systems research and Development, SRD) farget bakgrunnen blå på en del brett. Det rare her var at spill som oftest hadde svart bakgrunn for å forhindre anstrengelse av øynene og unngå at spillere ble distrahert av skarpe lyse farger.
Miyamoto ønsket at hvert brett skulle vare rundt et minutt og ga Nakago sitt team i oppgave å få til det.
SRD trodde at Miyamoto ønsket at hvert brett skulle ha 60 skjermbilder, men fikk forklart at siden hvert bilde ville ha hindringer som bremset fremgangen til spilleren. Det resulterte i at de fleste brett hadde 12 skjermbilder i snitt hvor brettet med flest skjermbilder endte på 32.
Begrenset teknologi
Den gangen var spillprogrammering noe mer begrenset enn i dag. De hadde for eksempel ikke et verktøy for å designe brett som du får i f.eks Super Mario Maker spillene.
Her måtte de frem med ruteark å håndtegne brettene. Deretter tok Nagako og temaet designet og programmerte det inn i spillet. Hvis de måtte gjøre endringer, la de et nytt klart ark over de originale tegningene.
Det er ikke hemmelig at kasettene til den originale NES konsollen hadde begrenset kapasitet. De fleste spill lå mellom 128 til 389KB i størrelse. Super Mario Bros. ble utviklet med 32KB programmeringskode og 8KB med data for Sprites og bakgrunnsgrafikk.
Det gjorde at utviklerne måtte være kreative, kutte ut unødvendig data for å få alt til å passe.
Skyene og buskene i spillet hadde da samme sprites men i forskjellige farger. Samme triks måtte til på lydeffekter. Lyden når Mario tar skade er samme lyd som når han entrer en pipe, og lyden av at Mario hopper er samme lydfil som hvert svømmetak under vann.
Etter hvert som prosjektet nærmet seg slutten begynte minnet på kassetten også å nærme seg tomt, derfor designet de Goomba-ene som et enkelt statisk bilde som de flippet frem og tilbake for å spare minne samtidig som de skapte en troverdig animasjon.
Etter de hadde lagt inn alt av musikk mot slutten satt de igjen med ca 20bytes igjen av minnet på kassetten. Dette brukte Miyamoto til å lage en sprite av en krone som dukker opp på skjermen hvor du ser antall liv du har som en belønning når du har klart å samle opp minst ti liv.
Det er også nevnt at Miyamoto selv skal ha fortalt skaperen av Pac-Man, Toru Iwatani at Super Mario Bros var inspirert av spillet Pac-Land.
En annen morsom fun fact er at det var totalt 5 personer som stod for utviklingen av spillet og alle 5 er fortsatt i selskapet og er nevnt i rulleteksten til Marios nyeste eventyr, super Mario Bros Wonder 38 år etter Super Mario Bros. først ble lansert i Japan.
Siden spillet ble lansert solgt 40.24 millioner eksemplarer, noe som gjør at det er det nest mest solgte Mario spillet gjennom tidene, kun slått av titanen Mario Kart 8 Deluxe med sine 60.58 millioner.
Super Mario har gått fra å være en lett gjenkjennbar spillkarakter til å bli like stort ikon i popkultur nå som Disneys Mikke Mus.
Resten er historie.