Elsk det eller hat det, verdens største spillplattform står Apple for. Med over 100.000 spill tilgjengelig i App Store er det kun nettleserspill på PC som kan tuke Apples dominans i spillmarkedet. Og spillene har utviklet seg fra enkle Angry Birds-kloner til stadig mer avanserte og ambisiøse titler.
Apple har flere typer maskiner på markedet denne høsten, og med denne guiden ønsker vi å gi deg en oversikt over Apples maskinstall slik at du kan finne rett maskin til ønskelista. Men først litt histore.
En uventet overgang
iPad og iPhone er ikke første gang Apple snuser på spillmarkedet. En av de første jobbene til Steve Jobs var faktisk i Atari på 70-tallet der han møtte Steve Wozniak som han senere grunnla Apple med.
På 90-tallet snuste faktisk Atari på konsollmarkedet, og lanserte en spillmaskin kalt Pippin. Men etter at denne unnlot å sette noen som helst spor etter seg, ga Apple opp hele spillmarkedet. Faktisk var de så lite glad i spill at det tok lang tid før de slapp til spillene under sine jevnlige presseshow der de demonstrerte iPod, iPhone og iPad.
Nå utgjør spillsalget den største andelen av omsetningen i App Store, og Apple har skjønt at spillene til iPhone, iPad og iPod har blitt et viktig salgsargument for de bærbare maskinene. Utviklere har også sett potensialet, og stadig flere uavhengige utviklere gir ut spillene sine til Apples konsoller. Det har resultert i en vanvittig bredde med alt fra relanserte gamle spill fra 80- og 90-tallet til helt nye og eksperimentelle spill utviklet spesielt for Apples konsoller. Mankoen på knapper har ført til at utviklere har måttet tenke nytt i forhold til interaksjonen mellom spiller og skjerm.
Sannheten er at iOs-plattformen har blitt en av de viktigste og mest vitale spillplattformene i dag, og det er vanskelig å komme utenom iPhone- og iPad-spill om man er oppriktig spillinteressert. Men skal du velge en iPod, iPhone, iPad Mini eller iPad? Vi guider deg gjennom de ulike på neste side.
iPhone 5
Pris: 5190,- (16 GB) – 6990,- (64 GB)
iPhone 5 er Apples nyeste telefon, som selvsagt og fungerer utmerket til spill. Sammenlignet med forgjengeren 4S har den mer fargerik og forbedret retinaskjerm, raskere Wifi, og en A6-chip som prosesserer data og grafikk enda raskere.
Som håndholdt spillmaskin som får plass i lomma er det lite som slår iPhone 5. Den nye avlange skjermen gjør det faktisk hakket mer oversiktlig å spille spill som bruker on-screen-kontrollere, da tomlene dekker mindre av spilleflaten slik at det blir lettere å se hva som skjer.
Blir du hekta på Wordfeud, Letterpress, QuizBattle, Clash of Clans eller andre spill der man spiller mot andre, kommer du også til å sette pris på mobilfunksjonene, som gjør at du kan spille neste omgang uten å være avhengig av å koble deg til et wi-fi-nettverk.
Aberet med at det er en telefon er jo selvsagt at du trenger å bruke den som en telefon. Aktiv spilling av de mest ressurskrevende spillene tapper batteriet forholdsvis kjapt, så en full dag med iPhone 5 som MP3-spiller, Facebook-browser, spillmaskin og telefon fører som regel til at du må lade igjen før kvelden kommer.
+ Telefon og spillmaskin i en, kan alltid spille online via sim-kortet, bredere skjerm
– Batteritiden tappes fort når man spiller
iPod Touch
Pris: 2390,- (32 GB) – 3190,- (64 GB)
Fjerner du telefonen fra en iPhone 5 sitter du i bunn og grunn igjen med en iPod Touch. Da har du en tilsvarende spillmaskin til halv pris og det kan være vel verdt å vurdere om du har begrenset økonomi og en telefon du er fornøyd med. Telefon som kommunikasjonsmiddel i dag har for mange utviklet seg til å bli en ren meldingsenhet. Ungdom ringer knapt til hverandre lenger, det er meldinger som gjelder, enten de er via Facebook eller SMS.
I så måte kan nesten iPod Touch erstatte en telefon. Så lenge du er på et trådløst nett har du alle kommunikasjonsmuligheter (inkludert samtaler via Skype eller Facetime). Så kan du heller ha en råtten gammel telefon i lomma som brukes de gangene du ikke er på nett.
For iPod Touch er en imponerende spillmaskin. Den presterer som en iPhone 5, det betyr kraftig grafikk og kjapp respons. Den har den samme lange retina-skjermen som iPhone 5, som gjør det lettere å spille tommelstyrte spill samtidig som man ser handlingen på skjermen.
Er iPhone 5 utenfor rekkevidde for deg, går det seriøst an å vurdere dette som et alternativ på ønskelista. Den har alt iPhone 5 har, bortsett fra telefonfunksjonene.
+ Bredere skjerm, rimeligere pris enn iPhone 5
– Må være på wifi for å spille online
iPad Mini
Pris: 2590,- (16 GB uten 3G) – 4990,- (64 GB m/3G)
Høstens store annonsering fra Apple var iPad Mini, en mindre og rimeligere versjon av flaggskipnettbrettet iPad. iPad Mini veier omtrent halvparten av en iPad og har en syv tommer stor skjerm. Det vil si at den føyer seg fint inn midt mellom en iPhone og en iPad i skjermstørrelse.
For spill har dette faktisk litt å si. Den reduserte størrelsen og vekta gjør iPad Mini til en langt mer håndterlig og behagelig spillmaskin. Det er ikke slitsomt å holde den i timesvis, eller ha den stående på brystkassa når man ligger på sofaen. Den er definitivt mer behagelig å holde i spill som krever at du har begge tomlene på skjermen. Skjermen er stor nok til at fingrene aldri kommer i veien, og den er liten nok til at den er praktisk å ha med seg. Man kan til og med få den på innerlomma hvis man har store lommer i jakken sin.
Ulempen er kvaliteten på skjermen. iPad Mini har ikke retina-skjerm, og om du er vant til en av de nyere iPadene eller iPhone så merker du det umiddelbart. Det er som om alt er litt mer grumsete. En retina-skjerm ville skrudd opp både pris, vekt og tykkelse på nettbrettet.
En annen ulempe er at innmaten tilsvarer en iPad 2 i styrke. Det vil si at det er fjorårets prosessorhastighet i denne, noe man merker i de mest krevende spillene.
Men prisen er overkommelig. Sammen med brukervennligheten er iPad Mini et reelt alternativ for deg som synes skjermen på iPhone/iPod blir for liten og iPad er for dyrt.
+ Bra batteritid, behagelig å holde når man spiller
– Lavere prosessorhastighet, dårligere skjerm
iPad (fjerde generasjon)
Pris: 3890,- (16 GB uten 3G) – 6290,- (64 GB m/3G)
Så har vi kommet til kronjuvelen i Apple-tronen. Den nye iPad-maskinen er den kraftigste hittil, med retina-skjerm og den nye A6X-chippen som beregner tall og grafikk raskere enn noen gang. Sistnevnte har foreløpig ikke så mye å si for spill, men mer for videoprogrammer og annen tung programvare, men i løpet av 2013 vil vi nok se spill som begynner å utnytte det nye potensialet.
Spill på iOs blir nemlig ikke lekrere enn på de nyeste iPadene, enten man retrospiller gamle Monkey Island-spill eller prøver seg på helt nye iOs-produkter som Lily, som bruker Unreal-motoren.
Ulempen med denne kraftpakken av en spillkonsoll er at den er ganske massiv. Den er tung og svær, og umulig å ha med på innerlomma. Den er også tung å bruke. Å holde den foran seg er håpløst, og det er til og med slitsomt å ha den på brystkassa når man ligger på sofaen. Men i stativ eller liggende på et bord er den optimal.
Ladetiden er forøvrig svært lang, og enda verre – på de tyngste spillene tappes batteriet selv om du har den koblet til strømnettet mens du spiller!
Forøvrig er det den ultimate barnespillmaskinen. Barn ned i toårsalderen fatter hvordan de skal interagere med en trykksensitiv skjerm, mens mus på en vanlig PC tar mye lenger tid å lære. Som pedagogisk spillmaskin er den briljant.
Er du opptatt av maksimal kraft og den beste spillopplevelsen på iOs, kommer du ikke utenom at den nye iPaden er det beste valget. Til tross for størrelse og vekt.
+ Digg skjerm, høyest hastighet, pene spill ser enda penere ut
– Lang ladetid på batteri, tung og av og til tungvint å bruke