Sucker Punch Productions høster, nå om dagen, både mye god kritikk og høye forventninger med «Infamous»-serien. Riktignok har utviklerne mest erfaring fra en noe anderledes sjanger. Det var nemlig på den forrige generasjonens Playstation 2 at Sucker Punch Productions produserte tre både elsket og undervurderte titler. Vi snakker selvfølgelig om «Sly Racoon», eller «Sly Cooper And the Thievius Racoonus» som spillet ble kalt i statene, samt oppfølgerne «Sly 2: Band of Thieves» og «Sly 3: Honor Among Thieves». Spillene, som originalt ble utgitt i årene fra 2002 til 2005, har nå kommet i samlepakken «The Sly Trilogy» til Playstation 3 og i likhet med tidligere utgitte «God of War Collection» byr pakken på en rekke visuelle forbedringer. Det er det rimelig ukjente utviklerselskapet Sanzaru Games som står bak de oppgraderte versjonene.
Tyver med moralen i behold
«The Sly Trilogy» følger vaskebjørnen Sly Cooper og hans gode venner, skilpadden Bentley og flodhesten Murray, som sammen drar ut for å stjele fra verdens farligste skurker. Sly kommer nemlig fra en lang linje med mestertyver, som gjennom utallige generasjoner har samlet sammen familiens ferdigheter og hemmeligheter i slektskrøniken kalt «Thievius Racoonus». Dessverre blir Sly frastjålet både familien og slektskrøniken når den farlige «Fiendish Five»-gjengen angriper familiehjemmet og dreper hans foreldre. Flere år senere bestemmer derfor Sly og hans venner seg for å stjele den ettersøkte boka tilbake. På veien må de bekjempe en rekke fargefulle skurker, mens de hele tiden prøver å unngå den iherdige interpol-agenten Carmelita Fox. Handlingen utvikler seg videre gjennom trilogien og flere skurker og sidekarakterer blir tidvis introdusert. Riktignok er det dynamikken mellom Sly, Bentley, Murray og Carmelita som hele tiden er i fokus. Noe som i seg selv er fylt med både dramatiske hendelser og humor.
Anmeldelsen fortsetter på neste side.
En akrobatisk og slu vaskebjørn
«Sly Cooper»-spillene kommer originalt fra en tid da Sony satset mye på familievennlige plattform-spill. Spillene blir derfor, ikke helt uten grunn, ofte sammenlignet med serier som «Ratchet & Clank» og «Jak & Daxter». Riktignok er det flere aspekter ved «The Sly Trilogy» som, på godt og vondt, skiller den fra konkurransen. Det mest merkbare er nok seriens fokus på såkalt «stealth». For selv om «Sly Cooper and the Thivius Racoonus» hovedsaklig er et ganske linjert plattformspill med til tider ganske unødvendige snike-elementer, blir serien raskt et annet dyr når man kommer til «Sly 2: Band of Thieves» og «Sly 3: Honor Among Thieves». Med godt integrerte og nå veldig nødvendige snike-elementer, samt en delvis åpenverden-designstruktur, kan det hele faktisk minne om en tidlig og mer barnevennlig forgjenger av «Assassin’s Creed»-spillene.
Med Slys akrobatiske ferdigheter kan man klatre opp stolper, løpe over tak og kabler, samt bruke snike-angrep for å raskt ta ut fiender. Serien for også mye mer variasjon når man iløpet av oppfølgerne får muligheten til å kontrollere flere og flere karakterer ved siden av Sly. Disse også med helt spesielle egenskaper og svakheter. For eksempel har hverken Bentley eller Murray de akrobatiske ferdighetene til Sly. Derimot har Bentley en armbrøst med sove-piler og svært ødeleggende miner som kan brukes for å ta ut fiendene. Murray er derimot litt mer rett på sak. For selv om han også kan bruke diverse snike-elementer, er han sterk nok til å denge løs på fiender i full kamp. Tross variasjonen kan det likevel føles litt ensformig ut, noe som gjorde at jeg ihvertfall følte at lange spillsesjoner kunne bli litt kjedelige.
Anmeldelsen fortsetter på neste side.
Karakteristisk stil i høy oppløsning
Det at vi nå får de klassiske «Sly»-spillene i oppgradert grafikk, kan for mange være det største høydepunktet i «The Sly Trilogy». Som tidligere nevnt er det Sanzaru Games som står for denne oppgraderte-versjonen og de har helt klart gjort en ganske god jobb. Det er riktignok et godt stykke unna det vi forventer av spill nå til dags, men visse elementer gjør at dette skjules veldig godt. Da de kom ut ble «Sly»-spillene priset for sin grafikk og mye av det kom av spillets artistiske stil. Med en blanding av såkalte Cel-shading teknologier og tegneserie-stilistiske modeller, klarte Sucker Punch Productions å finne en flott balanse mellom detaljrik grafikk og en troverdig tegneserie-følelse. Det er også en stil som med oppgraderte teksturer og oppløsning faktisk kan virke ganske så tidløs. Det er ikke bare fryd å gammen riktignok og spillenes alder skimtes tydelig gjennom på noen karakterer og omgivelser. Det mest merkbare alderstegnet er likevel animasjonene. For selv om «Sly»-spillene høstet mye god kritikk for animasjonene i 2002, føles de nå veldig hakkete og mangelfulle ut. Det virker også som Sanzaru Games har gjort lite med spillets lydbilde, noe som er ganske merkbart i starten. Riktignok blir man fort vant med lydkvaliteten og kan nyte spillets godt produserte musikkspor og dialoger.
Mye for pengene
«Sly Cooper and the Tievius Racoonus» og dens oppfølgeres suksess ble for mange overskygget av andre storspill i den familievennlige plattform-sjangeren. Derfor kan «The Sly Trilogy» helt klart være en god mulighet til å oppleve tre kvalitetspill fra den forrige generasjonen i flott ny oppkledning. Fans av serien har kanskje mest å høste her og er du blant de som håper på et «Sly 4» kan dette være en perfekt mulighet til å friske litt opp i hukommelsen.
Det er nok ingen tvil om at «The Sly Trilogy» er mye spill for pengene, og seriens titler gjør også mye unikt for sjangeren. Noe som også kan beslektes til noen av denne generasjonens storspill. Likevel har jeg litt problemer med å anbefale «The Sly Trilogy» til alle. For på tross av mange forsøk på å skape variasjon, føles spillet fortsatt veldig ensformig ut. Noe som igjen kan gjøre opplevelsen ganske kjedelig. Selv falt jeg heller ikke spesielt for den barnslige humoren i spillene og savner den universale appellen som andre spill i sjangeren har oppnådd. Det ble nok mer himlende øyne enn latter hos meg. Det er da selvfølgelig verdt å nevne at jeg kan være litt vanskelig å sette i latterkrampe, noe diverse medlemmer av redaksjonene sikkert kan gå god for.
Se flere bilder av «The Sly Trilogy» på neste side.
«The Sly Trilogy» finnes allerede i butikkene og kan kun skaffes til Playstation 3.