MAFIA Definitive Edition
0

MAFIA Definitive Edition

okt 06 Carl Fredrik  

Mafia kom originalt ut i 2002 i en tid hvor spill med store åpne verdener var nytt og spennende. Året før kom Grand Theft Auto 3 ut. De fleste fra den tiden husker kanskje det som spillet som skulle definere hva en åpen verden var og hvor mye morro vi kunne ha det i en sandboks.


I motsetting til GTA valgte skaperne av Mafia å heller å gå en annen vei, med en seriøs historie og en lineær framgangsmåte i en likevel åpen spillverden. Borte var Michael Bay biljaktene og inn kom fartsgrenser og girskifte.
Selv så husker jeg godt da jeg spilte Mafia for 18 år siden og tenkte dette var mye bedre enn GTA3. En realistisk fysikkmotor og biler ble bulket etterhvert som man råkjørte, var noe av det som tiltrekte meg i spillet. Det gikk så langt at man måtte passe på hvor fort man kjørte og forholde seg til trafikk regler for å unngå å få bøter eller verre av politiet. Høres kanskje ikke så morsomt ut, men det funket for Mafia.

Spol fram 18 år og vi får nå en skikkelig remake av det originale spillet. Hangar 13 står bak remaken og ikke Illusion Software som laget originalen.
Byen Lost Haven som vi tilbringer vår tid i er bygd helt opp fra grunnen av, så dette er ikke en såkalt remaster hvor de bare oppdaterer grafikken litt. Det føles likevell ikke ut som et spill som kom ut i 2020 da grafikken varierer en god del.


Det de har fått til godt er filmsekvense som følger med spiller. Selve atmosfæren og at byen Lost Haven føles ganske up to date og du føler deg hjemme i en fordums tid i Amerika hvor mafien vokste frem.

Ellers i spillet ser man at det ikke alltid er like vakkert. Spillmekanisk så kjenner man også at dette definitivt ligger etter det vi er vant til i dag. Kjørefysikken er blitt litt bedre enn originalen, men det føles fortsatt ut som man styrer en pakke margarin på glattisen så fort man setter seg bak rattet. Hva man aksepterte i 2002 er ikke det vi aksepterer like godt nå for tiden.

Alt av stemme skuespill er også spilt inn på nytt med nye skuespillere denne gang. Ikke noe jeg la merke til for å være ærlig, tross alt 18 år siden jeg spilte originalen. De har også lagt til noen nye lydspor og noen ekstra oppdrag i spillet uten at det endrer den opprinnelige historien.

Spillet er som sagt veldig lineært hvor vi følger vår hoved protagonist Tony Anglo`s karriere som taxi sjåfør til en mafioso. Det hele fortelles som en flashback fordelt på rundt 20 oppdrag, hvor Tony sitter i en cafe med en etterforsker fra politiet.
Forfriskende å spille noe uten et tonn med sideoppdrag og annet unødvendig fyll bare for at spillet skal gi deg en illusjon av å ha noe å gjøre. Men så føles det også litt merkelig å kunne kjøre rundt i en stor fin åpen verden med absolutt ingenting å gjøre. Det er både trafikk i gatene og folk som går omkring og passer sine egne saker, men ikke forvent at du har noe å finne på når du ikke følger historien. Det blir litt som byen er mer en kulisse, en bakgrunnsfigur, istedenfor den dynamiske karakteren som driver historien og gir det sitt særpreg.

Spillet gir deg en mulighet der kan kjøre hvor du vil med hvilken som helst bil, men i 2020 hvor vi er vant til så mye mer, blir dette lite engasjerende.
Det er historien som er selve fokuset i Mafia og det er meningen at den skal være bærebjelken i historien.


Spillet består egentlig av to ting. Enten så kjører du bil eller så skyter du på folk. Mesteparten av skytingen foregår på lokasjoner, hvor man fritt kan bevege seg, men da innenfor de fastsatte rammene. Bilkjøring er enten transportetapper eller oppdrag som inneholder kjøring og skyting samtidig.


Du kan også hoppe over den vanlige kjøringen om du ikke gidder å kjøre.
Tidlig i spillet får vi et oppdrag hvor vi må kjøre på en racing bane. Dette oppdraget er notorisk vanskelig og et oppdrag som har fått flere til å gi opp spillet eller iallfall banne på lik linje med mafioser på denne tiden.
Heldigvis så er kjøringen forbedret noe siden 2002 så jeg klarte det på bare 2 forsøk.

Er du en stor fan av Mafia sjangeren og liker litt mer lineære spill så kan jeg nok anbefale Mafia Definive Edition. For meg ble det et nostalgisk øyeblikk med et spill jeg ikke har spilt på mange år, med jevnt over forbedringer på alle fronter. Likevel er det litt for mye som holder spillet tilbake, da det hele er for spillmekanisk utdatert i mine øyne. For å bruke en mafia relatert klisje setning, er dette et «offer you can`t refuse»? Vell, du kan iallefall vente til det kommer på salg.

About Carl Fredrik

En 40 år gammel gamer fra Trondheim som har spilt siden han var 5 år gammel. Fps, Rpg's og tredjepersons spill som spilles mest. Husker fortsatt da man kunne kjøpe ett spill som var komplett og uten mikrotransaksjoner.