Norsk hyllest til Uncharted
0

Norsk hyllest til Uncharted

des 09 Spill.no  

Fanfilm er et populært tema på YouTube, men det er langt mellom kvalitetsinnslagene. Regissør Martin Sofiedal og kompisgjengen har imidlertid satt seg fore å bevise at det er mulig å gjøre det skikkelig også her til lands, og jobber for tiden med å ferdigstille en kortfilm basert på introsekvensen av Naughty Dogs første Uncharted-spill. 

Hjemmelaget

– Grunnen til at vi valgte akkurat denne sekvensen er fordi den kun er i en båt ute på vannet, og av alle steder man befinner seg i selve spillet så er denne noe av det «enkleste» å gjenskape. Jeg sier «enkleste» fordi det har vært mer enn nok utfordringer med å filme i en båt som står plassert på Aker brygge, forklarer Sofiedal.

– Det kjører båter i bakgrunnen sånn ca hvert femte minutt, klokkespill fra rådhuset, og så videre. En av våre største utfordringer nå i etterarbeidet er å fjerne mye av bakgrunnen for å få illusjonen av at båten er ved kysten av Panama. Ingen enkel oppgave men vi er ved godt mot.

Hvordan kom dere opp med ideen?
– Det begynte med at jeg allerede hadde laget noen kortfilmer og lagt ut på YouTube. Men som man fort finner ut, er det vanskelig å hevde seg der. Jeg fant etter hvert ut at fanfilmer ofte har et lengre liv og et større publikum, da spesielt de som er godt produsert. Jeg har vært fan av Uncharted siden aller første spill, og jeg har jo en stor drøm om å en dag få laget spillefilm i action-adventure-sjangeren. Så det var disse to tankene som slo seg sammen, da jeg tenkte at dette kunne bli en veldig god og ambisiøs øvelse. Også selvsagt den noe barnslige geeky følelsen av å se en live-action Nathan Drake.

Slike ambisiøse prosjekter krever vel et skikkelig team?
– Det begynte med meg selv og mine gode kollega og kameramann Magnus Owe, men kjernegjengen som har vært med i hele prosessen er oss to, produsent Tor Markus Iden og klipper Jostein Larsen. Men det har selvsagt vært veldig mange flere som har deltatt i prosjektet underveis. På det meste var vi 20-30 personer.

Har dere gjort alt selv, eller har dere fått hjelp underveis?
– Begge deler. Vi var veldig heldige å fikk låne alt vårt filmutstyr av produksjonsselskapet Filmhuset – stor takk til dem. Ellers kjørte vi god gammeldags dugnadsånd. «Vi skal lage noe kult, har du lyst til å være med å hjelpe oss?». Det er utrolig hvor langt man kommer med entusiasme og ærlighet. Det har ikke vært ett svakt ledd i crewet fordi alle har visst hva de er med på og alle er med fordi de syns det er moro.

Er det kostbart å lage fanfilm av dette kaliberet?
– Det er absolutt ingen gratisfilm – vi har brukt en del kroner – men det er ingen som har tjent eller kommer til å tjene noe på denne filmen. Det er jo strengt talt ikke lov heller når man «låner» fra andres åndsverk.

Hvilke gjensyn kan Uncharted-fansen glede seg til?
– Det blir selvsagt møte med Nathan Drake og Elena Fischer, og en virkelig kjip gjeng med pirater. Handlingen er som sagt basert på introfilmen i spillet, og er satt til en mørk kjeller, hvor Nathan gjør research, båten hvor de finner kisten, og i en jungel. Må selvsagt nevnes at noe av det vi er mest stolt av er rekvisittene våre. Francis Drakes kiste, metallboks og dagbok er håndlaget helt fra bunnen av, og ser upåklagelig ut. Scenografene Merethe Holtet, Minh Minh og kameramann Magnus Owe har gjort en fantastisk jobb. Det var mang en stuntmann på settet som ikke skjønte at kista var laget av papp og ikke stein.

Må man ha spilt spillet for å skjønne hva som foregår?
– Det er nok ikke en film jeg viser mor og far. Det er helt klart en film man vil få mest ut av om man har spilt det første Uncharted-spillet. Men for all del, som en norsk produksjon så syntes vi det er gøy å være noen av de første som gjør noe slikt her til lands, så oppfordrer alle til å ta en titt bare for å se at man kan lage slike produksjoner i Norge også. Jeg ønsker mer sjangerfilm her i landet, og håper vi kan være en inspirasjon. Men hovedsakelig er dette for fans av fans. Men jeg klager ikke om en sprek filmprodusent også får den med seg.

Tar dere dere kreative friheter også?
– Det har vi vært nødt til å gjøre, da det er enkelte begrensinger vi rett og slett ikke har kunnet unngå. Hele båten går for eksempel i lufta etter et bazooka-angrep i spillet, noe vi har endret til en håndgranat. Vi har også valgt å lage en liten sekvens som opprinnelig er med – kjellersekvensen jeg nevnte tidligere, hvor vi hadde lyst til å se at Nathan faktisk finner koordinatene til kisten i ringen til Sir Francis Drake. Men utfra omstendighetene har vi forsøkt så godt vi kan å være tro til sekvensen fra spillet.

Dere unngår fella med klein engelsk?
Det var den aller første diskusjonen vi hadde. Her i Norge kryr det ikke akkurat av skuespillere som både ligner på Drake og som snakker flytende amerikansk. Jeg tok et valg veldig tidlig, et kontroversielt valg kan man sikkert si, om å la karakterene snakke norsk. Dette fordi jeg følte at gebrokken engelsk ville vært verre.

Stemmer det at vi hørte dansk i traileren?
Det stemmer. David Owe, som spiller Drake, er kameramann Magnus’ tremenning, og kommer fra Danmark. Magnus foreslo at vi kontaktet ham, fordi han både er skuespiller og stuntmann, pluss at han med litt hårfiksing faktisk ligner ganske mye. David syntes prosjektet hørtes kult ut, noe jeg har vært veldig glad for i ettertiden. Det var ganger jeg ble skremt av å se på monitoren fordi jeg følte jeg plutselig så den animerte Drake. Elena spilles av Caroline Glomnes Johansen, som snakker norsk i filmen.

Har dere vært i kontakt med Naughty Dog eller Sony underveis?
Det har vi ikke, men vi har planer om det. Vi ønsker å sende en kopi til Naughty Dog, dette er jo en slags hyllest til dem, så jeg håper de setter pris på det.

Uncharted: Ambushed forventes å være ferdigstilt i januar neste år. I mellomtiden anbefaler vi våre lesere å ta turen til filmens Facebook-side, hvor det er mulig å finne mer informasjon og bilder fra prosjektet.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.