16. Gintama Kanketsu-hen – Yorozuya yo Eien Nare (Gintama: The Final Chapter – Be Forever Yorozuya)
Sunrise, 2013, Historisk actionkomedie, Sci-Fi, Parodi, Shounen
Gintama, du Gintama. Hahahaha. Dette blir enda en film som er basert på en serie, som havner på listen min. Gintama er Gintama. Det kan ikke forklares. Det er en haug av random humor blandet inn i den historiske Edo-perioden, som igjen er blandet med masse action. Jeg greier ikke å forklare det bedre. Eller kanskje. Gintoki Sakata er som vanlig hovedpersonen hele verden dreier seg om. I filmen eksisterer han ikke lenger. Han er død og borte, historien har endret seg, det blir derfor hans egen jobb å redde seg selv og. Gintama er aldri en serie som tar seg selv spesielt selvhøytidelig, og det gjør heller ikke filmen, som for øvrig sannsynligvis ikke blir det siste vi ser fra den kanten, uansett hva tittelen på filmen måtte påstå.
15. Beauty and the Beast
Disney, 1991, Fantasi
Det første amerikanske innslaget på listen er en klassiker fra den såkalte Disney-renessansen. Beauty and the Beast er en av de få filmene fra Disney-renessansen jeg ikke så før jeg var eldre, og er faktisk en film som kommer inn på listen uten nostalgifaktoren. Den er en veldig kjent og kjær Dinsy-oppskrift som benyttes i BatB. Du har sangene, du har en menneskemengde/skurk som er imot protagonistene og et anelse hint av magi. Det er så klassisk Disney, og det funker nesten hver gang. Det er alltid like effektivt, uansett om man har sett det flere ganger før. Same shit, different wrapping, pleier man å si, men dette er dritt som de fleste tar imot med glede. Meg, inkludert.
14. Monsters, Inc
Pixar, 2001, Eventyrkomedie
Filmen som fikk alle barn til å sjekke skapene sine for monstre. I byen Monstropolis skaffer man energi gjennom å skremme barn. Dette høres egentlig ganske sykt ut, sånn i ettertid. Vi følger to kamerater som lever av å skremme barn, Mike Wazowski og James P. “Sulley” Sullivan. Alt er fryd og gammen helt til et menneskebarn blir med tilbake. Monsters, Inc er en festlig opplevelse som tilbyr ting som jeg føler ikke å ha sett i en film tidligere, for eks. at man gjennom forskjellige dører får dra til den parallelle verden, vår verden, og forskjellige steder. Det var hvert fall slik det var da jeg så den for første gang, og jeg må fremdeles si at jeg synes utførelsen er veldig bra. Monsters, Inc har det man forventer av en Pixar-film: Flott animasjon, original setting og et lite eventyr.
13. Toy Story 3
Pixar, 2010, Eventyrkomedie
Hvordan skal man avslutte en stabil serie som har lagt lista så ekstremt høyt for seg selv? På et høyere nivå enn forgjengerne, tydeligvis. Jeg kom for sent til festen til den første Toy Story-filmen, men akkurat i tide til den andre, som sikkert er en av de animasjonsfilmene jeg har sett flest ganger. Den første filmen måtte også ses på et tidspunkt. Den siste filmen er litt av en heisatur, kanskje ikke i like stor skala som forgjengeren, men Toy Story 3 spiller mye på sjarm og vinner overlegent. Lekenes glansdager er forbi, Andy er stor gutt og har reist på college. Lekene blir levert til en barnehage. Cowboyen Woody tar i kjent stil ansvar for gruppen og prøver å overbevise dem om å dra hjem. Humoren treffer også blink, som vanlig.