Wasteland 3 – Et must buy for fans av både XCOM og Fallout
0

Wasteland 3 – Et must buy for fans av både XCOM og Fallout

aug 31 Carl Fredrik  

Som ny til Wasteland serien, var jeg noe usikker på hva det hele gikk ut på. Jeg hadde sett noen trailere og tenkte, dette kunne minne om XCOM serien bare med en helt annen setting.
Etter å ha tilbragt flere timer i spillet kan jeg enkelt si at dette er mer, mye mer enn bare en XCOM klone. Mens kampsystemet er relativt likt XCOM minner alt annet om spill som Fallout New Vegas når det kommer til rollespill aspektet. Om jeg skulle forklare spillet med to ord ville jeg kalt det Fallout Tactics.

Wasteland 3 er satt til et post apokalyptisk USA som er permanent(?) frosset. Vi starter som en gruppe kalt The Rangers som er noen av de få som overlevende atomkrigen.

Disse Rangersene er en slags gruppe lovmenn som vandrer rundt og hjelper ulike utposter spredd rundt i ødemarken.
Tidlig i spillet blir vi introdusert til The Patriarch. Han styrer Colorado med en jernhånd, eller i dette tilfellet en gigantisk slegge. Vi blir lovd diverse ressurser i retur mot at vi deler vår ekspertise som lovens menn. The Patriarch har tre barn han som han ønsker skal bli pågrepet, da de har konspirert i mot han i et forsøk på å få han av tronen. Underveis i spillet bygger du allianser med de ulike fraksjonene du møter og hvordan du løser oppdrag påvirker din tillit til fraksjonene.

Til å begynne med blir vi angrepet i et bakholds angrep og kun to Rangers overlever. Disse to karakterene blir satt til å bygge en ny base slik at vi kan rekruttere nye Rangers. Hvordan spillet utvikler seg herfra vil bli relativt ulikt for alle som spiller, da du selv kan lage dine egne karakterer med et unikt sett med ferdigheter. Selv valgte jeg å ha en karakter som min leder med attributter deretter og den andre ble en med fokus på snikskyting.

Wasteland 3 er kanskje en av den mest robuste rollespillene jeg har spilt på veldig lenge. Det er utrolig mye som minner om Fallout serien, spesielt når det kommer til skills, perks og lignende. Egentlig er det ikke så rart at det føles slikt da skaperne av de opprinnelige Fallout spilla også er de som laget Wasteland spilla. Her deles mye av den samme humoren, type karakterer og våpen for å nevne noe. Wasteland 3 som rollespill er langt dypere enn hva vi til og med så i Fallout: New Vegas. Dine valg i spillet har konsekvenser du ofte ikke ser før lengre uti spillet. Og det er ingen som gir deg et hint om hva de riktige eller gale valgene er. Selv så valgte jeg å gå for en action preget spillestil med lite fokus på diplomati og fred. Mine fleste møter med folk ender i skyt først, skyt igjen, og når alle er døde prøv å stille et spørsmål eller to.

Du spiller i en gruppe på seks karakterer, noen kan du lage selv andre er en del av spillet. Hvordan du løser ulike oppdrag påvirker hva dine kompanjonger synes om deg og for så vidt resten av omverden også. Spillestilen blir påvirket av hvordan du setter sammen gruppen din. Det beste er en balansert gruppe som passer din spillestil. Det er ikke nødvendig å ha flere karakterer som f.eks er gode på å åpne låser samtidig i gruppa og du bør også ha en god miks på hvilke våpen de bruker. Ammunisjon er litt mangelvare og det er surt  å gå tom for ammunisjon midt i en kamp fordi tre av dine karakterer bruker samme type våpen. Noe jeg selv lærte på den vanskelige måten.

Variasjonen på våpen og annen loot er enorm. Alt fra den klassiske hagla til granater som kryper motstandere og energi våpen. Det virker som det er en uendelig menge med diverse type med klær i spillet. Om du finner det og din karakter kan bruke det, er det mulig å vandre rundt i en power armor.

Du beveger deg rundt i ødemarken i et kjøretøy kalt The Kodiak. Denne tanks lignende bilen lar deg utforske kartet fritt da du selv velger hvilke oppdrag du vil gjøre. Av og til blir du utsatt for ett bakholds angrep mens du kjører. Litt avhengig av dine ferdigheter kan du enten prøve å snike deg unna eller delta i kamp. Det å bruke Kodiaken i kamp er ekstra morsomt da den raderer ut fiender langt mer effektivt med sine kanoner en hva dine karakterers våpen kan. Kamper oppstår både utendørs og innendørs. Dette påvirker også hvordan kampene blir gjennomført da du må legge om strategien spesielt når du kjemper i små rom. Før hver kamp kan du prøve å posisjonere dine karakterer så godt som mulig i forhold til terreng. Akkurat som i Xcom har du ulike objekter som gir deg ulike grader av beskyttelse. Så fort kampene starter pauser spillet og du velger hvem du eventuelt vil angripe eller om du vil finne f.eks en bedre posisjon. Synes ikke dette systemet fungerer helt perfekt da du noen ganger blir angrepet først uten at helt skjønner hvorfor. Dette kan få katastrofale følger for resten av kampen da dine beste Rangers kan bli knocket ut tidlig.

Ikke alt er bare en fryd i dette spillet. Et par ting som irriterer er spill menyen og da spesielt delen der du organiserer alt innholdet dit. Det blir mye å holde styr på ettersom du spiller. Ikke like enkelt å skjønne hvor man skal gå, både fordi kartet er vanskelig å forstå og at oppdrag ofte er vagt forklart. En annen ting er laste tiden mellom de ulike lokasjonene, de kommer ofte og er lange. Om de klarer å optimalisere dette med en patch er usikkert, men definitivt et ønske fra min side.

Grafisk sett så liker jeg det jeg ser. Det er ikke noen utpreget WOW faktor over det hele, men selve settingen og kunst stilen er to tomler opp fra meg. Jeg opplevde heller ikke noen nevneverdig tekniske feil eller annet i det timene jeg har spilt. Dialogen i spillet er definitivt ikke for de sarteste sjeler. Her kommer F bomba ofte, men det føltes naturlig og ikke bare for en sjokk effekt. Det kan også ta lang tid mellom kamper til tider. Dette kanskje fordi jeg rotet meg litt bort, men også for at du bruker unødvendig lang tid i menyen.

Alt i alt er Wasteland 3 det beste rollespillet jeg har spilt på flere år. Dette er et must buy for fans av både XCOM og Fallout seriene. Lang laste tid og knotete meny blir glemt med en dyp rollespillopplevelse full av konsekvenser og gjenspillbarhet.

Spillet finnes på Xbox One, PS4 og Pc som jeg har spilt på.

About Carl Fredrik

En 40 år gammel gamer fra Trondheim som har spilt siden han var 5 år gammel. Fps, Rpg's og tredjepersons spill som spilles mest. Husker fortsatt da man kunne kjøpe ett spill som var komplett og uten mikrotransaksjoner.