I en artikkel for et par uker siden fortalte vi om internett som har regelrett gått til krig mot hverandre. Denne krigen har nå eskalerert til kategorien over DEFCON 5. Hvis du ikke vet hva dette handler om, så anbefaler jeg denne artikkelen til å lese deg opp før du fortsetter her.
Så hva har skjedd siden den gang?
Først og fremst har det eskalert over alt hva man kunne regne med. Det murret før, men så blandet en skuespiller kjent fra Firefly seg inn i debatten. Adam Baldwin, som undertegnede kjenner best ifra den legendariske Full Metal Jacket, skrev seg inn i debatten og startet hashtaggen #GamerGate. Denne hashtaggen har blitt den offisielle slagmarken for frontene. Siden hashtagen ble startet har rundt halv million tweets blitt postet med denne taggen. Likevel var det ikke denne hendelsen som eskalerte hele debatten. Dette var snarere en kanalisering av frustrasjonen.
Dead on arrival
Det største provokasjonen var det som skjedde fra den 28. til 29. August. 8 forskjellige spillsider på nett publiserte artikler som omhandlet at den såkalte «gameren» er død. Flere av disse nettsidene hadde blitt kritisert av Gamergate-bevegelsen fra før av. Nettet eksploderte. Blant annet skrev Kotaku-skribent Nathan Grayson at “den såkalte gameren var egoistisk og tribalistisk. De ble satt i en stereotypisk boks som hvite, mannlige nerder med redsel for sterke kvinner og virkeligheten. Denne skandalen var nå deres siste krampetrekk før deres død.” Hvorav det var mulighet for at dette kunne roe seg ned, var det nå blitt full krig.
La det bare være sagt, det er ingen syndere og det er ingen engler i dette. Fra begge sider kom det grov trakassering, doxxing og regelrett lovbrudd. Det var et råttent og skitten oppgjør mellom to forskjellige fraksjoner med to forskjellige definisjoner om hva alt sammen dreide seg om. Erik Kain i Forbes beskrev situasjonen som en unødvendig eskalering mellom det som var et avhengighetsforhold.
Social Justice Warriors and Misogynerds
Nei, tittelen er ikke navnet på det neste zombie vs plants spillet, men rettere sagt betegnelsen de frontene kaller hverandre. For å få et størst mulig perspektiv på dette vil jeg beskrive disse to gruppene utifra hva det motsatte perspektiv ville ha definert.
Social Justice Warriors: Bedre kjent som SJW. Mennesker som ser diskriminering og rasisme overalt og prøver å redde kvinner i nød på internett. Bruker ofte disse sosiale temaene for å presse frem sin politiske agenda uten å egentlig bry seg om andre enn seg selv.
Misogynerds: Kommer fra at ordene misogynist og nerd ble slått sammen. Ofte beskrevet som en hvit ensom mannlig nerd, gjerne boende hos sine foreldre, som hater kvinner. Veldig mange skribenter brukte dette utrykket for å beskrive de som støttet Gamergate.
Begge disse to utrykkene ble ettertrykkelig kastet mot hverandre. Motstanderene av Gamergate som mente at det var en kampanje for å drive kvinner ut av spillmiljøet hevdet at det var såkalte misogynerds som drev en twitter-kampanje med falske twitter profiler. Svaret ble å opprette hashtaggen #notyourshield. Spillere fra hele verden ga beskjed at motstanderne ikke fikk bruke dem til å drive hets mot hvite menn på deres vegne. Mange begynte å ta bilder av seg selv for å bevise at de ikke var en hvit mann. Noen måtte gå litt lengre enn andre for å bevise dette.
Det er tydelig at begge sider har et rent hat mot hverandre, og de er villige til å gå langt med personangrep og stempling av hverandre. Det har vært utallige anklager om konspirasjoner, astroturfing, doxxing og trakassering. Til og med Wikipedia slipper ikke unna.
Avslører Zoe Quinn 4chan?
En slik konfrontasjon krever sine ofre. Den anerkjente journalisten Jenn Frank trekker seg fra å skrive om video-spill i sin helhet etter en artikkel i The Guardian. Kotaku og The Escapist beslutter seg for å endre sine etikk-reglementer.
Zoe Quinn, som i all ærlighet har på dette tidspunktet falt litt ut av diskusjonen, beslutter seg for å legge ut logger fra en åpen IRC-kanal som skal være det notoriske nettstedet 4chan sin kommandosentral. Quinn proklamerer at disse loggene er bevis for at 4chan ikke bryr seg om presseetikk, men er ute å ødelegge feminismen og kvinner i industrien. The Escapist publiserer dagen etterpå en artikkel fra 4chan sin side.Noe av kritikken som kommer tilbake forteller at loggene som blir publisert er plukket og redigert og noen av tingene som nevnes ikke passer kronologisk sammen mer.
For å nevne det ærlig, så er det vanskelig å bevise noe om 4chan i sin helhet. Selve nettsiden sin identitet er basert på prinsippet om at anonymitet gir åpenhet. Det er ingen krav til hverken E-post eller brukernavn for å delta på de mange forumene som eksisterer der. Det er større sjanse for at vi får se The Last Guardian i 2014 en at man noen gang kommer til å få en offisiell uttalelse fra 4chan sine brukere.
For å fortelle det med et annet ord, krigen fortsetter uten at frontene endres nevneverdig.
Snart slutt?
La det bare være sagt, det skal mye gjøre hvis dette ikke er årets kontrovers i spillindustrien. I internettets tidsalder hvor saker har kanskje en livssyklus på 1-2 dager har denne saken pågått i over tre uker. Kan man da påstå at dette handler om noe så enkelt som et generelt hat mot kvinner? Videospilljournalismen i USA og spillere har vært på kollisjonskurs lenge, og med flere situasjoner tidligere var det bare et tidsspørsmål før noe slikt som dette ville skje.
Jeg tenker da spesielt på den såkalte bros before hoes-situasjonen i fjor. Der var det én person som tilfeldigvis var video-journalist som ble fornærmet over en tittel på en trophy. En person som endret et spill for samtlige som hadde kjøpt og vært fans av serien. I tillegg har spillstudioet Santa Monica Studios sagt nå at for å unngå slike kontroverser igjen vil Kratos ikke møte kvinnelige fiender. Spillere føler seg overkjørt over journalister som kanskje aldri engang har hatt et forhold til spillserien, men likevel har makt til å endre ting de ikke liker. Når fans og spillere også har det inntrykket av at disse journalistene har en politisk agenda, er man rett under kokepunktet.
På den andre siden er det uaktuelt at spill som en form for kultur ikke skal møte den ideologiske kritikken på lik linje med andre form underholdning. Ingen skal bli trakassert for å ha et ønske om å diskutere spill. En av grunnene til at dette har eskalert og pågått veldig lenge er nettopp fordi vi har to sider som nekter hverandre å engang møtes i dialog og i det hele tatt bli enige om hva man krangler om.
Så vil det engang ta slutt? Ja, som alt i verden vil dette engang blåse over, men sporene har allerede satt seg. Ecapist og Kotaku har endret sine etiske regler, og FBI har tydeligvis begynt med forebyggende arbeid mot trakassering.
Det er tusen andre ting som denne saken har forgrenet seg i, men det har jeg hverken tid eller nok minne på PC’en min til å skrive om. Derfor er det viktig at du som spillentusiast også engasjerer deg. Det er tusenvis av bilder, blogger, og meninger der som kan deg insikt til å ta et begrunnet standpunkt.
Ikke hets og bli personlig, men engasjer deg og sett deg inn i ting. Ikke la trollene, uansett hvilken side du er på, la være de som definerer deg eller din motstander. Vær åpen for at du kan kanskje ta feil og respekterer de som endrer mening på grunnlag av ny informasjon som kommer frem.
Da vil det kanskje komme noe positivt ut av dette.