De fem største kontroversene i 2014
0

De fem største kontroversene i 2014

jan 15 Spill.no  

2014 er slutt og vi er inne i de første dagene av 2015, det er på tide å se tilbake på disse tolv månedene i spillverden, og konkludere med at det har vært et meget mørkt år for oss som er glad i spill.

De mange kontroversene har stått på rekke og rad og skapt debatt langt utenfor spill-mediet. Året var det definitive gjennombruddet for debatt rundt spillkultur, og dets innflytelse på samfunnet. I tillegg var det klart at ikke alt var perfekt i henhold til kunstnerisk frihet, hvor sensur og anklager om korrupsjon flagret overalt. Dette kombinert med skuffende stortitler og få positive overraskelser gjør at 2014 nok er det værste spillåret på veldig lenge.

Så la oss ta frem de fem største kontroversene som preget disse tolv månedene og se hva som skjedde i 2014.

5. Flappy Bird fjernet fra App Store

Om det var mange skuffende stortitler i 2014, var det et spill på mobil og Ipad som skilte seg ut positivt. Det svært merkelige Flappy Bird solgte i bøtter og spann, og det ryktes om at skaperen av spillet tjente opptil 50.000 $ hver dag på spillet via reklame.
Den vietnamesiske studenten Dong Nguyen som stod bak spillet fjernet plutselig spillet fra App Store uten noen forklaring. Forvirringen var total. I et intervju gjort av Forbes forklarte han grunnen.

Denne skjermen har nok mange sett

Antagelig hadde spillet gjort livet vanskelig for han etter han hadde blitt avslørt som spillets skaper. På kort tid hadde han blitt et av landets rikeste menn og vært i lengre  møter med landets myndigheter, som ville vise ham fram som et eksempel for vietnamesisk innovasjon. Offisielt forklarte han avgjørelsen likevel med at han hadde skapt et spill som gjorde folk avhengige, og det kunne han ikke leve med.

Uansett visste Flappy Bird oss usikkerheten blant distribusjonsmetoden som brukes på Iphone og Ipad. På et øyeblikk ble det mest populære spillet fjernet fra et marked som omhandlet hele verden.. Det var riktignok tusen av kloner av Flappy Bird tilgjengelig, men originalen vil for alltid bli borte.

 4. South Park sensurert i Europa og Australia

Den amerikanske animasjonsserien South Park er ikke ukjent med hverken sensur eller kontroverser. Tom Cruise, scientologi-kirken og de fleste andre religioner har fått passet sitt påskrevet av tv-serien, og nå skulle de ta skrittet over til spill-konsollene. (Selv om det har vært en del South Park spill til den orginale grå.)

Dette er hva som ventet europeiske fans av South Park.

Ikke uventet kom det kontroverser da Ubisoft (selvfølgelig) frivillig sensurerte flere scener i spillet for den europeiske utgaven. Dette var ikke nødvendig siden sensurorganet i EU hadde allerede godkjent den usensurerte versjonen, men så var dette med Tyskland da. Landet har noen av de strengste lovene i verden når det gjelder sensur av særlig nazistisk symbolikk. Kollisjonskursen med analprobing fra romvesener og nazi-zombie babyer i South Park kunne ikke bety noe annet enn at landets myndigheter ville sette foten ned.

Siden utgiverene ikke ville kaste fra seg det tyske markedet som er kanskje det sterkeste i Europa ble spillet i sin helhet sensuret. Det var ikke de store scenene som ble fjernet, men hverken skaperene Matt Stone og Trey Parker eller fansen var fornøyd.

3. GTA V sensuret og fjernet.

2014 var året da sensur ble virkelig diskutert. Da 2013 store tittel GTA V ble relansert til neste generasjons konsoller og med førstepersons kamera tok det ikke lang tid før de store protestene kom.

En kvinne i Australia likte ikke de mange mulighetene man hadde for å utøve vold mot kvinner og fikk igang en underskriftskampanje som fikk over 40.000 underskrifter. Det endte opp med at den australske supermarkedet Target trakk spillene fra hyllene sine. Ikke lang tid etter følgte Kmart Australia etter.
For drøy kost for Australia.

Det var ikke første gang GTA V kom under kritikk. Da spillet ble lansert i 2013 fikk det kritikk av Gamespot for å være misogynistisk. Det førte til at den kvinnelige reporteren som kritiserte spillet fikk over 20.000 underskrifter mot seg, med krav om at Gamespot skulle sparke henne. Ikke uventet kom det også en underskriftskampanje mot Kmart og Target også, uten at det ser ut til at de har endret mening.

2. Ubisoft

Det har virkelig vært et dårlig år for Ubisoft. Ikke bare har de visst seg å være usedvanlig dårlige til å holde tidsfrister, spillene som kom ut (kanskje med unntak av Far Cry  og  Valiant Hearts) var rett slett ikke ferdige når de først ble plassert på butikkhyllene.

Første storsatsning ut var det svært hypede Watch Dogs. Etter nesten et år utsettelse kom det ut i første halvdel i 2014, og kritikerene var ikke overbevist om at dette var noe revolusjonerende. Spillet som skulle være den nye store franchisen fra Ubisoft fikk en dårlig start, og dette var bare begynnelsen på Ubisofts Anno Horiblis.

Mange mistet munn og mæle når de spilte Unity.

Assassins Creed:Unity som skulle endelig ta oss til Paris midt i revolusjonen endte opp like halshugget som de som ble ofret i giljotinen. Store debatter om framerates, elementære glitcher som blant annet fjernet fjesene til hovedpersonene og ikke minst en liten engasjerende historie og lite nytt fra forrige titler i franchisen gjorde at den andre storsatsingen feilet. Tilslutt ble også The Crew møtt med middelmådige anmeldelser, hvor fansen raste over at et fullpriset spill som tilbød mikrotransaksjoner.

Det hjalp ikke at Ubisoft (mest trolig) fikk æren av å utgi det siste rene storspillet (Rogue) til Playstation 3 som var nesten like uinspirert som Unity. Heldigvis reddet Far Cry 4 litt av året med et solid eventyr som fikk høyeste terningkast på denne siden.

Likevel var året så dårlig for Ubisoft at det kastet EA av tronen som det værste spillselskapet av spillerene. Selskapet har mye å bevise for 2015.

1: Gamergate

Ingen tvil om førsteplassen. Elsk eller hat det, men Gamergate er den største kontroversen i spillverden i 2014 og kanskje i historien om videospill.

En sak som har splittet alt og alle som har med spill å gjøre. Startet i August i 2014 og er fremdeles diskutert over de forskjellige sosiale mediene rundt omkring. Så hva handler Gamergate om? Akkurat nå er det veldig vanskelig å si. Selv Wikipedia artikkelen har vært en slagmark mellom forskjellige kontribitører som nekter å vike en tomme.

Gamergate fikk også oppmerksomheten til nasjonal media.

Det start i midten av August da en eks-kjæresten til spillskaperen  Zoe Quinn, postet en blogg om hennes personlige relasjoner til spilljournalister. Det var starten på noe man aldri har sett på sosiale medier før. En regelrett krig hvor beskyldninger, trusler, doxxing og swatting skjedde på begge sider. Ingen slapp unna, og enda er det en stor kløft mellom de forskjellige sidene som er ikke engang enige hva de krangler om.

Jeg skal ikke gå så særlig mye mer innpå det som har skjedd, men at Gamergate vil sette sitt preg på spill-debatten i en god stund fremover er det liten tvil om. Det er også liten tvil om at Gamergate er årets største kontrovers og en soleklar førsteplass på listen.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.