«Creative Vado HD»
0

«Creative Vado HD»

For en liten stund siden fikk vi i Spill.no inn et av Creatives nyeste videokameraer – det såkalte «Vado HD» – til testing. Som navnet tilsier støtter «Creative Vado HD» opptak i HD-kvalitet, noe som i teorien betyr krystallklare bilder i høy oppløsning.

«Creatives Vado HD» er liten og lett, og koster bare 1.299 kr hos Komplett.no. Med en så lav pris skulle man kanskje tro at «Creative Vado HD» var en billig affære også kvalitetsmessig – men heldigvis skiller «Creative Vado HD» seg positivt ut fra tilsvarende kameraer i dette prissjiktet.

– Litt mindre enn en iPhone

«Creatives Vado HD» ligger godt i hånden og veier bare 93 gram. Størrelsen på hele godsaken er beskjedne 5,8 x 1,6 x 9,9 cm. Dette er omtrent på størrelse med en pastilleske – og bare litt mindre enn en iPhone. «Vado HD» er dermed så liten at den får plass i lommen, vesken eller i hånden.

«Creatives Vado HD» har 4 gigabyte minne, men finnes også i versjoner med opptil 8 gigabyte minne. Dersom du velger 8 gigabyte-versjonen kan du ta opp høyoppløselig HD-video i opptil 2 timer. «Vado HD» støtter også HD 1080i-video på HDTV via den medfølgende HDMI-kabelen.

Å ta opp video er lett: Et klikk på «record»-knappen er alt som behøves. Videokameraet har dessverre ingen optisk zoom, og dette trekker noe ned. Creative har imidlertid forsøkt å bøte på dette ved å utstyre «Vado HD» med 2x digital zoom. Digital zoom blir aldri helt bra, fordi bildepixlene blir i realiteten bare «interpolert» – eller kunstig forstørret om du vil. I «Creative Vado HD» sitt tilfelle fungerer det imidlertid ganske greit.

Best utendørs

Et annet aber ved «Creative Vado HD» er lysavhengigheten. Videokameraet her ikke noe fotolys og fungerer generelt sett svært dårlig i mørket. «Vado HD» egner seg dermed best til utendørsfilming, eller filming i godt opplyste rom.

«Creative Vado HD» fortjener også et svakt minus for ikke å ha innebygget bildestabilisator, som er blitt vanlig på de aller fleste digital- og videokameraer nå for tiden. Dette medfører at man er avhengig av å holde videokameraet stille for å få virkelig gode bilder. Creative har imidlertid utrustet «Vado HD» med stativfeste i bunnen, slik at det med fordel kan brukes sammen med et stasjonært stativ.

Overføring av videofilmene dine til PC er det beste ved «Creative Vado HD»: Videokameraet har en innebygget USB-kabel som popper ut ved behov og som man kan koble rett inn i datamaskinen. Den medfølgende programvaren gjør at man deretter kan laste opp videofilmer til Youtube og andre videotjenester med et enkelt klikk.

Rettet mot internettgenerasjonen

Her følger vi også at det fremste bruksområdet til «Creative Vado HD» ligger: Videokameraet er rettet mot internettgenerasjonen – unge mennesker på farten, som ønsker å dokumentere festene de på, skateboard-triksene de gjennomfører og feriene de drar på. De husker ikke alltid å ta med seg USB-kabelen til «gadgetsene» de kjøper, og de bryr seg ikke nødvendigvis om ting som bildestabilisatorer og fotolys. Dette er med andre ord ikke kameraet for deg som primært filmer bryllup, familiearrangementer eller begravelser – til disse formålene finnes det andre og bedre alternativer.

Men: Er du fortrolig med Youtube, internett og håndholdte «gadgets» som for eksempel iPod, så er «Creative Vado HD» som skapt for deg. «Creative Vado HD» er rimelig, enkel i bruk og tåler en støyt – kort sagt det perfekte kameraet for internettgenerasjonen.

About Erling Løken Andersen

Erling er tidligere ansvarlig redaktør i Spill.no, nå styreleder i Omega Media, som eier og driver Spill.no. Erling har jobbet med spill siden 2006; først som spillutvikler, deretter spilljournalist og redaktør.