Cross platform multiplayer i dag
0

Cross platform multiplayer i dag

mar 31 Spill.no  

Mange gamere er ikke klar over at der er en del spill har support for å spille cross plattform eller «kryssplattform» mellom de forskjellige plattformene, tradisjonelt sett har de fleste tilfelle dreier det seg om spilling mellom PC og andre plattformer. Jeg tenkte å skrive litt om dette temaet, samt om populære  (Og mindre populære) spill som faktisk støtter dette, jeg kommer ikke til å skrive særlig mye om spillene som kun er cross platform mellom mobiler og Ipader, med mindre de også har link til PC eller konsoller, ikke fordi jeg ikke anerkjenner mobilspill som ekte spill, tvert imot. Men foreløbig er det så mange og forholdsvis enkle spill som støtter det at det hadde ikke blitt like interessant.

Hvorfor cross plattform?
Folk er vel fornøyd og spiller på det de har, og er vel ikke interessert i å «mingle» med andre mindreverdige plattformer eller hva?
Tro det eller ei, mange av oss gamere bryr seg mer om selve spillene, fremfor hvilken type maskin de spiller på, og har de venner som er interessert i å spille med de, men som ikke har den plattformen du har eller foretrekke mest, så er det supert, ettersom de ikke ville hatt mulighet til å spille med de ellers.
Cross plattform spilling åpner  for mange muligheter du ellers ikke ville hatt. dessverre har spillkonsoller tradisjonelt sett hatt mange restriksjoner som hindrer det i å bli særlig vanlig.

Hvorfor ikke Cross plattform?
Mange vil nok rynke på nesen straks de ser tittelen på dette innlegget og nærmest skrike at det er helt uaktuelt med cross plattform spill fordi PC har overlegen kontroller framfor konsollen og at det derfor ikke ville blitt rettferdig. Selv om det i noen tilfeller er korrekt synes jeg overhode ikke dette er noe godt argument for ikke å støtte kryssplattform, det er nemlig mange tiltak man kan iverksette for å sørge for at dette blir et mindre problem. Spillutviklerne kan for eksempel sette opp filtre hvor spillerne selv bestemmer om de vil spille utelukkende på sin egen plattform, hvor man er sikret at alle du spiller med har samme plattformen som deg eller godta at det brukes forskjellige kontrollere og godta at man sammenkobles med alle plattformer. Dette vil potensielt sett føre til at alle får viljen sin og kan selv bestemme. Praktisk om man vil spille med venner som har spillet på andre plattformer, og man slipper dermed å kjøpe det på nytt for å spille med venner og kjente som har en annen plattform.

Dessuten er det langt ifra alle spillsjangere hvor det er bedre med mus og tastatur, eller hvor det ikke spiller så stor rolle. Bare tenk på racing-spill, co-op spill plattformspill tur-baserte spill og fotball spill. Der har det ikke så mye å si hvilken konsoller man bruker for å få det noenlunde rettferdig og gøy, og det er stort sett skytespill det er en drastisk forskjell på effektiviteten av kontrollvalget.
Dessuten er det allerede slik at samme hvilken plattform man spiller på, så er man ikke sikret en fair fight uansett. Selv på lukkede plattformer som konsoller, har man mange forskjellige kontrollere man kan skreddersy til å bli mer effektive i sitt spill. Man kan til og med bruke ekstrautstyr til å koble til mus og tastatur til konsollene. Mange har også bedre TVer og lydanlegg enn andre spiller. Så det blir aldri helt hundre prosent rettferdig uansett hvilken plattform man velger, så spillere som er helt imot kryssplattform burde etter min mening revurdere sitt syn på det, hvis flere spillere etterspør kryssplattform spilling så hadde det nok også blitt mer vanlig.

Mye av grunnen til at det er relativt sjeldent med kryssplattform spilling tror jeg er blant annet fordi konsoll plattform holderne gjerne vil «tvinge» brukerne over på deres plattform, og mange ville nok holdt seg til bare en konsoll/plattform om man stod helt fritt til å spille med alle andre plattformer i alle spill. Dessuten er det et problem for spillutviklerne å sørge for at alle versjonene av spillet deres er i «sync» med hverandre, med tanke på hvilken oppdaterte versjon de kjører, alle må per i dag være oppdatert til samme versjon for å fungere sammen. Dette er et ekstra stort problem for mange utviklere, siden det ofte er en omfattende og kostbar prosess å oppdatere spillene sine.

Et eksempel på dette er Warframe, som er et free to play spill som kommer til å ha støtte for kryssplattform, men utviklerne vil ikke «holde tilbake» PC versjonen med å vente til Playstation versjonen er oppdatert, så det vil bare ha støtte for kryssplattform spilling når versjonene tilfeldigvis er oppdatert til samme versjon. Dette kunne vert unngått om Sony hadde gitt utviklerne større frihet til å oppgradere mer fritt, billigere og kjappere.

Hva er i vente?
Jeg tror at det blir mye mer vanlig med kryssplattform spilling framover. Ikke minst fordi mobilspilling begynner å ta av og ikke har like store restriksjoner på hva som kan legges ut, men også fordi spillere generelt sett vil se fordelene med spillplattformer som er mer åpne og frie. Steam machines tror jeg kommer til å bidra med dette på lang sikt, siden man da får en konsoll for stuebruk som er mer åpen og forskjellig enn noen andre konsoller man har hatt tidligere. Og den vil sannsynligvis støtte kryssplattform spilling på de aller fleste spill som har mulighet for det.

EA har begynt å snuse på mulighetene for kryssplattform med sin «single identety» service, så det er jo et steg i riktig retning også. Dessuten er jeg spent på Sonys streaming tjeneste som kommer til neste år. Den vil angivelig gi mulighet til å spille Playstation spill på hvilken plattform du vil, så det vil forhåpentligvis gi flere muligheter for å åpne slusene litt mer. Microsoft på sin side har sagt at de ser for seg cross plattform spilling mellom PC og Xbox One vil være en naturlig utvikling for de, og har sagt at de har et fornyet fokus på PC gaming. Det jeg tolker utifra det er at de vil jobbe for å skaffe et lite økosystem mellom alle plattformene sine slik som Apple har gjort, og at man derfor i noen tilfeller vil kunne kjøre spill og applikasjoner på en plattform, og ha det tilgjengelig på Windows Phone/Windows 8.1 og XBONE.

Hva synes du om Cross platform gaming og hvordan tror du det blir famover?

«Stay tuned» for del to av dette blogginlegget, hvor jeg skal skrive litt om en del spesifikke spill med støtte for cross platfom play.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.