Din guide til jobb i spillbransjen
0

Din guide til jobb i spillbransjen

mar 03 Spill.no  

Torsdag 4. mars feirer den norske spillbransjen seg selv på prisutdelingen Gullstikka. Men hvordan kan du bli en del av slikt? Et av de spørsmålene jeg får oftest fra lesere er om hvordan man kan få jobb i spillbransjen. Og det er egentlig ingen fasitsvar på dette, og det kommer selvsagt veldig an på hva du kan.

Det er en rekke forskjellige former for å jobbe med spill som vi skal presentere i denne artikkelen, men det aller viktigste å ha i bakhodet er at det å jobbe med spill ikke nødvendigvis er like moro som å spille selv.

I USA har for eksempel konene til en rekke ansatte i Electronic Arts saksøkt firmaet for at de driver rovdrift på de ansatte, jeg har besøkt en rekke studioer hvor programmerere har madrasser under pulten, og flere bekjente i spillbransjen forteller om perioder hvor de ikke har vært hjemme på fem dager.

Det er knallhardt arbeid. Hvis jeg ikke har skremt dere bort allerede, så skal vi gå gjennom noen av innfallsportene til å jobbe i dataspillbransjen.

Første steg

Du må ha en genuin interesse for spill. Ikke bare det å spille selv, men også hvordan spillindustrien fungerer, hvilke aktører som er i markedet, full oversikt over hvilke spillsjangere som eksisterer, hvordan dynamikken i spill fungerer og generelt god oversikt over spillutgivelser.

Anmelder/journalist

Dette er for mange en drøm. Man får spille, skrive om spillet, og samtidig få betalt for det. Det høres ut som en drømmejobb, og noen ganger er det fantastisk moro, men det er ingenting som er verre enn å måtte spille gjennom et utrolig dårlig spill.

Det er også knallhard kamp om jobbene i denne delen av bransjen, og de som allerede sitter der holder fast med nebb og klør. Du kommer nok aldri til å se en jobb som spillanmelder utlyst på Finn.no. Her gjelder det å tenke taktisk.

Hvis du er i en utdanningsperiode kan du alltid velge å studere medievitenskap, som har en spilldel, eller rett og slett journalistikk. Da har du i hvert fall det faglige på plass før du starter jakten.

En annen og kanskje bedre løsning er å vise deg frem gjennom brukeranmeldelser, slik som vi har her på Spill.no, være moderator, skrive fornuftige meldinger i forum, og rett og slett knallhardt reklamere for deg selv. Det blir lagt merke til, men er heller ingen garanti. Det positive er at det gir deg skrivetrening, samt at du har noe fysisk å vise til.

PR/Markedsføring

Dette er den enkleste måten å komme inn i spillbransjen på, spesielt hvis du gidder å ta en relevant utdannelse. Både BI og NMH og en rekke andre har studier som er oppdaterte og rettet mot den nye digitale verden, og dette er utdannelser som er verdsatt høyt i spillbransjen.

Det er selvsagt stor kamp om jobbene innen denne delen av spillbransjen, spesielt ettersom spill generelt sett har blitt mer populært, og mange tar markedsføringsutdannelse i disse dager. Dette er imidlertid jobber som faktisk blir utlyst, så det er bare å ha papirene i baklomma, og jobbe knallhardt. Hvis du skulle komme over en jobb innen PR eller markedsføring i en helt annen bransje er det faktisk en genial måte å starte på. Da bygger du erfaring, samtidig som det gir deg tid til å vente på den riktige spilljobben du ønsker deg. Det er også mange som har klart å snike seg inn bakdøren gjennom å jobbe for eventbyråer.

Manus/tekstforfatter

I dagens spillverden trenger de aller fleste spill en historie. Det betyr at noen må skrive historien, uavhengig om det er basert på en film eller en bok. Heller ikke her finnes det noe fasitsvar. Du må igjen ha noe å vise til. En god idé, et utkast til en historie som ville passe i spillform eller noe annet litterært som vil få spillselskaper til å tro at du er den rette.

Så begynner den virkelig tøffe jobben. Å få spillselskaper til å i det hele tatt overveie ditt materiale er vanskelig. Men hvis det er bra, vil det nok bli lagt merke til. Her er det snakk om å mase, mase og være veldig aktiv. Når det gjelder utdannelse for denne typen jobber så er det veldig mange veier å gå. Du kan studerer språk, ta opp et forfatterstudie eller hva som helst som gjør deg til en kreativ skribent.

Musikk/lyddesigner

Musikken og lydlandskapet i spill blir stadig viktigere, og dette er et område innen spillbransjen hvor mange har kommet inn uten særlig formell bakgrunn. Vi er nok en gang tilbake til at du må ha noe å vise til. Enten kan man lage musikk, eller ikke. Er det du har gjort bra nok, er veien kort til å lage spillmusikk, noe som bare blir mer og mer spennende.

Design/artist

Innen dette feltet finnes det en rekke forskjellige typer jobber. Det er blant annet noen som jobber med konseptbilder, hvor man i oppstarten av et spill skal skissere hvordan de andre designere skal videre utvikle prosjektet. Her er det mye tegning eller maling, og konseptdesign er bare ideer om hvordan ting skal bli videre.

Det er også muligheter som 2D-designer. Det er de som lager bakgrunner, og det krever en seriøs kunnskap og dyktighet i Photoshop, som er bransjestandard for denne typen arbeid.

Det finnes også selvsagt muligheter som 3D-designer eller animatør, og dette er jobbene som får spillkarakterer og landskap til å få sitt endelige utseende. Det krever en stø hånd, en solid dose kreativitet, og god kunnskap om verktøyene Maya og SoftImage.

Programmerer

Her er det tusen forskjellige ting å finne en jobb som. Det som teller er at du er en dyktig programmerer. Du må være forberedt på lange dager og sene kvelder, og mye frustrasjon når det nærmer seg lansering. Programmering kan man lære seg på omtrent samtlige skoler i Norge, men et veldig godt utgangspunkt for å komme inn i bransjen er å for eksempel lage en modifisering til et spill. Mange har fått faste jobber etter å ha laget en bra mod.

Spillstudier i Norge

Det er en rekke steder som har begynt å tilby studier rettet mot spill. Noroff-instituttet tilbyr utdannelse innen 3D-design, en rekke høyskoler rundt omkring i Norge tilbyr studier i digitale medier. Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) i Oslo har studier i informasjonsteknologi, med spesialisering på spill. Også ved de fleste universitetene rundt i Norge tilbyr relevante studier.

Oppsummering

Hvis du vil jobbe med spill må du rett og slett finne ut hva du vil jobbe med. Er du kreativ, er du en tallknuser, vil du jobbe med eventer og PR, eller er du et markedsføringsgeni? Det er det aller første steget, og så er andre steget å finne en utdannelse som passer til det du vil gjøre.

Denne korte guiden er ingen garanti for jobb, det er en bransje med mye konkurranse, men den kan kanskje gi noen ideer om hvordan du kan nå ditt mål.

Det finnes selvsagt også mange jobber innen salg, økonomi og administrajon, men de er vel relativt selvforklarende.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.