En kald affære
0

En kald affære

jun 02 Spill.no  

«Lost Planet 2» tar deg tilbake til E.D.N. III ti år etter hendelsene i det første spillet. Planeten har begynt å tine, oaser dukker opp over hele planeten, og i tillegg til snølandskapene vil du denne gangen traske igjennom både jungel- og ørkenlandskap. Igjen finner du deg selv i skuddvekslinger med monsterrasen Akrid og pirater av forskjellig slag. Men er turen tilbake til snøplaneten verdt bryet?

 

Skyte, skyte, skyte…

 Det korte svaret er nei. I hvert fall hvis du liker å spille alene. «Lost Planet 2» lider av så mange elementære feil i gameplayet at spillet rett og slett stopper å være det et spill skal være; gøy. Om du hadde håpet på en oppfølger til «Lost Planet: Extreme Conditions» som forbedret det som var galt i forgjengeren, og leverte en kul og episk spillopplevelse, må du nok belage deg på å vente enda på neste spill i serien..

 

«Lost Planet 2» er et tredjepersons skytespill som – dersom du er bereist i sjangeren – vil føles litt uvant i starten. Kontrolloppsette føles nemlig litt rart og uvanlig til å begynne med, men det er ikke noe man ikke klarer å bli vant til utover i spillet. I likhet med spill som «Gears of War» og «Army of Two» går spillet i stor grad ut på å holde skyteknappen inne og skyte mot alt som beveger seg, så fremt de ikke er på laget ditt. Det er med andre ord veldig mye skyting. Fiendene er stort sett monstre eller pirater, dog ikke av typen man ville støtt på i Karibien på 1600-tallet, og variasjonen er ikke enorm. Spillet er delt opp i seks episoder, hvor hver episode har sin egen hovedperson. Episodene er videre delt inn i flere kapitler, som igjen er delt inn i flere oppdrag, noe som gir spillet en slags arkadefølelse.

En ødelagt spillopplevelse

Irritasjonsmomenter er det mange av. At man ikke har muligheten til å lagre mellom hvert oppdrag er rett og slett uforståelig. Dette gjør at du kan skyte deg igjennom et helt kapittel, som ofte tar opp mot en halvtime, dø på bossen helt på slutten, for så å starte kapittelet helt på nytt.

Hovedproblemet med dette er at det ofte ikke skyldes manglende ferdigheter når du dør i kamp med en boss. Du blir slått ned, mister alt livet ditt, og blir slått ned på nytt før du rekker å helbrede deg selv eller komme i dekning. Heldigvis har du muligheten til å dø flere ganger før du må starte på nytt, ved å fylle opp din Battle Gauge, noe som er nytt i «Lost Planet 2». Det hjelper en god del på sakene, men når det til gjengjeld tar lang tid å drepe bossene på de vanskeligere vanskelighetsgradene, og spillet som regel ikke gir deg spesielle instrukser om hvordan du skal ta knekken på dem, øker frustrasjonsnivået på nytt.

 

Spiller du alene vil selv medium-vanskelighetsgraden være brutal noen steder, fordi spillet åpenbart er laget for å spilles sammen med kompiser over internett. Den kunstige intelligensen i spillet er vanvittig dårlig, og de datastyrte medhjelperne dine gjør veldig lite som faktisk hjelper deg. Heller ikke motstanderne er av den skarpe sorten i knivskuffen, og oppfører seg til tider svært ulogisk. Man kan spille med én annen person på samme skjerm, noe som øker underholdningsverdien noe, men spillet er på sitt beste når man spiller med tre kompiser over nettet.

Anmeldelsen fortsetter under bildet

Anmeldelsen fortsetter på neste side.

Flerspillerdelen over nett føles ikke i nærheten like ødelagt som kampanjemodusen, og er til tider ganske underholdende. Brettene varierer veldig, fra å være kjedsomheten selv, til å være veldig godt designet. Det er ingenting revolusjonerende, og folk som har spilt originalspillet vil fort kjenne seg igjen, men man trenger jo heller ikke å finne opp hjulet på nytt hver gang man lager et spill.

 

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Hvorfor, Capcom?!

At spillet har så mange grunnleggende feil, er veldig synd. For «Lost Planet 2» er visuelt pent. Veldig pent. Mellomsekvensene er flotte og kule, brettene er pene og varierte, og spesielt noen av bossene er av episke proporsjoner, og ser helt fantastiske ut. Musikken er ikke spesielt minneverdig, men gjør jobben sin. Derfor er det synd at Capcom ikke har lagt mer arbeid i å lage en spillopplevelse som faktisk er spillbar, når rammene rundt er så gode.

 

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Jeg kan ikke uforbeholdent anbefale dette spillet. Har du tenkt å spille dette sammen med kompiser på nettet er det grei underholdning, men spiller du alene vil du oppleve nok frustrerende øyeblikk til å gi deg magesår. Hvis du likte originalspillets onlinemodus, vil du sannsynligvis like det i denne omgangen også. Omgivelsene, atmosfæren og rammene rundt spillet er kjempebra, så nå kan vi bare krysse fingrene og håpe at en eventuell oppfølger virkelig vil ta tak i feilene som preger «Lost Planet 2» og blir et spill som lever opp til det potensialet det har. For det er stort.

«Lost Planet 2» er utviklet og utgitt av Capcom. Spillet er lansert på Xbox 360 og Playstation 3.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.