En polert remake som ikke når helt opp til potensialet- Advance Wars 1+2 Reboot Camp
0

En polert remake som ikke når helt opp til potensialet- Advance Wars 1+2 Reboot Camp

Hva får du om du blander moderne krigsføring, med Xcom sjangerene og Nintendo? Mario+Rabbids!

Neida, men jo da. Du gjør det også, men ta vekk Mario og sleng inn moderne krigføring og du får Advance Wars.

Denne pakken inneholder nyversjoner av begge de første spillene i serien som hadde sin glanstid på Game Boy Advance. Serien har kommet med noe ujevnt mellomrom siden med en spin-off serie kalt Battalion Wars på Gamecube og Wii.


Det er over 20 år siden Advance Wars kom ut og veldig greit å lansere spillene på nytt i ny drakt til et nytt publikum som ikke spilte spillene da de kom ut, noe som også gjelder meg selv. Jeg hadde Game Boy Advance den gangen, men det spillet som opptok all min tid på den var Pokémon Fire Red.

Moderne krigsføring i Nintendo-stil

Adcance Wars er turbaserte krigsspill med litt samme kampsystem som man kan finne i blant annet Xcom eller Fire Emblem. Du får et brett oppdelt i et rutenett hvor du beveger troppene dine rundt.

Du har forskjellige enheter som fotsoldater, biler til utforsking, stridsvogner og artilleri og krigshelikopter for å nevne noen.
Hver av disse har sitt bevegelsesmønster og antall ruter de kan flyttes avhengig av underlaget de beveger seg på.

Målet på et hvert brett er å utslette fiendens tropper eller ta over hovedkvarteret til fienden.

Fotsoldater har det korteste antall ruter de kan flytte seg på, men de er til gjengjeld de eneste enhetene du kan bruke til å ta over byer eller hovedkvarter med, så de er blant de svakeste men viktigste på kampfronten.

Biler brukes til å komme seg fort over brettet for å se hva som skjuler seg når det for eksempel er masse tåke. Det kan gi deg en taktisk fordel når det er tåke ser du ikke lengre enn synsfeltet dine tropper ser rundt seg selv.

Stridsvogner egner seg bedre mot fotsoldater og biler, og artilleri og missiler funker bra mot stridsvogner.

Spillet følger stein saks papir-systemet altså. Den ene enheten har sine styrker og svakheter kontra den andre. Det er veldig viktig å ha i bakhodet når du beveger deg mot fienden, da de er nådeløse tilbake.

For å si det med en gang, Advance Wars er ikke et spill som holder deg i hånda mer enn absolutt nødvendig. Spillet gjør en god jobb med å forklare deg prinsippet og informasjonen du trenger å vite i starten på hver tropp, men har heller ikke noe problem med å kaste nesten alt sammen på deg allerede fra de første brettene, så det er en bratt læringskurve hvor det gjelder å holde tunga rett i munnen.

Enkel, men fargerik krigsmoro

Advance Wars 1+2 Reboot Camp er en veldig enkel, men pen remake av de originale spillene. Her har de gått fra 2D sprites til fulle 3D modeller og skrudd opp fargene så de popper skikkelig på skjermen.
Som jeg har tenkt flere ganger når jeg spiller moderne Pokémon spill i full 3D så er det noen ganger jeg føler litt på at noen av lommemonstrene «mister» litt av designet sitt i overgangen.
Samme føler jeg her også, misforstå meg rett. Dette er en pen remake, men det er noe sjarmerende og pent med 2D sprites-ene fra originalene som mister litt av preget sitt når de går over til glatte 3D modeller.

Det skal sies at spillet har lett og munter musikk som passer godt inn med det visuelle bildet.
Dette er krig, men på Nintendo vis, det er fargerike figurer og lett munter musikk som pakker det hele inn i en lett fordøyelig pakke med moro.

Tynn, enkel historie

Det er en underliggende historie i bunn her hvor du kommer inn i en årelang krig mellom Blue Moon og Green Earth som en kommanderende offiser i Orange Star armeen.

Du havner midt i konflikten og de tror du innleder angrepet selv mot dem og full krig er i gang.

Dette er jo tross alt laget med Nintendo som utgiver så det er ikke blodseriøs krig med blod svette og tårer, her har offiserene samtaler både før og etter kampene er over med en vittig undertone mot hverandre, og noen kjenner hverandre fra før når de var på samme side.


Her ligger det altså noe til grunn for konflikten som du nøster opp litt etter litt.

Samtalene har noen morsomme kommentarer nå og da, men som regel er det lite meningsfulle samtaler med heftig bakgrunnshistorie å hente her for de som ønsker det.

Du starter med en offiser men får etterhvert tilgang på flere som har hver sin unike egenskap som styrker deg på slagmarken enten med å reparere dine tropper øyeblikkelig eller øke synsfelt og angrepsstyrke blant annet.

Spillet er av skikkelig «old School» i mangel på bedre uttrykk når det kommer til vanskelighetsgrad. Som nevnt tidligere så holder ikke Advance Wars deg i hånda og hjelper deg gjennom brettene, tvert i mot. Du får informasjon og spørsmål om du trenger en oppfriskning på nye tropper som blir utplassert som ikke har vært med tidligere, men etter det så er du alene og må stå for din egen strategi selv.
Dette er uvant og til tider frustrerende hvor brått det går oppover i vanskelighetsgrad fra brett til brett, men samtidig er det også litt godt å kjenne på suksessen når du først får «Victory» i store bokstaver midt på skjermen og du har utklasset motstanderen.

Flerspiller som kunne vært bedre utnyttet

Advance Wars pakken har så klart mer på lur når du først er ferdig med de to solide kampanjene som fort kan ta opptil 40 timer til sammen å fullføre.
Er du sulten på mer har du en modus kalt War Room hvor du får gitte oppdrag å fullføre mot datamaskinen.
Du har også en Versus modus hvor du velger mellom å spille med eller mot venner og datamaskinen.
Denne modusen liker jeg nok personlig best fordi du kan spille med flere venner på samme konsoll, eller trådløst dersom du kjenner flere med spillet.

Her har du mulighet til å velge mellom en god del forhåndslagde brett, eller et av dine egne som du selv har designet i spillets Map Editor.

En liten Fleksnes Situasjon her

Det er også full frihet i hvordan du vil spillreglene skal være, om det skal være klart vær eller tåke, eller kanskje du vil la det handle om førstemann til å kapre 8 baser? Eller rett og slett antall runder før motstanderen må være knust? Her er valget ditt og det kan skape mange timer med gjenspillbarhet enten alene eller sammen med dine nærmeste krigsglade venner.

Når det kommer til modusen jeg var mest spent på med tanke på det er Nintendo som står bak er Online.
De fleste av oss som har vokst opp med Nintendo vet av erfaring hvor både og online kan være, enten veldig fungerende i Mario Kart, eller hakkete og masse lag som erfart i Super Smash Bros serien.
Det er med skuffende ord jeg må si at jeg ikke fikk testet, fordi Nintendo har bestemt at du kun skal få spille over nett med folk fra din venneliste. Dette blir for mangelfullt for min del i 2023 når du skal gjenopplive en serie som har potensiale for online spilling med flere moduser.

Her kunne Nintendo gjort mye mer, men som alltid så er det ikke å forvente det samme fra Nintendo som på Playstation og Xbox når det kommer til nettspilling. Kanskje de velger å gjøre det hvis vi får en oppfølger til i serien en dag?

Chill dude…

Konklusjon

Når det er sagt, så har jeg kost meg masse med denne remake pakken, den er fullpakket med godt innhold og utrolig mange timer med innhold. Det er utfordringer som nesten får de små grå til å melde tidlig anmarsj og hurra rop når du endelig klarer et brett du har stått fast på i lang tid.

Jeg har et ønske til det eventuelt neste spillet i serien, og det er å utvide online modusen, kanskje ta litt større sjanser med det grafiske, jeg hadde gjerne tatt en stilistisk 2D stil kontra full 3D og gjerne stemmeskuespill på all dialog.

En komplett god pakke som da får 3.5/5 Stjerner fra meg.

About Nichlas Krabsethsve

Lagersjef på Power på dagtid og altoppslukende gamer på kveldstid.