En tidløs klassiker – Persona 3 Reload
0

En tidløs klassiker – Persona 3 Reload

jan 30 Stian Koxvig  

Etter suksessen til Persona 5 har det vært et eventyr for Atlus med klassiker på klassiker, nå har de dukket ned i hvelvet og hentet frem en gammel tittel som virkelig trengte en oppussing og resultatet er strålende
I fjor portet de Persona 3 Portable til PS4, Switch og Xbox, da anmeldte jeg det og innså at Persona 3 er fortsatt ett eksepsjonelt godt spill, men tiden har ikke vært snill med det. Dette må noen i Atlus ha lest for ganske nøyaktig ett år etter får vi en remake av Persona 3 i full stil som Persona 5 hadde, og Atlus har skapt enda en klassiker. 

Specialized Extracurricular execution squad. Og ingen på skolen stilte spørsmål på navnet

Først må vi starte med en liten historietime for Persona 3 er et komplisert spill. Persona 3 kom ut på Playstation 2 i 2006. Persona 3 FES kom ut på Playstation 2 i 2008, og Persona 3 Portable kom ut på Playstation Portable i 2009. FES og Portable har begge unikt innhold som gjør at de skiller seg ut. Fansen krangler enda om hvem av de som er den ideale måten å spille Persona 3 på. Reload er en remake av basespillet Persona 3, så det inneholder ikke noe av innholdet fra Portable og FES. Men utmerker seg uansett som den klare måten å oppleve Persona 3 på. 

Aigis er en av karakterene du møter i Persona 3. Hun er en draps robot og lett en av spillets beste karakterer.

Så. Persona 3 handler om en videregående student som blir overført til en ny skole. Da han forlater toget er det blitt midnatt og plutselig forvandler alle seg til stående lik kister og han forstår ikke noe men lærer fort om SEES. Specialized Extracurricular Execution Squad og The Dark Hour. Det er en time mellom 23:59 og 00:00 hvor verden overrennes av monster og veldig få er klar over det. De som er klar over det kan summone sin Persona til å beseire monstrene. Du som hovedkarakter har muligheten for å kalle på flere Persona og blir lederen for SEES til å utforske denne mørke timen. Persona kaller man på ved å sette en pistol til tinningen å trykke på avtrekkeren (Husk dette er barn)

Mesteparten av utforskningen finner sted i Tartarus, et massivt tårn som tilfeldigvis også er skolen din, her må du slåss deg igjennom alle monstrene for å komme deg til toppen. SEES er overbevist om at Tartarus holder hemmeligheten til The Dark Hour og det blir som Mementos fra Persona 5. 

Strega er en ond gruppe i The Dark Hour du vil møte et par ganger


Tartarus var Persona 3s største svakhet, og det var der du tilbakte mest tid, stor, mørk og grindy, veldig grindy, men denne gangen føler jeg at de har fikset Tartarus store svakheter. De har også inkludert Baton Pass, som først kom i Persona 5. Det føltes ikke som at det drog ut og utforske Tartarus og inkluderingen av forskjellige nye funksjoner med utfordrende Shadows og gode premier. De har også inkludert Dash funksjonen fra Persona 5 og den er kjempe snedig. 

Karakterene man møter i Persona 3 er nydelige og noen av de beste Atlus har skapt, og denne gangen siden spillet er full rendered i 3D modeller får man faktisk tilknytning til de. Mitsuru, Yukari Junpei, Akihiko, de føles som vennene dine slik som The Phantom Thieves i 5. Alle karakterene har nye voice actors og ganske ukjente voice actors som gjør en veldig god jobb. Spillet ser eksepsjonelt pent ut i det blå tematikken og Persona 5 stilen over kampene gjør at alt flyter fint. 

Nytt her er Theurgy angrep, noe som kan sammenlignes med Showtime fra Persona 5 Royal. Dette er spesielle superangrep som alle karakterene har og kan låses opp når spesielle ting gjøres. Som et eksempel låses Yukaris Theurgy opp raskere når hun bruker healing, og hun er den beste healeren i spillet så det er ganske snedig. 

Aigis Social linken er tilbake fra FES, noe som er litt rart med tanke på at The Answer ikke er med. The Answer was en epilog kun tilgjengelig i Persona 3 FES satt etter main story og den er kontroversiell blant fansen, men slik som Atlus er på DLC om dagen så dukker den helt sikkert opp som DLC. Alle Social Link har nå full voice acting. Spillet har også lagt inn et par nye events man kan gjøre med vennene sine, som å plante tomater på taket og lage middager sammen. Persona 3 Reload klarer å føles levende, noe ingen av versjonene til Persona 3 gjorde på grunn av alder. Det som er litt unikt i Persona 3 er at du låser ikke opp Social Links til alle vennene dine som du gjør i 4 og 5, bare de du kan romantisere og det er ikke før siste akten av spillet. Men de du ikke har social links med kan du invitere på kino eller lage middag med også for å utvikle litt dette vennskapet. Man ser blant annet at Yukari sliter i starten av spillet med å kalle på sin Persona fordi hun ikke vil skyte seg selv i hodet. Noe som er forståelig, men i de eldre versjonene klarte man ikke å formidle det. Vi får også endel bakgrunnshistorie til en ond gruppe kalt STREGA, noe både Portable P3 og FES manglet også.

Vi kommer ikke unna et Atlus spill uten å snakke om musikken. Jeg har OST til Persona 3 4 og 5 i Spotifylistene mine og jeg gleder meg til å få tak i Reload soundtracket også. Ny vokalist som gjør en kjempejobb, de har tatt alle klassikerne fra Persona 3 soundtracket, Mass Destruction, Burn My Dread. Want to be Close og spilt de inn på nytt. Det beholder fortsatt denne techno jazz viben det hadde og passer veldig inn. 

Med Persona 3 Reload fortsetter Atlus å vise muskler som den absolutt beste på det japanske rollespillmarkedet for øyeblikket og de lever på suksessen til Persona 5 enda. Dette er en ny klassiker som både gamle og nye Persona fans vil trives med. Det er en klar must play tittel og en strålende start på året. Hør også gjerne på vår podcast hvor jeg snakker mer om spillet

About Stian Koxvig

Nyhetsredaktør med forkjærlighet for spill og film. Lidenskapelig opptatt av japansk spill og kultur