Et skoledrama uten like – Lost Judgement
0

Et skoledrama uten like – Lost Judgement

sep 23 Stian Koxvig  

Studioet bak Yakuza og Judgement er tilbake med oppfølgeren Lost Judgment, og vi kommer ikke unna at det er en av årets mest solide titler.

Yakuza serien har en interessant bakgrunn. Det har blitt pumpet ut Yakuza titler på rad og rekke de siste årene og ingen av de har vært spesielt svake, med fjorårets Yakuza: Like a Dragon som kanskje en av de beste. Ryu Ga Gotoku studios har vist seg til å klare å levere gang på gang og populariteten til studioet har gjort at Lost Judgement er første tittelen som lanseres over hele verden samtidig. Da passer det veldig godt at det overgår første spllet på omtrent alle mulige nivåer.

Japans versjon av Sherlock Holmes og Dr Watson, hvor Watson er utstøtt yakuza fra Tojo klanen

Tematikken i Lost Judgement er ganske mørk. Her har man en politimann som blir arrestert for å ha klådd på ei dame på trikken, og midt i rettsaken forteller han om et lik som har blitt funnet i en annen by som ingen har visst om enda. Inn kommer mesterdetektiven Takayuki Yagami og hans trofaste alliert Kaito som havner midt i etterforskningen etter at de har undersøkt mobbetilfeller ved en videregående skole. Resultatet er et spill med flere plottvister enn en midt på treet M. Night Shyamalan film.

Jeg er svak for krimfortellinger og jeg elsket det første Judgement og dette liker jeg enda bedre. Det å være detektiv og kunne løse saker har alltid vært kjempemorsomt for meg. Du får flere hjelpemidler som hjelper deg å finne ut hvor de skyldige gjemmer seg og, det er heldigvis mindre fotfølging i denne enn i det forrige spillet. Men også det er gjort bedre her, da det å blende inn i omgivelsene er gjort enklere med at Yagami kan se ned på telefonen sin for å prøve å distrahere den man forfølger om man er på vei til å bli sett.

Yagami er halvt apekatt

Handlingen er fortsatt innom Kamurocho bydelen fra de tidligere Yakuza spillene, men mesteparten av handlingen finner sted i den nye byen Ijincho Yokohama, hvor Yakuza: Like a Dragon også fant sted. Yakuza universet er kjent for sine store mengder innhold og her briljerer Lost Judgement nok en gang. Alt fra dronekonkurranser til spøkelsesjakt er det mye valuta for pengene. Kontoret ditt har en Sega Master System hvor du kan spille fulle versjoner av gamle klassikere som Alex Kidd og Fantasy Zone.

En av de nye funksjonene lagt til her er superenkel, men genial. Kort tid etter å ha ankommet Yokohama får Yagami låne et skateboard for å komme seg raskere rundt i byen Det er en fenomenal innretning hvor du kan akselerere med å trykke på A knappen, og bremse med å trykke på B knappen. Det er mye løping i disse spillene så det å ha en sånn funksjon er veldig satt pris på. Du kan også gjøre småtriks og grinds på skateboardet som gjør Yagami til reneste Tony Hawk.

Kickflip deg gjennom Yokohamas gater

En annen virkelig fenomenal funksjon som er her er skolen. Når Yagami ankommer skolen han skal etterforske blir han etter hvert rekruttert som rådgiver for skolens detektivklubb. Her startes det mange store og gode historier hvor Yagami må håndtere danseklubb, robotklubb og banke opp mange mobbere. Det er en stor del av spillet og du møter på mange sjarmerende karakterer med unike historier som man må smile og le av.

Det er noen tunge temaer de tar opp her som mobbing og selvmord, så om man har opplevd slike situasjoner vil man kjenne at det kan gjøre litt vondt i magen. Når man håndterer slikt, er det fort gjort å dumme seg ut, men studioet klarer å behandle det med respekt. Men jeg har tidligere vært utsatt for ekstrem mobbing selv og det var et par tilfeller hvor jeg faktisk slet og vurderte på om jeg faktisk klarte å fullføre dette. Derfor var det veldig godt å ha muligheten til å gå tur med hunden eller å sette meg på kontoret og spille plater eller gå på seriens populære arkade Club SEGA.

Gå tur med detektivhunden hjalp på humøret når det psykiske temaene ble litt harde

Kampsystemet er mer balansert enn i tidligere versjoner. Yagamis kung fu stil returnerer, men han har også en ny stil kalt «Snake» som er mye hurtigere og passer godt for raskere motstandere. Det er også lett å skifte mellom de forskjellige kampformene i større kamper, og siden dette er Yakuza universet blir du angrepet ca hvert tredje minutt. Yagami kan bruke alle triksene i boken for å beseire alle som vil banke han opp.

Spillet ble spilt på min Xbox Series S og grafisk sett ser det helt ok ut. Omtrent som Like a Dragon. Du får velge om du vil at maskinen skal prioritere oppløsning eller ytelste og i slike spill er det greit å fokusere på bildefrekvensen. Jeg hadde vel en to-tre fall i bildefrekvensen i et par av kampene, men ikke så mye at det var et problem. Det er også full engelsk dub, men på grunn av mangel på tid mellom den vestlige og japanske lanseringen ser det super teit ut spør du meg da lippene til de høyt detaljerte figurene ikke er synkroniserte med det de sier.

Lost Judgement leverer kanskje det sterkeste historien i et Yakuza spill til dags dato, og selv om det ble psykisk tøft for min del klarte jeg å komme meg gjennom det fordi det ble behandlet med såpass respekt. Spillet er stappfullt av ting å gjøre og både Kamurocho og Yokohama er fortsatt magiske byer som jeg etter så mange Yakuza spill føler at jeg kjenner som min egen baklomme. Håper bare at studioet klarer å løse opp i konfliktene med rettighetene til likheten for skuespilleren bak Yagami da denne serien er alt for verdifull til å slutte med denne.

About Stian Koxvig

Nyhetsredaktør med forkjærlighet for spill og film. Lidenskapelig opptatt av japansk spill og kultur