Et uunnværlig tillegg
0

Et uunnværlig tillegg

sep 14 Spill.no  

Jeg må få si det: endelig har Bioware sluppet et stykke DLC som ikke bare er en kartpakke eller glorifiserte mellomsekvenser. Det er utgivelser som dette – substansielle, verdifulle ekstra timer med kvalitet – som hører hjemme i en mastodont av en enspillerutgivelse som Mass Effect 3.


Passer hvor som helst

Men la meg samtidig bemerke følgende: Aldri i verden om de to diskene til 360.versjonen av Mass Effect 3 var fullstappet ved utgivelsen, og jeg tviler sterkt på at noen del av Leviathan-oppdraget ble skrevet etter at spillet ble sluppet. Til det passer historien for bra inn, uavhengig av hvor i eposet man aktiverer oppdraget.

 

From Ashes var nesten avhengig av å skje tidlig i historien for å gi mening, mens Leviathan er smart nok skrevet til å passe inn hvor som helst i løpet. Så nettopp fordi Leviathan er så bra, og en nærmest uunnværlig del av romoperaen, burde den vært med på disken og ikke som en ekstra utgift flere måneder for sent.

 

Eldgammelt vesen

Mass Effect 3: Leviathan starter med at Shepard får beskjed om å innfinne seg på labben til Dr. Bryson, som ligger på en hittil utilgjengelig del av Citadel. Her starter jakten på en gammel, mystisk skapning som angivelig har tatt livet av en Reaper, og som dermed synes å være en viktig del av kampen om syklusens overlevelse.

 

Oppdraget består av tre hoveddeler, som kan spilles i porsjoner innimellom hovedhistorien eller i ett strekk. Laboratoriet på Citadel fungerer som en base hvor ledetråder om Leviathan kan samles og nye reisemål utpekes; mengden ledetråder du klarer å finne i labben og i løpet av oppdragene avgjør hvor mange solsystemer du må scanne og lete i for å finne riktig sted.

 

Det blir akkurat passe mye detektivarbeid, og siden du kan mate galaksekartet i labben med så mye eller lite informasjon du gidder før du drar ut på leting får man en klassisk Bioware-aktig illusjon av valgfrihet på en litt annen måte enn i resten av spillet.

 

Referanser

Leviathan- oppdraget overrasker med flere smale referanser til de to andre spillene i serien, og de som snudde hver stein i eneren vil kjenne igjen de mystiske kulene som Bryson forsker på. Den gang fant man en slik gjenstand på en avsidesliggende planet, og funnet satte igang en kaotisk minnesekvens om en eldgammel Reaper-invasjon.

 

De ble også nevnt i Firewalker-DLCen til Mass Effect 2, og hardbarkede eventyrere vil sette pris på å få forklart opprinnelsen og funksjonen til disse sammen med den største historiemessige godbiten i Leviathan.

For nye spillere kan det være greit å ha levelet opp en smule før man setter igang, ettersom oppdraget ikke er nådig med fiendefloraen. På det verste vasser man i Brutes og det som verre er, og en viss ildkraft er nødvendig for ikke å bli stående bom fast. Bioware annonserte da også at de ønsket å øke vanskelighetsgraden med Leviathan, og de har de absolutt klart.

 

Innsikt

Tilleggspakken etterlater deg med dypere innsikt i Mass Effect-universets historie, og ikke minst en større forståelse av syklusene og Reapernes rolle. Det er også en dugelig med War Assets å hente, og dessuten den nye egenskapen Dominate, som tilsvarer AI Hacking for fiender av kjøtt og blod.

 

For den harde kjernen kan denne være instrumentell om man vil gjennomføre spillet på Insanity-vanskelighetsgraden. Et par sekunder med en Brute på laget kan snu enhver håpløs situasjon trill rundt, og om fienden er alene vil de fryses fast og være sårbare for prosjektilangrep.

 

Se trailer

Jeg mener Leviathan utmerker seg som det hittil klart beste tillegget til Mass Effect 3, og skaper en variasjon i både oppdragsstruktur og historien som helhet (særlig om man porsjonerer oppdraget utover forskjellige tidspunkt i kampanjen) som hever inntrykket av spillet totalt sett.

 

Undervannsekvensen i en diger mech puster også en dose nytt liv i nivådesignet og viser frem nye sider av grafikkteknologien. Dermed må det også konstateres at oppdraget dramaturgisk sett burde ha vært en del av pakken fra starten av, men jeg ønsker likevel kapitlet velkommen som en meget solid del av en allerede knallsterk tittel.


Mass Effect 3 er utviklet av Bioware og utgitt av Electronic Arts til Xbox 360, Playstation 3 og PC. En versjon er bekreftet til WiiU. Tilleggspakken Leviathan er ute nå.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.