Ett av tidenes viktigste spill – The Last of Us Part I
0

Ett av tidenes viktigste spill – The Last of Us Part I

sep 21 Stian Koxvig  

Ett av årets mest kritiserte spill er også ett av tidenes beste. Det hadde ikke blitt gitt ut på tre forskjellige konsoller på 9 år om det ikke var så bra.

Nå skal jeg innrømme noe. Dette var min første fullstendige gjennomgang av originale The Last of Us. Jeg har spilt et kapittel her og et kapittel der på PS4 remasteren, men aldri hele spillet i ett. Jeg kjenner godt til spillet og jeg har spilt The Last of Us II og storkoste meg med det for et par år siden men fant aldri helt tiden til å spille denne. Derfor passer denne remaken meg ypperlig.

I denne anmeldelsen skal vi påpeke hvorfor kritikerne av denne remaken tar feil på alle punkter, og hvorfor The Last of Us er det mest influensielle spillet som har kommet ut de siste 22 årene.

Noe litt utradisjonelt i mine anmeldelser skal vi absolutt ikke snakke om historien i spillet i det hele tatt. Av to grunner.
1. Du har spillt The Last of Us og kjenner historien.
2. hvis du fortsatt ikke har gjort det, så skal du få oppleve det helt uten å vite noe

Og la oss begynne med historien til serien. The Last of Us ble sluppet på PS3 I 2013, remastret for PS4 i 2014, og er nå sluppet på PS5 som The Last of Us Part I etter at The Last of Us Part II vant alt som var mulig å vinne av priser da det kom ut i 2020 (Også et fenomenalt godt spill forresten). Altså det er tre lanseringer på ni år og mye av kritikken har vært at dette er et full pris «Reskin» som virkelig ikke var nødvendig.

La oss begynne med hvordan Naughty Dog utnytter Playstation 5s mange funksjoner for alt det er verdt. Jeg snakker selvfølgelig om kontrollerens Haptic Feedback og den går for fullt hele tiden. Alle våpnene føles forskjellige, når du kaster fra deg spiker bomber kjenner du eksplosjonene i fingrene. Du kjenner vibrasjonen av elvene og måten du bruker medisin på.

Det viktigste poenget å få frem her er hvor ekstremt vakkert det ser ut. Kjører i samme grafikkmotor som The Last of Us Part II og er lett det peneste spillet som har kommet ut på Playstation 5 så langt. Det fikser veldig mye av lysproblemene som PS4 remasteren hadde, og spillet skaper en horror følelse som jeg ikke har følt på lengeDet audiovisuelle er også noe helt unikt som er med på å skape en spillopplevelse ulikt noe annet.

Spillet er laget helt fra begynnelsen igjen og det ser man. Man kan se all kjærligheten lagt ned i detaljene. Alle replikkene er spilt inn på nytt og både Troy og Ashley gjør fenomenale roller. Du får også med The Last of Us Left Behind Standalone DLC pakken som er med på å gjøre et godt spill enda bedre.

Naughty Dog er ekstremt flinke til å legge til funksjoner for å gjøre spillene sine tilgjengelig for alle. The Last of Us Part II hadde mye og her er det flere. Det er funksjoner for svaksynte hvor du kan øke skriften på tekstene mye. Det er alternativ for hørselshemmede. Naughty Dog putter inn så mye ekstra for at så mange som mulig skal kunne kose seg, og det er veldig bra.

Det er også lagt inn flere forskjellig permadeath funksjoner for de som liker det skikkelig vanskelig hvor man kan måtte restarte hvert kapittel. Eller hele spillet fra begynnelsen. Så det er lagt inn mye for alle i denne remaken. The Last of Us Part I er en fenomenal remake av ett av tidenes beste spill, og jeg føler ikke at man klarer å sette ord på det for å få frem akkurat hvor viktig denne remaken er. Det viser at Naughty Dog er ett av Sonys absolutt beste studioer og gjør et mesterverk til ren spillkunst. Gjør dere alle en tjeneste og spill The Last of Us Part I og Part II back to back slik som jeg har gjort nå, for begge spillene rett etter hverandre skaper en stemning jeg ikke har følt på lenge. Det er også annonsert en PC versjon som skal komme når som helst før året er omme. og til neste år kommer multiplayer modusen til The Last of Us Part II som har blitt sitt eget spill.

Håper bare HBO serien blir bra.

About Stian Koxvig

Nyhetsredaktør med forkjærlighet for spill og film. Lidenskapelig opptatt av japansk spill og kultur