Fargerikt pirateventyr
0

Fargerikt pirateventyr

mai 15 Spill.no  

Det er kolonitid. Nybyggere har slått seg ned i øysamfunn for å spre sivilisasjonen sin, pirater er stadig i konflikter med dem mens de drukner i rom, og de innfødte holder på med sitt i bakgrunnen av alle turbulensene. Du, en navnløs type fra inkvisisjonen, har fått i oppdrag å spane hos piratene for å få tak i et magisk våpen som kan ta knekken på titan-gudene, Kraken og andre sjøuhyrer – som allerede er godt i gang med å stelle i stand ragnarok i de tropiske øysamfunnene.

Ikke for landkrabber

Høres det kjent ut? Begynner Pirates of the Carribean-assosiasjonene å dukke opp som paddehatter oppe i hodet ditt allerede? Tyskerne i Pirhana Bytes prøver nemlig på ingen måte å skjule at Risen 2: Dark Waters er et rendyrket pirateventyr for de som er lystne på livet på de syv hav. Klisjèene florerer både på godt og vondt; historien er såpass generisk at jeg blir litt oppgitt, mens andre elementer er utnyttet på en slik måte at det er alt annet enn kjedelig å oppleve klisjèene på nytt.

Piratfølelsen er nemlig svært god og troverdig i Risen 2. Landskapet består av tykke jungler, gamle tempelruiner og knirkende sjørøverskuter, piratene er kledd på tradisjonelt vis, og la oss nå ikke glemme dialogene. Piratene i spillet sparer ikke på kruttet når det kommer til banning, fornærmelser og andre vulgære bemerkninger, og på tross av mye dårlig stemmeskuespill på noen av karakterene, klarer Risen 2 å underholde med humoristiske samtaler. Er det ett spill som fortjener PEGI-merkingen for banning i 2012, er det Risen 2, og sånn skal det vel egentlig være når man først er ute på et hardbarka pirateventyr.

Hvis du synes pirattemaer er teit, oppbrukt og barnslig er det vel ganske opplagt at du bør holde deg unna Risen 2. Det skal imidlertid også sies at dette ikke bare er et spill om pirater, men også et rollespill. Ikke bare et hvilket som helst rollespill, men et fra selveste Piranha Bytes sådan; utviklerne bak den godt likte Gothic-serien med massivt utforskningsfokus og store, åpne verdener. I Risen 2 er det fortsatt fokus på utforsking, men spillverdenen er delt opp i ulike øyer.

Jeg liker veldig godt måten spillet presenterer spillverdenen. Det er utfordrende å komme seg rundt på øyene, men etter hvert som man kommer seg videre i spillet blir jeg mer og mer kjent, inntil jeg til slutt har full oversikt over lokalpolitikken, faunaen og de ulike hulene.

Ved å fullføre oppdrag og drepe fiender samler man erfaring i form av såkalt «glory» som kan brukes til å oppgradere ulike ferdigheter som fekting og sluhet. Dette systemet er ikke særlig dypt på noen som helst måte, og det er dessverre litt for uoversiktlig, men det skal også sies at Risen 2 er et rollespill av det mer fordøyelige og tilgjengelige slaget. De beinharde valgene fra Mass Effect, det intrikate inventarsystemet fra Dragon Age eller skittenrealismen fra The Witcher 2 mangler, og det er tydelig at man heller skal ha det moro framfor å dedikere seg skikkelig.

Jeg hadde likevel likt å se et mer gjennomtenkt kampsystem. Det er ikke det at det er dårlig, men den tidlige fasen av det gjør spillets første timer langdryge og frustrerende. Kampene i starten av spillet er bokstavelig talt venstreklikksfester og krever jevnt over veldig lite av spilleren. Det løsner først når man får tilgang til ulike spesialangrep, som å sparke eller kaste sand i øynene på fienden. Man kan til og med lære seg voodoo, som lar deg ta kontroll over fienden.

Måler seg ikke med de sterkeste konkurrentene

Piranha Bytes sine spill har aldri vært teknisk overlegne når det gjelder grafikk, og Risen 2 er heller ikke noe grafikkmonster. Grafikken her har likevel sine sterke sider; karakterene ser flotte ut og omgivelsene er rett og slett nydelige med sine vakre farger og passende lyssetting. Men selv om den vakre jungelnaturen gir assossiasjoner til Crysis på sitt beste, skal man absolutt ikke legge skjul på at det grafiske trenger en liten finpuss; noen teksturer er direkte stygge, og animasjonene av personene kan være svært merkelige og overdrevne i løpet av dialogene.

Risen 2: Dark Waters er et spill for deg som vil ha et skikkelig pirateventyr med et godt dryss rollespillelementer. Spillet er ikke spesielt dypt eller spennende, og mangler en hel del polering, men piratsettingen fungerer flott og det er gøy å utforske de ulike øyene.Det når kanskje ikke helt til topp i rollespillsjangeren, men hvis du vil ha noe fordøyelig og lekent er Risen 2 definitivt noe for deg.

Se flere bilder fra Risen 2: Dark Waters på neste side

Risen 2 er utviklet av Piranha Bytes og utgitt av Deep Silver. Spillet er lansert på PC, og kommer på Xbox 360 og Playstation 3 i løpet av sommeren.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.