FIFA 20 – Noe nytt, men fortsetter i feil retning
0

FIFA 20 – Noe nytt, men fortsetter i feil retning

okt 08 Christian Sannes  

Høsten er ankommet, temperaturen synker og bladene daler mot bakken. Dette er sikre tegn på at årets FIFA spill slippes løs til alle oss fotballfans. Det store spørsmålet, hva er nytt i forhold til fjorårets FIFA spill annet enn nye drakter og oppdaterte stats på spillerne?

Endringen jeg liker best i gameplayet, er introduksjonen av timing når du skyter. Det gjelder å trykke perfekt når foten treffer ballen for at du skal få en større sjanse til lime skuddet rett i krysset. Timing gir et friskt pust til måten å ta straffer og frispark på, men i åpent spill klarer jeg ikke få det nye systemet til å virke. Hver gang jeg prøver på timing når jeg skyter, blir det et lumpe skudd utenfor mål, men om jeg skyter på gamle gode måten, går skuddene som oftes retning krysset.

Grafikken er skrudd opp et lite hakk og tilbyr et par ekstra små detaljer. Noe jeg la merke til under reprisene av høydepunktene var at drakt animasjonene begynner å bli veldig realistiske. En annen liten detalj som gir meg mye glede er at de har nå lagt inne en svak indikator på hvilken spiller du bytter til om du skal bytte. Dette har i mange år forårsaket mye irritasjon.

Det skal ikke stå på detaljene

Det er noen ulike moduser å velge mellom, jeg begynner med karrieremodusen. Her er det utvidet med et par ting som at du kan forhandle med nye spillere og justere et par parametre som ukelønn, signeringsbonus, hvilken rolle spilleren skal ha i laget. Stort irritasjonsmoment er at de ikke har orket å lagt på stemmer på hverken deg som manager, spillere eller agenter når du er i forhandlinger eller i pressemøter. Ikke nok med det, simuleringen av ligaen du spiller i er helt horribel, f.eks tapte Manchester City 6 av 6 kamper i starten og ingen var mot topp 6 lagene. Akkurat nå er det en feil som gjør at de stiller med b-laget og lager urealistiske tabeller, noe som er veldig irriterende. 

FIFA 20 bringer tilbake en god gammel klassiker, nemlig FIFA Street men under nytt navn: Volta. Den tilbyr 5 ulike varianter innenfor futsal: 3v3 uten keeper(små mål), 4v4, 4v4 uten keeper, 5v5 og profesjonell futsal. Kampene spilles på mange ulike lokasjoner rundt om i verden som en undergrunn i Amsterdam, på toppen av høyblokk i Tokyo og i en favela i Brasil for å nevne noen.

FIFA Street is back!

Historien delen handler ikke om Alex Hunter som de 2 tidligere spillene og foregår i Volta delen. Selve handlingen er ikke alt for gale, men varer bare i noen timer om du kun spiller historiedelen. Det som ødelegger selve historien, er en alt for stor “Bro/Bruv”, fistbumps, views og selfie faktor. Merker jeg blir litt kvalm, men det er vel ikke mange som kjøper FIFA for å oppleve en god historie. De har dessverre gått en del skritt tilbake fra den litt mer seriøse historiedelen om Alex Hunter. Må legge til en helt latterlig bug som gjør at en av hovedpersonene som heter Syd, er på hvert eneste motstander lag, altså Syd som er en veldig unik person finnes på begge lag og er nøyaktig den samme personen, er det mulig?!

 

Volta byr mange varierte baner rundt omkring i verden

Selvfølgelig finnes det en egen Volta butikk som tilbyr masse ulike kosmetiske gjenstander til spilleren din, hittil har jeg kun sett at du kan spille deg til denne valutaen, men om vi kjenner EA rett, kommer det nok mulighet til å bruke ekte penger om en stund.

Det kanskje de fleste FIFA spillere bruker å investere mest tid og ikke minst masse penger i, er FUT (FIFA Ultimate team). Hvis du ikke vet hva FUT er, går det ut på å bygge opp ditt eget lag akkurat slik du vil. Du kan velge hvilken som helst spillere fra alle ulike ligaer og sette de sammen til ditt drømmelag der du må ta i betraktning kjemien i laget som påvirkes av om de er fra samme land, klubb eller liga.

Problemet er at for å skaffe seg nye spillere, må du enten gjøre ulike utfordringer for å få belønninger, grinde deg opp litt coins ved å spille kamper og deretter kjøpe spillere/kort på FUT markedet. Sist men ikke minst, kan du kjøpe kortpakker for å slippe alt dette tunge arbeidet. Dette mer kjent som pay-to-win, loot bokser eller med EA sine egne ord “surprise mechanics”! 

Ikke brukt en eneste krone på laget, men det vises nok..

Jeg personlig likte denne modusen veldig godt før og satte pris på å måtte jobbe seg gradvis til et bedre lag, men nå begynner jeg å bli en smule lei. Det føles ut som antall spillere som har brukt noen tusen kroner på kortpakker for å skaffe seg et alt for bra lag har blitt alt for stor, pay-to-win faktoren har ødelagt Ultimate team for meg. FUT20 kunne blitt en utrolig gøy modus om de fjernet pay-to-win muligheten, men når FUT19 sto for over en fjerdedel av EA sine inntekter i fjor, kommer nok dette ikke til å forsvinne med det første.

Roten til alt ondt

FIFA 20 tilbyr som vanlig nye drakter og spillere i sine nye klubber, små justering på gameplay, oppgradert grafikk og det nye Volta. Det hele føles ut som en tilleggspakke og ikke et helt nytt spill til blodpris. Noe som setter en ekstra stor ripe i lakken for min egen del, er at FIFA 20 ikke lengre har rettighetene til å bruke logo, navn og draktene til mitt kjære Juventus. Hvis du ikke har kjøpt FIFA enda, ville jeg nok ventet til de har fått fikset mange av feilene og til det kommer på tilbud, som nok ikke skjer om veldig lenge.

About Christian Sannes

Christian Sannes, 28 år fra byen mellom de syv fjell. Liker best open world RPG spill, men spiller nesten alt. Beste spill p.d.d God of War, Horizon Zero Dawn, Breath of the Wild og Super Hot VR.