FIFA 21 – Små oppdateringer
0

FIFA 21 – Små oppdateringer

Sportsspill er noe for seg sjøl. Veldig mange er serier som slipper et spill i året. Gjerne uten de store endringene. Hvordan skal man egentlig anmelde det? Skal man ta hvert enkelt spill for seg sjøl og kun vurdere hver versjons styrker eller svakheter? Eller skal man vurdere det opp mot fjorårets utgave for å se hvor mye som er endret. Hvis man gjør sistnevnte er det fort gjort å kritisere spill for å endre for mye, for eksempel “nå er det umulig å forsvare seg” eller som jeg gjorde med NBA2k21 som jeg kritiserte for det nye timingsystemet for skudd. Hvis man endrer for lite blir det fort at det kritiseres kun for å være en databaseoppdatering.

FIFA 21

Personlig syns jeg Pro Evolution Soccer har valgt en ganske elegant løsning i år med en utgave til redusert pris som de ikke legger skjul på kun er en utvidet oppdatering. Den løsninga har ikke FIFA 21 valgt. Her har vi en fullversjon, uten de store forandringene fra fjoråret.

De største endringene finner vi i karrieremodusen hvor du spiller som manager (min favorittmodus). Den har lenge vært mer eller mindre neglisjert for onlinemoduser som gir ekstra penger i pungen på EA Sports. Men i år får vi endelig en dypere modus enn tidligere. Spesielt når det gjelder å utvikle spillere så har man tatt store steg. Nå kan du sette opp treningsprogram for alle spillere og endelig kan man også omskolere dem til nye posisjoner. 

Overgangsforhandlinger i karrieremodus

Fjorårets store nyhet, Volta, er med i år også. Her kan du spille gatefotball og futsal. Det er i tillegg en historiedrevet karrieredel, som er helt ok. 

Det er vel ingen hemmelighet at stjernen i FIFA-laget er Ultimate Team. I alle fall hvis man ser på hvor mange som spiller det. (Og hvor sykt mye penger EA Sports tjener på at folk kjøper spillerpakker). Den største nyheten i årets versjon er at du kan gi stadion din et mer personlig preg. Reint kosmetisk med andre ord. FUT har aldri vært noe stort trekkplaster for meg, men jeg har ingen problemer med å se at det er en forlokkende modus for andre.

Ikke akkurat et stjernelag du samler sammen i starten av FUT.

Så hvordan fungerer FIFA21 på banen? Vel, det er ikke veldig likt fotball. Men det har FIFA sjeldent vært. Til det går det litt for mye på skinner og blir for actionpreget. Dette er et actionspill med fotball som ramme. Og når det er utgangspunktet så fungerer FIFA21 veldig godt. Når ting flyter offensivt så får du en enorm mestringsfølelse. Det er også fint at man ikke trenger å bruke avanserte finter for å komme deg forbi motstandere. Det holder med en retningsforandring og akselerasjon. Å score flotte mål er imidlertid ikke så spesielt, for det skjer altfor ofte. 

Det er stort sett gøy å spille FIFAs versjon av fotball.

Jeg liker også at forsvarsspillet i stort grad handler om tålmodighet og riktig timing. Det kan være frustrerende å ikke få tak i ballen, men da blir det desto mer givende når du får til å forsvare deg på en god måte. Problemet, i et realismeperspektiv, er at balansen mellom angrep og forsvar er så skeiv at det oftere enn ikke blir altfor mange mål i kampene.

Visuelt ser FIFA 21 stort sett bra ut. Ryddige menyer det er intuitivt å navigere i. Animasjonene på spillerne ser mer realistisk ut en noen gang og det er færre klønete kollisjoner. Fjesene til kjente spillere ser bra ut, men mindre kjente spillere ser fortsatt ut som NPC-er i Fallout 3. Det samme kan sies om de lagde fjesene i karrieremodus.

Bradley Dack ser ikke sånn ut altså.

Er du ute etter en realistisk simulering av fotball så er ikke FIFA 21 noe for deg. Men det trenger ikke være realistisk for å være gøy. Et større problem er at endringene fra fjorårets utgave er minimale. 

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.