Herlig blanding av leketøy og spill
0

Herlig blanding av leketøy og spill

nov 02 Spill.no  

Treåringens ansikt er opplyst av en TV-skjerm og en lekeportal på bordet. Han følger nøye med på skjermen, der en drage skyter lyn mot små fiender, samler skatter og dytter steiner. Jeg sitter ved siden av ham og styrer figurene på skjermen.

– Vi trenger en kjempe, sier jeg.

Gutten flytter blikket ned på bordet, der et titalls lekefigurer er stilt opp. Han beveger hånda si over flokken, og lander på den største av de. En tre-kjempe, med store horn og hud av bark. Han flytter vekk dragen som står på portalen, og setter kjempen der. Øynene er tilbake på skjermen, og han følger trollbundet med idet den samme kjempen dukker opp der, og begynner å løfte steiner og knuse vegger.

Lekesuksess

Jeg likte godt fjorårets Skylanders, men selv ikke en erfaren spillrev som meg kunne spå hvilken fenomenal suksess spillet skulle bli for Activision. Ifølge den amerikanske utgiveren har Skylanders omsatt for mer enn Angry Birds på under et år. Det har blitt en pengemaskin av dimensjoner for Activision, og heldigvis er fundamentet bygd opp på en solid spillopplevelse, blandet med fantasifulle leketøy.

Fundamentet er enkelt. En lekeportal brukes til å vekke til live vesener i spillet. Ved å plassere en lekefigur oppå portalen på stuebordet, dukker den samme figuren opp i spillet. Og det finnes mange figurer. Som alle kan kjøpes i lekebutikken.

Fantasifull verden

Skylanders Giants handler om Skylanders-verdenen, der en ond portalmester plager innbyggerne. I det første spillet bekjempet vi ham, men han er tilbake for å skape mer kvalm. Han får følge av noen nye vesener, kjemper. Disse digre vesnene levde for mange år siden, men har nå blitt vekt til live. Kjempene er større spillfigurer, med unike ferdigheter som gjør at de kan løfte vekk kampesteiner eller knuse steinvegger.

Dermed får spillet en ny dimensjon til oppgavene som skal løses, og mer trenger vi egentlig ikke.

Skylanders Giants er fortsatt det lettspilte actioneventyret forgjengeren var. Det mest geniale med spillet er at det ikke involverer hopping. Ved å fjerne hoppeknappen kan barna konsentrere seg om å styre spillfiguren og bekjempe fiendene. Få ting er mer demotiverende for barn som å falle utfor stup igjen og igjen og måtte starte på nytt. Hadde jeg fått en tier for hver gang en av ungene har vekket meg under middagsluren fordi de trenger hjelp til å komme forbi en vanskelig seksjon i Mario, hadde jeg vært førtidspensjonist.

I Skylanders Giants klarer de seg selv. Det er aldri for vanskelig. De løper rundt og kriger mot vesener, bytter figurer og finner ut av ting selv. Og selv de minste som knapt klarer å holde håndkontrollen klarer å være med. Som min tre-åring, som har ansvaret for å velge og bytte figurer på portalen mens pappa styrer.

Engasjerer flere

Skylanders Giants klarer å engasjere helt fra de minste til starten av tenårene. For de minste holder det med den fargerike verden, den enkle kontrollen og interaksjonen mellom de fysiske figurene og det som skjer på skjermen. De eldste bygger opp styrkene til figurene sine og gjør de sterkere, utforsker de hemmelige områdene og prøver å samle alt på hvert eneste kart.

Og selvsagt vil de ha flere figurer. Finurlig nok er det flere områder som er sperret av hvis man ikke har en figur av riktig element. Dermed er veien til lekebutikken kort hvor man får kjøpt ulike figurpakker. Heldigvis kan man bruke alle figurene fra det første spillet også, de beholder til og med nivået de var på.

Selv om grunnangrepene til mange av figurene er relativt like, har hver figur sin egen identitet og føles unik i spillet. De er fargerike og full av personlighet. Det gjør at Skylanders engasjerer også når skjermen er slått av. Treåringen lager sine egne nivåer på rommet sitt med lekefigurene når vi ikke spiller. Og som far kan jeg ikke annet enn å applaudere et hvert spill som stimulerer fantasien og kreativiteten til barna.

Skylanders Giants har kanskje en kynisk forretningsmodell i bunnen som oppfordrer barna til å mase på foreldrene om å åpne pengeboka for å kjøpe flere spillfigurer, men så lenge grunnspillet er så underholdende, og barnas fantasi blir stimulert, har jeg ingen problemer med å svelge dette. Skylanders Giants er et ypperlig spill for barn i alle aldre.

Skylanders Giants er utviklet av Toys for Bob og utgis av Activision. Spillet er lansert på Xbox 360, Playstation 3, Wii, PC og Nintendo 3DS. En Wii U-versjon lanseres senere i år.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.