Herlig rollespillparodi!
0

Herlig rollespillparodi!

jul 19 Spill.no  

Humor i spill er sjelden kost. Nei, ikke barnslig fnising når man «teabagger» noen i «CS», men ekte humor. Spill som er laget for å få deg til å le. Og kanskje er det nettopp derfor «Deathspank» føles så bra, dette er nemlig en rollespillkomedie laget rett fra hjertet, med en humor ulikt noe annet på markedet.

Fra Apeøya til middelalder

Mannen bak spillet heter Ron Gilbert, og han står bak de første «The Secret of Monkey Island»-spillene. To banebrytende eventyrspill som fokuserte på humor både i dialog og det visuelle, og det er deilig å se at selv om det har gått 20 år siden den gangen har Gilbert fortsatt humoren i behold.

I «Deathspank» styrer du en kriger med samme navn. En mindre intelligent slåsskjempe med stormannsgale illusjoner om at han er en helt som skal redde verden. Deathspank er som hentet ut fra en Terry Gilliam-bok, pompøs og hjernedød, og med en fantastisk dialog. Han prater som en stormannsgal helt, og dialogvalgene minner mye om de gamle Lucasarts-eventyrspillene. Resultatet er en rekke hysteriske samtaler med spillets mange figurer.

Spillmessig snakker vi om et actionrollespill i samme stil som f.eks. «Diablo». Deathspank løper rundt og påtar seg en diger handleliste med oppdrag, alt fra å hjelpe en fisker med å finne slukene sine til å lage en taco for en pensjonert kriger. Det er alltid en drøss av oppdrag å påta seg, noe som gjør utforskingen av det digre verdenskartet mer engasjerende. Uansett hvor du går snubler du over noen som trenger hjelp, ingredienser som skal sankes, eller fiender som skal bekjempes.

Kamp og kaos

Og fiender er det mange av. Alt fra orkelignende vesen til spøkelser, demoner og enhjørninger. Klisjeene står i kø, men ofte med originale og humoristiske vrier. Som actionrollespill fungerer dette helt fint, Deathspank har et våpen på hver av de fire frontknappene, og ved å kombinere angrep med ulike våpen gjør man ekstra skade. Man kan også blokkere angrep til fiender med et skjold, og kaste innpå med trylledrikker for å få bedre ferdigheter. Jeg skulle kanskje ønske at kampsystemet hadde vært litt mer presist, å lære seg å blokkere effektivt er rimelig vanskelig, og mange kamper er så kaotiske at jeg rett og slett bare ender opp med å trykke vilt med et observant øye på helsemåleren min.

Kaos kan det også fort bli blant gjenstandene man plukker opp. Etter en times spilling har jeg et helt våpenlager i ryggsekken min, blant trylledrikker og smykker, blikkbokser, blomster og annet rask. Heldigvis kan man ganske enkelt gjøre om gammelt utstyr til penger, men det krever likevel en del organisering og sammenligning av tall og verdier.

Og det er kanskje min største kritikk av «Deathspank». Spillet er ment å være en parodi på den såkalte «dungeon crawler»-sjangeren, men ender i stedet opp som et av de spillene det er ment å parodiere, krydret med en bisarr og underholdende humor. Jeg hadde kanskje forventet meg at spillet kastet flere konvensjoner fra sjangeren over bord og gjorde narr av de, i stedet har jeg fått et rendyrket «dungeon crawler»-spill krydret med en fantastisk humor.

Herlig fengende

Men det gjør ikke så mye, for selv om det kanskje ikke har den samme taktiske dybden som spill som «Torchlight» og «Diablo 2», er dette utrolig fengende. Den lekre papir-aktige grafikken kler spillets humor veldig bra, og smørbrødlisten med oppdrag man hele tiden har med seg gjør at det alltid er noe nytt å finne på eller utforske i spillet. Det er rett og slett uforskammet gøy og passe hjernedødt å utforske den digre spillverdenen, banke opp fiender og samle skatter.

At man i tillegg kan spille det sammen med en kompis i samarbeidsmodus gjør bare spillet enda bedre. Jeg må ærlig innrømme at det føles litt trist å sitte alene foran skjermen å le høyt av Gilberts galskap, humor blir enda morsommere når man kan dele det med en venn.

«Deathspank» er ikke det beste spillet i sin sjanger, men det er definitivt det morsomste. Og det er lettbeint nok til at det er en fryd å spille, enten du bare vil hugge ned monstre i ti minutter eller trenger å få et par timer til å gå. Med over ti timers underholdende spilletid for en hundrelapp, burde dette være et obligatorisk kjøp for alle som kan tenke seg litt mer humor i spillsamlingen sin.

Se flere bilder av spillet på neste side!

«Deathspank» er utviklet av Hothead Games og utgis av Electronic Arts. Spillet er tilgjengelig for digital nedlasting via Xbox Live Arcade og Playstation Network.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.