Intim krigføring
0

Intim krigføring

apr 27 Spill.no  

Spill.no har vært i London for å få en prøverunde med den kommende tilleggspakken Close Quarters til Electronic Arts og Dices skytespill Battlefield 3.

Lillebror

Når det kommer til skytespill online, spesielt på konsoll, er det to hovedaktører som gjør seg gjeldende i disse dager – Battlefield 3 og Call of Duty i ymse formater. Mens sistnevnte har vært foretrukket av spillere som ønsker seg et par kjappe runder før middag, og likevel få opplevd en masse action, har Battlefield vært for de mer tålmodige. Det er lengre mellom Hollywood-øyeblikkene, men nøye laginnsats og bruk av fartøyer, ødeleggelse av omgivelser og et gedigent våpenutvalg sikrer noen klimakser de færreste skytespill kan måle seg med – uansett modus.

Men det er tydelig at den definitivte lillebroren på dette polariserte markedet er Battlefield, og det ser ut til at utvikler Dice nå setter alle kluter til for å jevne ut konkurransen – og bli mer som storebror. I den første av hele tre kommende tilleggspakker handler det tydeligvis om å kunne tilby de samme, raske og umiddelbart underholdende kampene som erkerival Infinity Ward, for i Close Quarters er krigens spilleregler totalt omskrevet.

Trangt og ukoselig

Idet vi setter oss ned med de oppstilte datamaskinene på EA UK Showcase i London, er det første som slår oss et merkbart fravær av både kjøretøyer og det normalt våpenrike arsenalet. Tilbake står jeg i brettet Donya Fortress, med hagle og håndgranater, klar for tettpakket kamp om flaggbaser med et rivaliserende lag – og alt foregår innenfor veggene til en storslått villa som minner mistenkelig om den i Playstation 3-reklamefilmen This is Living fra 2007: Et par store gårdsplasser, romslige værelser og en hel rekke rom og etasjer å boltre seg i.

Men i motsetning til Playstation-reklamen, er det lite tid til dramatikk og sosial omgang. Her er det action som teller, og det tar bare sekunder til jeg opplever første skuddveksling. I stedet for de sedvanlige, åpne Battlefield-kampene, er det i korridorer og kjellere jeg møter fienden, og det er nesten like mange knivkamper i trappeoppganger som skuddutvekslinger på de mer åpne gårdsplassene.

Ødeleggelse

De første rundene går med til å utforske, og jeg er først og fremst interessert i ødeleggelsesmodellen, som Dice har lovet skal være betraktelig utbedret i Close Quarters. Traileren for tilleggspakken gir inntrykk av at hele etasjer kan gjennomhulles av ymse eksplosiver og tungskyts, men nok en gang blir min noe entusiastiske fantasi dempet av realitetene.

Se video

Men selv om mine eksperimenterende håndgranater og kuler ikke pulveriserer hver bidige kubikkcentimeter på brettet, er det mildt sagt imponerende når det oppstår kamper mellom grupper av motstandere, og omgivelsene rives i filler av både vådeskudd og taktiske elimineringer av dekningspunkter. På det villeste kan man knapt se annet enn sagflis, glassbiter og kruttrøyk, og med lett panisk fryd må man velge mellom enten å kjøre på eller trekke seg tilbake til relativ trygghet.

Ny, gammel vri

Det var ikke mye tid vi fikk med tilleggspakken, og jeg er langt fra merittert når det kommer til Battlefield, men det er tydelig at Close Quarters sikter seg inn på spillere som synes hovedspillet er for tregt og omstendelig. Mens læringskurven i Battlefield 3 er temmelig bratt innledningsvis, er Close Combat en brutal, actionfylt og mer actionvennlig tilnærming av spilluniverset, og krever mindre lagtaktikk og planlegging for å være undeholdende for mindre erfarne spillere. «Jeg spiller Call of Duty Battlefield», påpeker sidemannen min. Det slår meg at han sier «jeg», ikke «vi», og innser at han har helt rett. 

Saken fortsetter på neste side!


Mer på vei for fansen

Hadde Close Quarters vært Dices eneste annonserte planer for Battlefield 3, ville jeg kalt det et billig og uoriginalt trekk for å ligne mer på konkurransen. Dette er definitivt rettet mer mot nye spillere enn Battlefield-fansen.

Dette er imidlertid bare del to av en firedelt oppgradering av hele Battlefield 3 –Back to Karkand var førstemann ut –  og også de dedikerte spillerne skal få. I Armored Kill går Dice i helt motsatt retning, og satser i stedet på kjøretøyer og det de lover skal bli det største kartet i Battlefield-historien. Det er mer som forventet. Den tredje og siste tilleggspakken, EndGame, holder Dice foreløpig totalt tett om. Også ganske forventet, egentlig.

Hjertet i halsen

Vi fikk altså bare en veldig kort smakebit på kartet Donya Fortress, og dette er på ingen måte noen anmeldelse. Men inntrykket var, etter litt tilvenning, ganske positivt. Dice viser at de mestrer å arrangere kamper også i trangere omgivelser, og klarer å tilby samme hjertet-i-halsen-panikk slike konfrontasjoner skal gi.

Det føltes uvant med såpass kjappe kamper i en Battlefield-setting, men samtidig mer inkluderende for ferskinger. Da vi etter altfor kort tid ble bedt om å legge fra oss håndkontrollere, var det med et sterkt ønske om «bare én runde til». Sånt blir det sene nattetimer av fremover, kjenner jeg.

Klikk videre til neste side for å se bilder fra kartene Donya Fortress og Ziba Tower!

Battlefield 3 utvikles av Dice og utgis av Electronic Arts for Playstation 3, Xbox 360 og PC. Tilleggspakken Close Quarters lanseres i juni 2012. Turen til London var dekket av Electronic Arts.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.