PlayStation Portal – Håndholdt identitetskrise
0

PlayStation Portal – Håndholdt identitetskrise

des 08 Anders Lønning  

Ikke siden Game Boy, Sega Game Gear og Atari Lynx har håndholdte konsoller og tilbehør vært så i vinden som nå, ettersom stadig nye konkurrenter til de allerede etablerte Nintendo Switch og Valve’s Steam Deck begynner å komme til markedet, og jeg tror ikke det bremser med det første.

En som skiller seg litt ut fra mengden her er Sony, som ikke er ukjent med konseptet etter stor suksess med sin PlayStation Portable i sin tid og….. mindre hell med PlayStation Vita (Jeg glemmer deg aldri, Vita-san). Deres svar…. eller heller alternative løsning, til det nye håndholdt boomet er en løsning som lar deg strømme innholdet fra PlayStation konsollen din til deres nye partner enhet, PlayStation Portabl… jeg mener PlayStation Portal.

For å ta det første først: Hvordan den ser ut og hvordan den sitter i hånden. Designmessig er PlayStation Portal er som om du hadde dratt en DualSense Edge over en bordsag og så skjøtet den sammen med en skjerm. Skjermen, som forsåvidt er veldig god, er 8” stor, har en øvre oppløsning på 1080p og kjører med en 60 hz bildefrekvens. Skjermen erstatter også funksjonen til touchflaten fra DualSense kontrolleren og selve grepene har alle funksjoner en DualSense kontroller har, utover dette.

Konsollen sitter bra i hånden. Jeg reagerte litt på at analogstikkene er hakket smalere enn de er på DualSense kontrollerene, uten at jeg har dratt frem skyvelæret og målt akkurat hvor mye smalere de er. Dette fører til at ergonomien på stikkene ikke er helt den samme som man er vant til på DualSense kontrolleren og, jeg vil si, hakket vondere å bruke. Personlig er jeg ikke så glad i stikkene på DualSense kontrolleren i utgangspunktet, og har byttet dem ut på min DualSense Edge med stikker som minner om de som blir brukt på DualShock 2 kontrollerene. Men det blir en digresjon.

PlayStation Portal er utelukkende en Remote Play enhet. Det vil si, den kan ikke kjøre noen som helst spill eller programvare for seg selv og er helt avhengig av at du har en PlayStation 5 den kan pares opp med. Når den er paret opp, og gitt at du har åpnet portene i nettverket ditt for det, så kan du i teorien bruke den utenfor hjemmet også.

Men det er når teori og praksis skal forenes at PlayStation Portal viser sine svakheter

Å bruke PlayStation Portal over nettverket hjemme gikk fint, selv om du klart merker at det ikke er det samme som å spille lokalt på din egen maskin knyttet til en TV. Det er ingen direkte strømming fra konsollen heller så her snakker vi faktisk om en løsning som selv under de beste fortusetninger ikke klarer å levere en opplevelse som matcher hva Nintendo fikk til med Wii U Gamepad for 10 år siden når det kommer til forsinkelsen på signalet, men den visuelle kvaliteten var det ikke noe å si på, så lenge jeg var på mitt eget hjemme nettverk

Over 5G (via telefonen min sitt WiFi hotspot siden konsollen ikke har innebygget SIM kort) var historien en ganske annen. Hjemme hos meg selv gikk det greit, noe som gir mening siden signalet ikke trenger å reise så veldig langt, men man merket godt at det visuelle er det som lider.

Som alle Remote Play / fjernspilling / streamingtjenester der ute så er det selvfølgelig en forsinkelse i signalet som må hanskes med og med PlayStation Portal, selv over 5G så er den ikke så stor at den ikke går an å leve med. Men når jeg spilte Spider-Man 2 for eksempel så var det ikke forsinkelsen men bitraten på videoen som led under overføringen. Jo nærmere hjemmet jeg var jo bedre. Lengre vekke fra hjemmet så gikk det ikke så bra og ble som når du ser på strømmende innhold med utrolig lav bitrate.

Jeg hadde tilfeldigvis planlagt en tur til Bergen så jeg tok med meg PlayStation Portal dit for å spille litt på hotellrommet mellom slagene, men det var lettere sagt enn gjort. For det første så nektet portalen å koble seg til hotell nettverket, siden hotell nettverk ofte krever at du må autentisere påloggingen gjennom en nettside før de slipper deg ut på det store vide internett, og selv over 5G, som er tålig bra utbygget i hjertet av Bergen var det altså ikke mulig å spille…. noe som helst, over en så stor avstand (ganske nøyaktig 109 km luftlinje).

Dette kan selvfølgelig fremstå som en veldig anekdotisk vurdering, men for ordens skyld må jeg nevne at jeg en 500/500 mbps fiber linje inn i huset. Alt er koblet til et kablet CAT6 nettverk og jeg får til å strømme trådløst fra hjemme PCen min til Oculus Quest 2 headsettet mitt når jeg er på besøk hos venner. Så det skal ikke være noe å si på forutsetningene for at dette burde fungert bedre enn det gjør.

Til bruk i hjemmet er den kurant, om noe skuffende. Og med tanke på at samtlige håndholdte maskiner som har kommet til markedet de siste to årene også har muligheten til å strømme fra både PlayStation, Xbox, PC og det som måtte være, så må jeg ærlig innrømme at det blir litt stusselig med en dedikert maskinvare til dette veldig spesifikke bruksområdet. Selv ikke Sony sin PlayStation Now strømmetjenste har denne støtte for, verken for seg selv eller til maskinen du strømmer fra.

Så hva sitter vi igjen med? En partner enhet med en prislapp på rett under 3000 kroner som er avhengig av at du eier en maskin som koster over det dobbelte, har et nettverk som klarer overføringen og likevel sitter du igjen med en forringet opplevelse. PlayStation Portal er vesentlig billigere enn maskinvare som Steam Deck, ASUS ROG Ally eller Lenovo Legion Go, men den kan jo heller ikke skilte med noe mer enn et veldig begrenset bruksområde. Et nisje produkt for et veldig snevert marked.

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill i et tiår nå, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.