Pokémon Brilliant Diamond – Et skritt frem, så fall to tilbake
0

Pokémon Brilliant Diamond – Et skritt frem, så fall to tilbake

NB: Jeg kommer til å anmelde og gi score til dette spillet som en remake. Jeg kan mulig oppfattes noe negativ, eller usedvanlig kritisk, men hvis du bare lurer på om dette er en god julegave til poden, så er svaret ja. Absolutt. Jeg kan anbefale Brilliant Diamond og Shining Pearl til alle barn som liker Pokémon. Jeg kan ikke anbefale det like varmt til alle voksne som liker Pokémon, men sannsynligvis har du kjøpt det allerede uansett.

Her er jeg igjen. Dette er det fjerde Pokémon-spillet jeg anmelder på relativ kort tid. Jeg har vært igjennom Pokémon Let’s Go, Pokémon Sword og Shield, New Pokémon Snap og nå Pokémon Brilliant Diamond og Shining Pearl. Før der igjen har jeg spilt nesten alle siden de originale Rød og Blå.

Nå har vi ankommet Pokémon Brilliant Diamond og Shining Pearl, som er remakes av de Pokémon-spillene som for min del ble de siste jeg var fullstendig oppslukt i. Jeg var på slutten av barneskolen eller starten av ungdomsskolen da jeg fikk Pokémon Pearl på Nintendo DS. 

Jeg merker at jeg nå har et noe anstrengt forhold til Pokémon. Den ene delen av meg er fremdeles stor fan av de morsomme og spennende skapningene, men den andre delen av meg blir bare mer og mer kritisk til spillene. Vil disse spillene falle i smak, eller fortsetter jeg å plages av manglende utnyttelse av potensialet slik at jeg høres ut som plate med hakk i?

Stilig, men trøblete…

Reiser over land og strand, ut på evig jakt!

Pokémon. Du vet hva det er. Du vet hva du får. Løp på eventyr, fang dyr, vinn åtte jakkenåler, bli Ligamester og få slutt på en ond organisasjon på veien dit. Noe særlig mer enn det synes jeg ikke det er hensiktsfult å skrive om spillets historie, fordi det er nok av andre ting jeg heller vil fokusere på.

Vi må aller først snakke om spillets grafiske stil, da dette er det umiddelbart mest øyenfallende. Det kortet svaret er at jeg liker grafikken med tanke på hva dette spillet er: En tro remake av original-spillene. Utviklerne har prøvd å gi oss en så nær lik opplevelse av originalene som mulig, og sånn sett synes jeg grafikken er passelig, og ikke minst stilig.

Men ofte gjennom spillets løp får du scener der kamera zoomer inn på figurene som snakker, og når du får spillets kamera helt opp i ansiktet på disse små chibi-figurene blir det ekstremt flatt. Særlig skurkene kan se ut som små barn som smiler fra øre til øre, helt til vi kommer inn i kampscenen der du ser den faktiske figuren du sloss mot. På det verste så minner dette meg om Final Fantasy 7 på PS1. Allerede i Final Fantasy 8 på samme konsoll fikset de dette ved å ha figur-modeller som lignet mer på hverandre i verden og kamper.

Fantastisk verden!

Nope. Dette fungerer ikke. Zoom ut igjen, takk.

Det er på høy tid å ta for oss hovedretten: Regionen Sinnoh. Dette er en ganske spennende verden å utforske. Det er dype skoger, mørke huler, magiske hager, høye fjell, store sjøer og mange tilfredsstillende hemmeligheter.

Og utviklerne har gjort verden mye enklere å navigere ved å fjerne behov for å lære Pokémon HM-angrep. Dette har vært standard en stund nå, men dette er en stor forskjell fra de originale spillene på DS. Nå kan du alltid hugge trær, flytte steiner eller surfe etter å ha beseiret gymmen som tillater deg å bruke disse evnene, uten at du trenger å lære dine Pokémon dårlige eller unyttige angrep.

Verden er også identisk til slik den var i originalene, men du beveger deg ikke identisk. Spillet er bygd i firkanter, akkurat som i gamle dager, hvor det er mest naturlig for spilleren å bare bevege seg i fire retninger: Høyre, venstre, opp og ned. Det kan du fremdeles gjøre, men du kan også bevege figuren mer finurlig i 360 grader uten å være låst til rutene. Dette føles ofte godt i byene og større, åpne områder, men nede i huler eller langs gjerder og tette skoger blir man nærmest tvunget til å bevege seg etter rutene uansett. Jeg hadde særlig trøbbel med noen gjerder jeg måtte bevege meg langs, og endte ved å hoppe over gjentatte ganger.

Hvor er favoritten min?!

Shinx er og forblir en av de beste du kan fange tidlig i spillet. Topp 20 Pokémon lett.

Verden er variert, og det samme gjelder Pokémon som befinner seg i den. Det finnes 150 Pokémon som lever naturlig i regionen, som innebærer en god blanding av alle de fire første generasjonene.   Noen av mine personlige favoritter kommer herfra, som Galade, Rhyperior, Shinx, Munchlax og Bidoof. Noe unikt med denne generasjonen er antall nye baby-former og videreutviklinger av eldre Pokémon, og selv om jeg elsker flere av disse, og allerede nevnt tre med navn, kommer det ikke uten en liten problemstilling.

Ikke før du har oppdaget alle 150 Pokémon i regionen får du tilgang til en Pokédex med alle 491. Kombinert med en PokéRadar kan du nå fange flere Pokémon etter du har nådd slutten av spillet. Det betyr at det finnes godt over 300 Pokémon du ikke vil kunne benytte på din reise til å bli Ligamester. Hvis du har spilt Pokémon Platinum på DS, så må du være forberedt på at det er mange Pokemon du ikke vil kunne fange før etter spillet, og her kommer vi inn på et annet problem:

Brilliant Diamond og Shining Pearl er selvfølgelig remakes av de originale Diamond og Pearl, og de er laget så tro til originalene, at mye som ble lagt til eller endret i Pokémon Platinum ikke er tatt vare på i Switch-versjonene. Noen Pokémon krever spesielle gjenstander for å utvikles, og ofte finner du ikke disse gjenstandene før etter Ligaen.

Det er mange varierte landskap å utforske i Sinnoh.

Joda, det er fremdeles en hel masse å gjøre etter ligaen også, som å jakte på de forskjellige legendariske Pokémon, eller sloss i Battle Tower, men jeg personlig har alltid vært typen som starter Pokémon-spill på nytt, og spiller gjennom de flere ganger senere. Da hadde det vært fint om jeg kunne benyttet mine favoritter litt mer gjennom historien.

En stor fordel med Pokémon på Switch er at du kan spille på flere filer. Du må ikke lenger slette lagrinsfilen din for å starte på nytt, du kan bare spille med en annen konto på konsollen. Veldig fint igjen for oss som liker å spille spillene om igjen fra start, eller gjøre et såkalt «Nuzlock run» som er veldig populært innad i Pokémon-miljøet.

Spill sammen med venner i undergrunnen. Fang Pokémon og finn skatter!

Hei hå, hei hå, til hula går vi nå…

Det tok meg dog en stund å ankomme Ligaen, fordi jeg ble oppholdt mye på veien av The Grand Underground. Unikt til Diamond og Pearl kan du når som helst forlate overflaten for å utforske et stort hulenettverk rett under føttene dine.

Under bakken er det hovedsakelig to ting å gjøre: Grave etter skatter, og fange sjeldne Pokémon. Ute i hulegangene finner du punkter du kan grave etter skatter gjennom et lite minispill. Her kan du finne blant annet sjeldne steiner og fossiler, plater og statuer.

Statuene bruker du til å dekorere den hemmelige basen din, og hvis setter ut f.eks. flere statuer av ild-Pokémon vil det øke sannsynligheten for å finne sjeldne ild-Pokémon i hulene.

Avhengighetsskapende mini-spill!

Undergrunnen er irriterende avhengighetsskapende. Jeg kan bruke flere timer bare på å lete etter skatter her nede, og tidvis se om jeg finner en sjelden Pokémon. Å fange Pokémon i undergrunnen er også nytt og fantes ikke i originalene på DS. Det betyr at undergrunnen er en av få ting i disse spillene som jeg mener er objektivt bedre enn i originalene. Større, bedre, mer av det samme med nye funksjoner.

(De hemmelige basene er tomme og sjelløse dessverre, så absolutt alt er ikke bedre. Du fyller de med statuer og ikke noe annet. Alpha Sapphire og Omega Ruby på 3DS hadde fremdeles ordentlige hemmelige baser du fylte med møbler etc.)

Konklusjon

Jeg er delt. Midt på treet. På en side var det fantastisk med et gjensyn av Sinnoh-regionen, og laget ble hovedsakelig bestående av Turtwig, Shinx og Starly som er gamle favoritter, men det er mange mange Pokémon jeg gjerne skulle hatt med meg på eventyret.

Som remakes er Brilliant Diamond og Shining Pearl mangelfulle. Funksjoner som fantes i Pokémon Platinum er borte, det er veldig begrenset hvilke Pokémon du kan finne tidlig i spillet, og selv om den grafiske stilen er stilig, står den i kontrast med kampscener som ser mye bedre ut.

MEN! Jeg vil likevel anbefale spillet til barn som sannsynligvis ikke har spilt de originale, eller bare ønsker seg mer Pokémon til jul.

Det er dessuten under to måneder til lansering av Pokémon Legends Arceus. Kan Arceus blir adrenalinkicket jeg trenger for å la meg bli slukt av Pokémon igjen, eller kan det bli i verstefall bli siste gang jeg orker å spille et nytt Pokémon-spill? Time will show.  

About Stig Kenneth Limmesand

Stig Kenneth Limmesand. 28 år og enda ikke voksen. Bachelorgrad i videojournalistikk. Spiller alle mulige spill, men foretrekker eventyr og plattformer. Favorittene er blant annet Mario, Zelda, Crash Bandicoot, Uncharted og Guitar Hero.