Sjarmerende hjernetrim
0

Sjarmerende hjernetrim

okt 25 Spill.no  

Den sjarmerende «Professor Layton»-serien kan best beskrives som en blanding av animasjonsfilmene til Studio Ghibli med en bok bestående av logiske oppgaver. Den japanske utvikleren Level 5 traff blink med det første spillet i serien, «Professor Layton and the Curious Village», og i dette tredje spillet i serien viser utvikleren at serien er like vital som før.

Back to the Future

Som vanlig følger vi den distinkverte herremannen Professor Layton som sammen med sin unge assistent Luke er ute etter hjernetrim og logiske oppgaver. Et mystisk brev lokker de til en mystisk butikk i Londons bakgater, der det viser seg at en tidsmaskin eksisterer. Radarparet blir sendt ti år inn i fremtiden, en fremtid preget av professorens karriere, og de to må rydde opp i flere mysterier for å få ting på rett kjøl.

Som i de tidligere spillene i serien styrer man spillet som et klassisk eventyrspill. Ulike håndtegnede bakgrunner må utforskes ved å trykke pekepenna på det man vil se nærmere på. Man kan snakke med ulike personer ved å trykke på dem, og bevege seg rundt omkring på et digert kart. Enkelt og greit.

I de fleste områder støter man på en eller annen oppgave i form av en logisk puzzle. Denne har ofte ikke så mye med noe som helst å gjøre, men er bare noe man må løse for å komme videre, eller for å låse opp bonusbelønninger. Og oppgavene er spillets kjerne, liker du ikke hjernetrim i form av logiske gåter, geometriske mysterier og matematiske finurligheter, bør du nok styre unna. I motsetning til klassiske eventyrspill som handler om å bruke riktig gjenstand på riktig sted, handler «Professor Layton and the Lost Future» om å løse helt spesfikke logiske oppgaver.

Lekker presentasjon

Dette kunne fort blitt kjedelig, men Level 5 har klart å pakke alle oppgavene inn i en dramatisk historie gjenfortalt med kjærlighet og omtanke. Professoren og Luke er to hovedpersoner det er lett å bli glad i, og den unike franske tegnefilmstilen på bakgrunner og bikarakterer gir spillet en unik steming. Historiemessig er kanskje «Professor Layton and the Lost Future» det beste i serien. Jeg fant meg i hvert fall grepet av de mange mysteriene, og ikke minst hvordan våre to hovedpersoner selv spiller en sentral rolle i historien. Tidligere har de stått litt på utsiden og løst andres floker.

Noe annet som Level 5 har mestret bra er å gi spilleren litt variasjon. Underveis i spillet fylles professorens store koffert opp med ekstraspill, blant annet en historiebok som skal dekoreres med klistremerker, og et logisk bilspill der man skal plotte ruten til en bil. Dette er fine avbrekk når man står fast på en oppgave og trenger å avreagere med noe annet mens underbevistheten jobber videre med den uknekte nøtten.

Men selv om presentasjonen og utforskingen er helt på topp, er det en ting jeg – som «Professor Layton»-veteran – legger merke til. Jeg føler at flere av oppgavene kanskje er et lite hakk under det vi har fått servert før. Det er som om de har brukt opp de mest klassiske, mest underfundige og mest briljante logiske gåtene allerede i de to foregående spillene, og nå sliter med å komme opp med like varierte og inspirerte oppgaver. De beste oppgavene er fortsatt helt utsøkte og deilige å løse, men det føles som det er litt mer plankekjøring enn tidligere.

Til tross for dette er jeg ikke i tvil om at dette er en soleklar femmer. «Professor Layton and the Lost Future» er et glimrende håndholdt spill som passer perfekt på Nintendo DS. Det har en gripende og spennnende historie, en unik by som er en fryd og utforske, og en drøss av utfordrende oppgaver å løse. Enten du er nykommer til serien eller gammel «Professor Layton»-veteran er dette varmt anbefalt!

Se flere bilder fra «Professor Layton and the Lost Future» på neste side.

«Professor Layton and the Lost Future» er utviklet av Level 5 og utgis av Nintendo. Spillet er lansert på Nintendo DS-

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.