Skaperen av Cyberpunk 2020 slår tilbake mot kritikken
0

Skaperen av Cyberpunk 2020 slår tilbake mot kritikken

jun 19 Anders Lønning  

Etter fremvisningen av Cyberpunk 2077 under både E3 og som del av en demo som viser hvordan den polske utvikleren CD Projekt Red bruker Ray Tracing teknologien til Nvidia i det kommende storspillet har flere kommentert på det de mener er spillets negative fremstilling av blant annet afro-amerikanere, spirituelle haitiere og trans-seksuelle.

I etterkant av den sisntevnte anklagen, som kom som et resultat av at spillverdenen har reklame for en energidrikk ved navn ChroManticore og at den tilsynelatende kvinnelige personen avbildet på reklamen tydelig har en erigert penis under sin leotard sammen med slagordet «Mix it Up», ble designeren som stod bak reklamen, Kasia Redesiuk intervjuet av spillnettstedet Polygon.

Her forsvarte hun bruken av en trans-seksuell modell i reklamen med at det passer i et Cyberpunk universe hvor modellens «vakre kropp blir brukt av et selskap» og at hun personlig fant karakteren «sexy».

Designeren forklarte videre at for henne er det måten kroppen blir brukt for å selge et produkt som er poenget bak å ha reklamen som del av spillet. At i dette universet er ingen midler hellige, og at det er ment som en parallell til hvordan mega selskapene i dag bruker hyper-seksualisert reklame for å selge hverdagslige produkter.

Forklaringen, som det ofte gjør, falt i god jord hos noen mens samtidig ikke hos andre. Og i lys av de andre anklagene har nå skaperen av Cyberpunk 2020, penn og papir rollespillet Cyberpunk 2077 er basert på, Mike Pondsmith som svar på en kommentar på Reddit gitt ord til hva han mener om all kritikken.

Dette som svar på at journalister fra Rock Paper Shotgun angivelig mente han ikke har hatt mye med spillets utvikling å gjøre og at spillet ikke lever opp til arven fra Cyberpunk 2020

1. Hvis jeg ikke hadde hatt så mye med spillet å gjøre hadde jeg hatt tid til å gjøre mer. Slik det er nå har jeg  nesten ikke et liv utenom.

2, Når det kommer til Animals (en av de afro-amerikanske gjengene i spillet Red.Anm) er HELE POENGET at de ser seg selv som MEKTIGE, FARLIGE, VILLE DYR. Man skulle tro at damen som har gitt seg selv navnet Sasquatch hadde tipset dem til dette.

3. Den originale Voodoo Boys gjengen (spillets haitianske gjeng som også dukket opp i bordspillet Red.Anm) var ment som en skrape mot kulturell appropriasjon. Jeg ELSKER ideen om at de som faktisk utøvde Voudon kom inn og tok tilbake sitt område. De fikk til og med kreol dialekten rett.

4. Hvem i (bleep) tror DU at du er som kan fortelle MEG hvorvidt MIN skapelse blir gjort riktig eller ei?

Sterke meninger her altså.

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill i et tiår nå, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.