Stortromma
0

Stortromma

jun 08 Spill.no  

Å rusle rundt på Sonys utendørsområde utenfor Los Angeles Memorial Stadium i forkant av E3-presentasjonen var litt som å være på E3 i gamle dager. Før finanskrisa slanket PR-budsjettene ned til et minimum. Blant kassebiler som serverte sushu, kinamat, hamburgere og baguetter var det fri flyt av alkohol, innleide DJ-er og riktig så trivelig stemning i California-sola. Det var ganske tydelig at pengeboka til Sony stod på vidt gap mandag kveld for å blidgjøre journalister, samarbeidspartnere og forbrukere etter PSN-hackingen som lammet PS3-spillere i påsken.

Unnskyld

Derfor var det heller ikke uventet at Sonys amerikanske toppsjef Jack Tretton startet pressekonferansen med å unnskylde seg ovenfor forbrukerne, og takket utviklerne, forhandlerne og forbrukerne for støtten under PSN-skandalen. Tretton virket oppriktig og ydmyk, og det var som et litt lettet sukk gikk ut av salen når Tretton var ferdig med å snakke om PSN-angrepet, og vi endelig kunne fokusere på spillene igjen.

Det åpnet med Uncharted 3, og så gikk det mer eller mindre i ett med ulike spilltitler. I motsetning til Microsofts pressekonferanse, der fokuset klart og tydelig var på Kinect, hadde ikke Sony et like bombastisk fokus på sin egen bevegelseskontroller, Playstation Move. Vi fikk demonstrert et par nye Move-titler, samt se hvordan man kan bruke Move i ulike skytespill og sportsspill. Der Kinect-spillene generelt virket overfladiske og simple så det ut til at Playstation Move har litt mer substans i spillene sine.

Presentasjonen kom etter hvert inn i en fin flyt, Sly 4 ble annonsert, Eve Online-utvikleren CCP Games presenterte et eksklusivt PS3-spill, Dust 514, som er koblet opp mot Eve Online-serverne. Sony utstrålte en ydmyk selvtillit fra scenen. Etter å ha blitt kalt klovner og amatører i media de siste ukene var det ingen tvil om at Sony var ute etter å fremstå profesjonelle og sterke i presentasjonen sin.

Vita

Pressekonferansen avsluttet med Playstation Vita, som er det nye navnet på oppfølgeren til Sonys håndholdte PSP-konsoll. Den siste halvdelen av presentasjonen gikk med til å vise frem ulike spill til Vita, men selv om det ikke er noen tvil om at det er en svært kraftig spillmaskin virket det ikke som publikum reagerte overveldende positivt på det de fikk se. Størst begeistring vakte prisen: 2500 kroner for modellen uten 3G, men spillene ble møtt med høflig applaus.

Et av problemene med PSP var nemlig at spillene ikke var tilpasset konsollen. Hvem vil spille Burnout eller Ridge Racer på en liten håndholdt konsoll når du kan spille det på en 42 tommers TV-skjerm med overlegen grafikk? Det er en problemstilling som alltid har vært til stede på håndholdte konsoller. Super Mario Land-spillene på Game Boy var morsomme plattformspill, men det var langt morsommere å spille Super Mario World på Super Nintendo. Og slik har det også vært på PSP. Det var ikke før Monster Hunter og andre spill utviklet med fokus på bærbar spilling og interaksjon mellom håndholdte konsoller dukket opp på PSP at konsollsalget tok av i Japan.

I USA og Europa ble aldri PSP noen stor suksess, og når jeg ser spill som Modnation Racers, LittleBigPlanet 2 og Uncharted på Playstation Vita klarer jeg ikke helt å hente frem så mye entusiasme. Til tross for at Sony viste mange Vita-spill i løpet av pressekonferansen har de foreløpig ikke klart å vise frem det ene unike spillet som man bare må spille, “system-selgeren” som det så fint heter.

Det håndholdte spillmarkedet er ikke slik det var for fem år siden. Konkurransen fra iPad, iPhone og andre nettbrett har gjort det adskillig vanskeligere for en dedikert håndholdt konsoll å hevde seg. Basert på det jeg har sett så langt tror jeg Playstation Vita kan slite med å få et skikkelig fotfeste i det håndholdte markedet, og jeg er svært spent på hvordan konsollen vil bli mottatt når den lanseres rundt juletider i år.

Vita eller ikke, etter Tretton avsluttet presentasjonen og bakveggen ble heist opp for å avsløre demomaskiner sammen med dansere, bardisker og DJ Mix Master Mike var det ingen tvil om at Sony hadde levert en solid pressekonferanse i år, og er i ferd med å legge PSN-skandalen bak seg. Etter å ha vært syndebukk og blitt pekt nese av i de siste ukene, hadde Sony mye å bevise på årets pressekonferanse, og jeg synes absolutt de kan gå med hevet hode på årets E3-messe.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.