The Princess is in another castle
0

The Princess is in another castle

nov 16 Spill.no  

Det er ikke få som har gode minner fra Super Mario Bros.-serien på NES eller Super Mario World-serien på SNES. 2D-plattformspillene med den italienske rørleggeren i hovedrollen har for lengst gått inn i rekken over klassikere en er nødt til å ha spilt for å kalle seg en spillentusiast, og selv mange som ikke kunne brydd seg mindre om spill har på en eller annen måte vært borti enten det ene eller andre spillet. Etter et langt avbrekk fra de stasjonære konsollene, er det endelig tid for en ny utgave av Super Mario Bros.

Nostalgisk

New Super Mario Bros. Wii er et spill som tar deg med på en idyllisk spasertur ned Nostalgiveien. Super Mario Bros.-oppskriften er fulgt nøye. Det betyr at historien er latterlig tynn, og da er det godt at den på ingen måte hovedfokuset i spillet. Prinsesse Peach blir kidnappet av Bowser (igjen!), og det er nok engang duket for en redningsaksjon i regi av Mario. Du vandrer som vanlig fra slott til slott gjennom ørkenbrett, vannbrett og isbrett i sann Super Mario Bros.-stil, bare for å komme til slottet i siste liten hver bidige gang. Hvert brett har et unikt, og godt leveldesign. Jeg kan si med en gang at dette spillet er veldig gøy, og absolutt noe du bør sette på ønskelisten om du har likt de tidligere spillene.

Fra venstre til høyre

For de som ikke er kjent med Super Mario Bros.-serien og gameplayet, så er det et 2D-plattformspill. Det vil si at du løper bortover et brett fra venstre til høyre, fra start til slutt. Du møter på fiender som du enten kan hoppe på eller unngå, og langs veien kan du samle mynter og få oppgraderinger.   

Du holder Wii-kontrollen sidlengs, som en gammel NES-kontroller, og bruker D-padden til å styre. Wii-kontrollens bevegelsessensor er tatt i bruk på en ganske beskjeden måte, og brukes til å ta et spinhopp eller plukke opp gjenstander. I tillegg er det enkelte plattformer og gjenstander som styres ved å vippe kontrollen til den ene eller andre siden. Det overbrukes altså ikke, og blir aldri irriterende. Figurene har derimot en tendens til å gli litt for mye, noe som gjør det vanskeligere å styre presist. Dette blir man imidlertid vant til etter ikke så altfor lenge, men gjør det likevel vanskeligere når man skal prøve å klare banene så fort som mulig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er en større grad av utfordring i New Super Mario Bros. Wii, enn det var i DS-versjonen som kom i 2006. Noen av brettene lenger ut i spillet kommer du til å slite litt med, ved mindre du er en gud til å spille plattformspill. Dør du åtte ganger på samme bane, får du muligheten til å se en video av hvordan brettet skal spilles, så du sitter aldri for lenge og undrer på hva du skal. Det finnes også andre videoer som gir deg diverse generelle tips til spillet. En av videoene viser en metode for å skaffe seg så mange ekstraliv man vil. Disse videoen kan kjøpes med stjernemynter, som du du kan finne tre av på hvert brett.

Nye oppgraderinger

Oppgraderinger er som vanlig tilbake, og i tillegg til gamle kjenninger som sopp, ildblomsten og stjernen finner man i New Super Mario Bros. Wii en isversjon av ildblomsten, en propelldrakt og en pingvindrakt. Isblomsten gir deg muligheten til å skye iskuler, som fryser fienden til is. Ved mindre du plukker opp isblokken og kaster den, kommer fiendene til live etter ikke så altfor lenge, og noen fiender kommer seg fri ganske raskt. Bruker du dette på fiender under vann, flyter isblokkene til vannoverflaten, og de blir til flytende plattformer du kan hoppe på. Med propelldrakten kan du fly opp til himmels, og sveve bortover banen en liten stund. Når du vil ned, kan du stupe nedover i en spiral, noe som både knuser fiender og andre ting, som bokser og murstein. Pingvindrakten gir deg samme oppgradering som isblomsten, men lar deg i tillegg skli bortover på glatt føre og meie ned alt som kommer mot deg. Denne drakten er en stor fordel å ha på glatt føre, i og med du ikke glir så mye med den på.

Mange vil sikkert også være glad for å høre at Yoshi er tilbake!

Flerspillerfokus

Et av de store hovedpunktene i denne utgaven, er at du kan spille med opptil tre kompiser i historiemodusen. Fra kartmenyen, kan spillere lett hoppe inn og ut av spillet. Hvis du spiller med en venn, og to til plutselig dukker opp kan de altså bli med med en gang. De spillbare figurene er Mario, Luigi, Blue Toad og Yellow Toad. Alle figurene spiller helt likt, så det er ingen grunn til å kjempe om hvem som skal være hvem for andre grunner enn hvem som er kulest. Denne flerspillermodusen innbyr til både mye kaos og mye moro, og hvis du og kompisene dine er av typen som tar spill veldig seriøst, og som hater at andre gjør feil kan dette være en modus du bør styre unna. Man dulter ofte inn i hverandre, og dere kommer garantert til å drepe hverandre flere ganger, men for meg er dette en del av sjarmen. Det er ofte gøy å være litt drittsekk mot kompisene dine. Jeg drepte for eksempel kompisen min ved å hoppe på han slik at han falt ned et hull, bare så jeg kunne få tak i en oppgradering.

Det er likevel rom for samarbeid i flerspillermodusen. Man kan taktisk posisjonere seg slik at en av medspillerne dine kan hoppe på deg for å nå enda høyere. Det finnes også mer kompliserte kombinasjoner. Hvis en har propelldrakten kan han sveve avgårde med en medspiller, samtidig som medspilleren kan skyte ildkuler på fiender man svever over om han har ildblomsten.

I tillegg til historiemodusen, har man en modus som heter Coin Battle. Da spiller man mot hverandre, og kjemper om å samle flest mynter i løpet av et brett. Her er det å gjøre det surt for motspilleren hele poenget. Den som har flest mynter, vinner. Det er noen brett å velge mellom fra starten, men etterhvert som du klarer flere og flere brett fra historiemodusen, låses disse opp i Coin Battle.

Men et såpass stort flerspillerfokus, skulle man tro at onlinespilling var inkludert. Sånn lyder dessverre ikke historien, og New Super Mario Bros. Wii blir nok et eksempel på ubrukt potensial som følge av Nintendos labre nettsatsing.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En god spillopplevelse

New Super Mario Bros. Wii er et veldig godt plattformspill. Nintendo har funnet frem en gammel oppskrift som er enkel, men som fungerer. De kombinerer elementer fra tidligere Mario-plattformspill og bringer inn nye for å gi deg en ultimat 2D-opplevelse. Spillet er veldig underholdende og ikke minst utfordrende. Er du er en perfeksjonist, kommer du til å sitte lenge for å finne alle stjernemyntene, og for å klare brettene på kortest mulig tid. Flerspillermodusen er et godt tillegg til en allerede solid utgivelse, der både samarbeidsmodusen og Coin Battle vil få deg til å komme tilbake gang på gang. Likevel kan jeg ikke la være å føle meg snytt for en onlinemodus. Dette er derimot ikke nok til at du skal la være å kjøpe det, for til tross for noen mangler er spillet knallbra, og utrolig underholdende. Ikke minst bringer det tilbake mange gode minner fra barndommen!

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.