Topp 5: Skumleste spill
0

Topp 5: Skumleste spill

mar 17 Spill.no  

Vi fortsetter vår søndagsserie der våre mest produktive lesere Alexander og Christian lager topp fem-lister om ulike temaer. I dag handler det om skumle spill -red.

Spill er på mange måter det perfekte mediet for skrekk. Ikke bare får vi følge med på helvetet som skjer på skjermen; vi får også delta i det og oppleve demonene, spøkelsene og alt det okkulte som skulle befinne seg bak neste hjørne. Av den grunn er ikke skrekkspill noe nytt fenomen, og det enorme potensialet har etterlatt seg en hel del spill som byr på fryktelig skumle og nervepirrende opplevelser. Vi har plukket fem spill som garantert gir deg søvnløse netter. Les videre, hvis du tør…

5. Dead Space

I Dead Space stifter vi bekjentskap med Isaac Clarke; en ingeniør som undersøker problemer på et romskip bare for å oppdage den ene forferdelige overraskelsen etter den andre. Før han vet ordet av det er han alene i verdensrommet mot groteske muterte necromorphs.

Necromorphsene er på ingen måte noen hyggelige vesener. Ikke bare traver man forlatt rundt i et ukjent skip med defekte systemer, men de regelrett fæle drapsmaskinene er en reell fare overalt. Ut av det svarteste mørket fyker de ekle kroppene fram for å gjøre slutt på livet til den stakkars ingeniøren, og sammen med den konstante foruroligende ensomhetsfølelsen utgjør de en utrolig nervepirrende atmosfære for spilleren. Ute etter å skvette og svette? Da er dette det perfekte spillet for deg.

4. Resident Evil

Resident Evil blir av mange sett på som survival horror-sjangerens far, og hadde innflytelse over mange andre spill. En gruppe soldater begir seg inn i et stort og skummelt hus og uhyggelighetene står i kø så fort man har beveget seg over dørstokken. En etterforskning forvandler seg plutselig til en dødelig kamp for livet, der ekle, sultne zombier brutalt jakter deg ned.

På mange måter står Resident Evil fortsatt igjen som et verdig kronksempel på hvordan et survival horror-spill bør være. Hordene av zombier presser på mens det ofte skorter på ammunisjon, og lagringssystemet gjør det enda mer nervepirrende. Klassiske scener, som slangen og det første møtet med hundene, har fått velfortjente plasser i spillhistorien. Spillfølelsen kombinert med etterforskningen i bunn gjør det til et spill som er vanskelig å legge fra seg, en kombinasjon som gjør det verdig klassikerstempelet.

3. Amnesia: The Dark Descent

Kommersialisering er alt annet enn sunt for skrekkspill. Mange store utviklere har gått i fella og prioritert tilgjengelighet fremfor rendyrket skrekk for å få høye salgstall, men heldigvis finnes det også mindre utviklere med fokuserte og kompromissløse interesser. En av disse er svenske Frictional Games, som har bygd opp et godt rykte i sjangeren med spillene Penumbra: Black Plague og Amnesia: The Dark Descent.

Her er det utvilsomt sistnevnte som stikker av med plassen som det skumleste spillet. I spillet våkner du opp i et enormt slott uten å vite hvor du er, hvorfor du er der eller hvem du er. I jakten på svar støter du på ymse uhyggelige vesener, og de kan sammen med mørket forårsake mental ustabilitet og panikk. Det er et spill som virkelig får en til å føle seg hjelpeløs og fortapt; det skiller seg ut i mengden ved at det ikke byr på noen som helst form for våpen, og alt dreier seg om hovedpersonens evne til å holde hodet kaldt.

2. Silent Hill 2

Med sin morbide surrealisme kan Silent Hill 2 beskrives som en psykologisk skrekkthriller fra helvete. Etter at hovedpersonen James Sunderland plutselig får livstegn fra den døde kona si lures han inn i den mystiske byen Silent Hill, der den ene uhyggeligheten utløser den andre. Han oppdager nemlig raskt at ting ikke er som de skal være, og det som skulle bli en skjønn gjenforening forandrer seg til å bli det verste James kan oppleve.

Monstrene i Silent Hill 2 gjenspeiler nemlig det James er aller mest redd for, noe som har åpnet for et monsterdesign som er både motbydelig og interessant samtidig. Gjennom spillets gang møter man hele tiden på de mest absurde former for fiender og monstre, som kombinert med spillets håpløse atmosfære gjør hele spillet fryktelig uhyggelig og foruroligende. Ta Pyramid Head for eksempel, som med sitt pyramidehode uten ansikt svinger løs på hjelpeløse James med en gigantisk kjøttkniv. Noe du har lyst til å møte når du trasker hjem fra fotballtrening en sen høstkveld? Trodde ikke det, nei.

1. Project Zero II: Crimson Butterfly

Grunnen til at mange mennesker er redd for mørket er ikke pga. mørket i seg selv, men uvitenheten om hva som skjuler seg der. Dette er noe mange skrekkspill utnytter flittig, men hva om lyset tar mørkets rolle, og en kameralinse er det eneste som kan avdekke hva som skjuler seg der? Svaret er Project Zero II: Crimson Butterfly; et spill der du virkelig aldri kan føle deg trygg for hva som står to meter foran deg.

Selv om kameraet man bærer rundt på – Camera Obscura – tar knekken på spøkelsene man støter på, er spøkelsene først synlige – og dermed sårbare – når man står nærme nok til at de rekker å skremme vettet av deg før du får tatt dem. De skrekkelige overraskelsene blir aldri for mange, og et ytterligere helvete åpenbarer seg når man går tom for film og de farlige spøkelsene flyr fritt rundt, totalt usynlig for deg. Om det ikke skremmer ditt barske jeg, hjelper det kanskje at spillet er løst basert på visse hendelser i en japansk landsby…….

Enig/uenig? Har du noen tips til gode skrekkspill? Del gjerne i kommentarfeltet under!

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.