Topp fem pek og klikk-spill
0

Topp fem pek og klikk-spill

Pek og klikk-sjangeren har eksistert lenge i spillmarkedet, men det er først de siste årene at Telltale har gjort sjangeren mer “mainstream”. De har gitt oss mange titler basert på blant annet andre spill og tv-serier, og i tillegg har andre selskap, som Square Enix med Life is Strange, slengt seg på pek og klikk-lasset. Life is Strange vil jeg komme tilbake til i en annen artikkel, men det er i anledning av sesongavslutningen at vi gir dere en topp fem pek og klikk-liste.

5 – Deponia (2012)

Tyske Daedalic Entertainment ga oss spillserien Deponia, sterkt inspirert av Lucas Arts’ Monkey Island. Man spiller som den lite intelligente(Eller?) hovedkarakteren Rufus. Hans største drøm er å komme seg vekk fra søppelfyllinglandet Deponia, hvor han bor, og komme seg til utopien Elysium. Og i hans nyeste, mislykkede forsøk møter han Goal, en kvinne fra Elysium, men han klarer selvsagt å få henne til å miste hukommelsen. Så Rufus’ nye mål blir selvsagt å gi Goal hukommelsen tilbake, og bli med henne til det Lovede Land.

Hele spillet er tegnet som en tegnefilm og designet er veldig inspirert av steam punk. Et godt gammelt pek og klikk-eventyr med et mer moderne utseende. Fullt av humor og referanser fra annen popkultur, hedrer dette blant annet Monkey Island på en veldig fin og nostalgisk måte.


4 – Walking Dead (2012)

Som nevnt tidligere har Telltale tatt på seg oppgaven å produsere den nye generasjonen av pek og klikk-spill, og en av spillseriene deres er basert på den populære tegne- og tv-serien “The Walking Dead”. I første sesong av spillserien følger man hovedkarakteren Lee fra dagen da zombieapokalypsen først bryter ut. Han møter den lille jenta Clementine, og bestemmer seg for å hjelpe henne med å finne foreldrene sine. Telltale har klart å skape en helt unik stemning i dette spillet, hvor man må ta mange vanskelige, etiske valg, i tillegg til en emosjonell historie som treffer deg rett i hjertet. Du vil garantert sitte med en tåre i øyenkroken på mer enn ett tidspunkt. Sesong 2 av spillserien er en fortsettelse på historien, og Telltale klarer helt klart å opprettholde kvaliteten fra første sesong.


3 – Grim Fandango (1998/2015)

Lucas Arts, med Tim Schafer i spissen, produserte i sin tid mange geniale pek og klikk-titler og introduserte oss til nye, kreative verdner. Grim Fandango er en kultklassiker hvor man inntar rollen som Manny Calavera i de dødes land. Dette er et helt unikt univers jeg aldri har sett maken til, og ved siden av en seriøs historie om korrupsjon, kriminalitet og revolusjon, slår Lucas Arts til med fantastiske karakterer og velplassert humor. For ikke å snakke om den utrolig passende jazzmusikken. Dette spillet garanterer en verden du ikke har sett maken til, gripende historie, og karakterer man ikke glemmer med det første.

Spillet kom først ut i 1998 og samlet en god fanbase, og tidligere i år ble det gitt ut en ny versjon: Grim Fandango Remastered. Dette er virkelig en opplevelse man ikke bør gå glipp av!


2 – Den Lengste Reisen (1999)

Til og med Funcom fra lille Norge har slått til med et pek og klikk-spill som ble godt tatt i mot verden over. I Den Lengste Reisen møter vi hovedperson April Ryan som må gjenopprette Balansen imellom to parallelle verdener. April er nemlig en skifter som kan reise imellom magiske Arcadia og industrielle Stark, og på reisen opplever man en annerledes og kompleks historie, og spennende karakterer det er verdt å få med seg. I tillegg byr spillet på en del merkelige puzzles og gåter, noe denne listen ikke er helt fri for. Så lenge logikken fungerer innenfor nevnte univers, er alt helt i orden for min del.

Spillet har også etter sin debut blitt en spillserie. I 2006 kom oppfølgeren “Drømmefall”, og i 2014 kom første episode av “Drømmefall: Kapitler”.


1 – The Curse of Monkey Island (1997)

Tidenes Monkey Island-spill, også utviklet av Lucas Arts. Dette er det tredje spillet i spillserien, og vi blir nok en gang med liksompiraten Guybrush Threepwood på en vill reise. For når Guybrush ved et uhell klarer å forvandle sin kjære Elaine til stein ved å gi henne en forbannet ring, må han finne en måte å forvandle henne tilbake igjen på. Sånn går det når man stjeler magiske ringer fra skattekammeret til den onde zombiepiraten LeChuck. Lucas Arts leverer som vanlig gode karakterer, og i dette tilfelle en bisarr fortelling fylt av humor og referanser, fordi de kan.

Det er ingen tvil om at Deponia har tatt mye inspirasjon fra denne spillserien og dette spillet som en helhet. Her er også hele spillet i et tegneserieformat, og hovedkarakteren er ikke noen Nathan Drake eller Ezio Auditore. Han havner mer i kategorien “Jack Sparrow”. Med stor nese.

Så langt er det gitt ut fem spill i Monkey Island-serien, og det femte er utviklet av ingen andre enn Telltale. Man kan sikkert og visst si at Monkey Island har satt sitt preg på pek og klikk-sjangeren, og kommer alltid til å forbli en klassiker for pek og klikk-entusiaster.

I tillegg er det flere titler det er verdt å nevne i kategorien:

King’s Quest-serien
Back to the Future
Sam and Max
Myst
Leisure Suit Larry
Machinarium
Gods Will Be Watching
The Room

Hvilke pek og klikk-spill er din favoritt?

About Sam Einar Engh Syftestad

Filmutdannet spillentusiast som legger vekt på historiefortelling. Jobber med filmproduksjon og er den ene halvdelen av Emmy & Zaspen Let's Play. Lever ellers for Star Wars.