Vekkelsesmøte for «Prosjekt Natal»
0

Vekkelsesmøte for «Prosjekt Natal»

jun 14 Spill.no  

Det er en hoderystende gjeng med journalister som rusler ut i den lumre Los Angeles-natta. Vi har vært i Galen Center, for å overvære et arrangement Microsoft har døpt “Project Natal for Xbox 360 Experience”.

Show

Som journalist hadde jeg forventet en presentasjon som annonserte spill til «Natal», presenterte den endelige teknologien i kameraleketøyet, og mange demonstrasjoner av spill. Det vi fikk servert var et overdådig show, med elefanter og akrobater, falske skuespillerfamilier som smilende mimer bevegelser til spill, og null informasjon i det hele tatt.

Foruten et viktig poeng. «Natal» heter nå «Kinect». Engelskyndige skjønner kanskje at Microsoft har fusjonert ordene connect og kinetic, og klart å skape et produktnavn som skal symbolisere maskinvaren. Uten en håndkontroll, kan du koble deg direkte inn i spillet med kroppens bevegelser. Eller som Microsoft selv pompøst annonserte i showet sitt ved hjelp av en mekanisk elefant: «For første gang må maskinene tilpasse seg menneskenes utvikling».

Å gå inn på showet i detalj er vanskelig. Det var en slags blanding av akrobatikk fra Cirque de Soleil, danseoppvisning, vekkelsesmøte og spillvideoer. Og dessverre for Microsoft var det siste punktet det svakeste.

Etter et fabelaktig show der akrobater og skuespillere har demonstrert hvordan teknologi og mennesker har utviklet seg og – ifølge Microsoft – kulminert i en ny æra med «Kinect», blir vi vitne til en familie i en overdimensjonert roterende stue som skal spille «Kinect». Oppladningen og rammene rundt showet har vært av så episke proporsjoner at spillingen rett og slett ikke klarer å leve opp til resten av showet.

Spillene

Vi får demonstrert et racingspill der man styrer med hendene. Et dansespill. Et treningsspill basert på Tai Chi. Et spill der man styrer en flåte på en elv. Et annet spill der man skal bruke hendene til å fange kuler. Det er først når «Star Wars» inntar skjermen i et ikke navngitt spill der man slåss med lyssabel at den første genuine jubelen i salen bryter løs.

Det fortsetter med et spill der man skal leke med en babytiger. Søt som bare det, og klappingen og kosingen minner om «Nintendogs». Et sportsspill der far og sønn konkurrerer mot mor og datter i ulike idrettsgrener, ser bare ut som en elendig «Wii Sports Resort»-kopi.

Og det er mye av problemet med presentasjonen. Det er vanskelig å bli imponert av spill som ser ut som HD-versjoner av Eyetoy og Wii-spill. Kanskje er det dumt av den etablerte spillpressen å forvente at spillene skal ta oss med storm. Strategien til Microsoft med «Kinect» er ikke å konvertere gamere til å spille, det er å konvertere bestemor og lillesøster og å lage et spillsystem som hele familien kan ha det gøy med. Det er like mye et livsstilsprodukt som et spillprodukt, og selv om jeg må innrømme at jeg ikke akkurat sitrer av forventning etter å slå kloa i «Kinect» til høsten, er det for tidlig å avfeie hele greia. Dersom teknologien fungerer som den skal er det absolutt muligheter her.

Selvskapt suksess?

Men det føles på en måte som Microsoft er litt for desperate. Nintendo Wii ble en suksess ut av ingenting. Folk som vanligvis ikke spilte ble lokket til å spille av venner. Wii ble en suksess som skapte seg selv. En suksess som oppstod fordi det var noe nytt og uprøvd, som vekte nysgjerrighet hos folk fordi det var noe de aldri hadde opplevd før.

Med «Kinect» prøver Microsoft å skape suksessen selv. De prøver å vekke nysgjerrigheten i oss med Cirque de Soleil og et fantastisk velregissert show som må ha kostet millioner av dollar å produsere, og det gjør at det kan virke som de ikke har tro på at spillopplevelsen alene er nok til å konvertere spillerne.

Det gjenstår fortsatt å se om «Kinect» blir den suksessen Microsoft har klokketro på. Om noen timer avholdes Microsofts ordinære pressekonferanse, hvor vi forhåpentligvis får flere svar enn de klarte å gi oss i kveld.

Se neste side for bilder av «Kinect», og en offisiell video som demonstrerer hvordan man spiller.

«Kinect» er et kamera som fanger bevegelsene dine og utvikles og utgis av Microsoft eksklusivt for Xbox 360. Pris og dato er foreløig ikke satt.


About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.