Vinteraction
0

Vinteraction

jan 31 Spill.no  

Det spiller liten rolle at vinter-OL var i fjor, eller at Ski-VM i Oslo om noen uker bare handler om skisport – vintersportsspill med kamp om edle medaljer skal vi ha hvert eneste år uansett. Og artig nok fungerer «Winter Sports 2011: Go for Gold» bedre enn alle de offisielle OL-spillene jeg har lidet meg gjennom tidligere.

Action

«Vancouver 2010» i fjor var nemlig en begredelig affære. Venstrehåndsarbeide, med et svakt utvalg grener og få moduser. Jeg må egentlig helt tilbake til «Winter Sports» på Commodore 64 på 80-tallet for å finne et flergreners vintersportsspill som har vært engasjerende og gjennomført.

«Winter Sports 2011: Go for Gold» er nok ikke så bra som «Winter Sports» på C64 en gang var, men det er likevel et par hestehoder foran de offisielle OL-spillene. Uten FIS og en offisiel OL-lisens i ryggen har utviklerne hatt frihet til å leke seg innen de ulike sportsgrenene. Dette har medført at ellers småkjedelige grener har blitt spritet opp, blitt mer actionfylt, og økt underholdningsverdien betraktelig.

Bobsleigh minner mer om «Wipeout» enn den trauste akingen i «Vancouver»-spillet. Skiskyting minner mer om utforkjøring med blinkskyting enn langrenn. Utforkjøring minner om «SSX»-serien. Skihopping er såre enkelt, men akkurat så pirkete og risikofylt som det bør være. Til og med kunstløp, der man ganske enkelt skal trykke på rett knapp til rett tid, fremstår grasiøst og spennende.

I spillets hovedmodus velger du deg et lag av utøvere, som du følger gjennom flere ulike turneringer. Å vinne turneringer gir deg premier i form av erfaringspoeng som kan brukes til å øke ferdighetene til de forskjellige utøverne. I tillegg til turneringer kan man også bryne seg på ulike utfordringer, som f.eks. matte-utfor der man skal regne mattestykker mens man suser nedover fjellet.

Flerspillermoro

Fellesnevneren for de ulike øvelsene er at de ikke tar seg selv så seriøst. Den store isstadion har for eksempel skjellettet av en dinosaur frosset fast i isen. Presentasjonen er ungdommelig og prøver å være fresh, det lykkes ikke alltid like bra, og det hele fremstår av og til som en tysk og litt halvhjertet versjon av «SSX». Det er “crazy”, men ikke mer “crazy” enn at man kan trekke på smilebåndet over ideene i stedet for å le høyt.

Grafisk er «Winter Sports 2011: Go for Gold» litt blanda drops. Bakgrunner, løyper og landskap er lekkert gjengitt, men spillfigurene ser av og til litt for mye ut som apemennesker. Uten at dette ødelegger opplevelsen på noen måte.

Et spill som «Winter Sports 2011: Go for Gold» står og faller på grenene og flerspillerdelen, og her lykkes heldigvis de tyske utviklerne. Grenene er varierte nok, det største problemet er at de ikke har særlig dybde. Det handler om å slipstreame og bruke adrenalinboost i de ulike kappløpene. Timing og balansering i hopp. Trykke i takt med musikk og anvisninger i kunstløp. Gjøre stunts på scooter, snowboard og ski for å få ekstra adrenalin til boosting. De ulike grenene har enkle spilleregler, og er lette å komme inn i, men på bekostning av dybde for de som liker å trene og spesialisere seg.

Fordelen med et litt overfladisk spillsystem som dette er jo at flerspilleren blir mer tilgjengelig for alle. Her pøser spillet heldigvis på med mange ulike moduser, og med sportsinteresserte kompiser på besøk er det enkelt å få timene til å fly med nervepirrende konkurranser foran skjermen.

«Winter Sports 2011: Go for Gold» er en positiv overraskelse. Det er et tilgjengelig og relativt lettspilt sportsspill, som ikke tar seg selv for seriøst. Hadde det vært litt mer polert, og med litt mer dybde og presisjon i øvelsene, kunne dette blitt en femmer.

Se flere bilder av «Winter Sports 2011: Go for Gold» på neste side!

«Winter Sports 2011: Go for Gold» er utviklet av 49Games og utgis av dtp. Spillet er tilgjengelig på Xbox 360, Playstation 3, PC og Wii.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.