13 ting du ikke visste om Mario
0

13 ting du ikke visste om Mario

1. Super Mario het egentlig «Mr. Video»

Til å begynne med ville mannen bak Super Mario, Shigeru Miyamoto, at hans nye kreasjon skulle hete «Mr. Video». Heldigvis ble navnet skrapet før spillet ble sluppet til japanske arkademaskiner, hvor Mario ble lansert under navnet «Jumpman». Dette navnet ble heldigvis heller ikke sittende: Skjebnen ville nemlig ha det til at en Nintendo-ansatt i USA havnet i klammeri med en husvert ved navn Mario Segale. En dag stormet Mario Segale inn i et offisielt Nintendo-møte, og avkrevde den ansatte for månedens husleie. Historien om den vanskelige husverten sirkulerte i Nintendo-systemet, og vips ble «Jumpman» omdøpt til «Mario».

2. Mario var egentlig snekker

Da Miyamoto først designet Mario planla han at den lille tykksaken skulle være snekker. Det var først like før utgivelsen av «Donkey Kong» i 1981 at Mario skiftet yrke til rørlegger.

3. Luigi er oppkalt etter en pizzeria

Etter at Mario var skapt trengte Nintendo et passende navn til hans trofaste bror. En pizzarestaurant i nærheten av Nintendo sitt hovedkvarter i Washington DC. fikset biffen. Restauranten navn? «Mario & Luigi’s».

4. Originale «Super Mario Bros.» var ørlite

Dataspill varierer stort i størrelse – og har bare vokst med årene. Mens det første «Super Mario Bros.» kun var 40 kilobyte i størrelse, er «Super Mario Galaxy» til sammenligning hele 3.500.000 kilobyte stort.

5. «Super Mario Bros.» kan rundes på 5 minutter

20. september satte Scott Kessler verdensrekord i å runde «Super Mario Bros.». Scott klarte å fullføre hele spillet fra start til slutt på bare 5 minutter og 8 sekunder, en bragd som nå også er å finne blant sidene i Guiness World Records.

6. Miyamoto resirkulerte grafikk i «Super Mario Bros.»

For å redusere filstørrelsen og derav loadetiden i «Super Mario Bros.», resirkulerte Miyamoto og hans team mye av grafikken som brukes i spillet. Se illustasjonen nedenfor – ser du noen likheter?

7. Bowser er oppkalt etter en grønnsakssuppe

Bowsers originale japanske navn var «Daima Kuppa». Dette er også navnet på en populær koreansk matrett som består av suppe, ris og ulike grønnsaker. Miyamoto vurderte også navnene Yukke (som betyr «sterk biff-tartar») og Bibinba («risstuing»).

8. Princess Peach var opprinnelig brunette

På grunn av den dårlige oppløsningen på den originale 8-bits NESen var Princess Peach opprinnelig brunette. Håret hennes ble rett og slett for lite og pikslete til at hun kunne være blond. Det var først med «Super Mario Bros. 2» at grafikken var blitt såpass god at det var mulig å gjengi det blonde håret hennes.

9. «Super Mario Bros. 3» var bare et show

Hvis du studerer «Super Mario Bros. 3» nøye, så vil du oppdage at hele spillet egentlig bare var et musikalshow – hvor Mario bare var en skuespiller og hvor du, spilleren, bare var en tilskuer. Forvirret? Se illustrasjonen nedenfor…

10. Mario kunne egentlig ikke hoppe

Da Shigeru Miyamoto designet «Donkey Kong» planla han egentlig at hele spillet skulle styres ved hjelp av en enslig joystick, uten mulighet for at Mario kunne hoppe. Mario ble kun utstyrt med hoppeegenskaper fordi Miyamoto oppdaget at arkademaskinene som spillet skulle spilles på var utstyrt med en ekstra knapp – som ellers ville stå urørt dersom ikke Mario kunne hoppe.

11. Mario har spilt i hundrevis av dataspill

Du tror kanskje at Mario bare har deltatt i sine egne dataspill? Neida, den tjukke rørleggeren har hatt en rekke gjesteroller i andre spill, og totalt har han deltatt i over 100 dataspill. Mario har også hatt sin egen TV-serie og sin egen film.

12. Mario er mer kjent enn Mikke Mus

Mario er den mest kjente spillkarakteren gjennom tidene, og kanskje en av de mest kjente animerte karakterene noensinne. I en undersøkelse utført i 1990 av Marketing Evaluations, oppga flertallet av de spurte at Mario var både mer populær og mer gjenkjennelig blant barn enn Disneys Mikke Mus. Mikke Mus ble for øvrig skapt i 1928 – mens Mario ikke dukket opp før i 1981, hele 53 år senere.

13. Mario er et multitalent

I motsetning til de fleste andre spillkarakterer har Mario hatt en rekke forskjellige yrker opp igjennom årene. Mario har blant annet vært snekker, rørlegger, doktor, gokart-sjåfør, golfer, tennisspiller, fotballspiller, baseballspiller, snowboarder, Olympisk mester, dommer, basketballspiller, sprengstoffekspert og danser. Alt dette i tillegg til heltidsjobben: å redde Princess Peach fra Bowser.

About Erling Løken Andersen

Erling er tidligere ansvarlig redaktør i Spill.no, nå styreleder i Omega Media, som eier og driver Spill.no. Erling har jobbet med spill siden 2006; først som spillutvikler, deretter spilljournalist og redaktør.