Mitt spillår: 2023
0

Mitt spillår: 2023

Jeg er litt sent ute i år med min toppliste over mine 5 beste spillopplevelser i fjor av titler som kom ut i 2023 og 5 titler fra backloggen som fortjener en anerkjennelse. (Lover å være litt tidligere ut neste år)

Fjoråret var helt vilt når det kommer til utgivelser av gode spill og jeg  kunne lett ha plukket 10 spill fra 2023 alene, men synes det er mer gøy å kunne anbefale litt eldre titler også som jeg mener har holdt seg godt i forhold til at jeg spiller de for første gang opp til flere år etter lansering.

Topp 5 spill fra backloggen:

Nr 5. ADIOS

Utgitt: 2021

Adios er en liten indie perle jeg ikke hadde hørt om før den dukket opp i Gamepass i fjor.
Det er et kort spill som tar kanskje 2 timer å spille gjennom hvor du spiller som en bonde som har sett seg lei av å hjelpe mafiaen blant annet  med å fóre grisene med lik som skal forsvinne. Det starter med at du og din kontaktperson som har kjent hverandre i flere år har praten om at du ønsker å komme deg ut og “pensjonere” deg, noe som ikke faller i god jord og du får beskjed om at det er bare en måte det kan skje på. Kontakten din lurer på om han kan gjøre noe for å endre din mening og det neste døgnet utspiller seg slik at du og han gjør daglige gjøremål sammen på gården mens dere har dype samtaler om ting som har vært siden dere har kjent hverandre lenge i håp om at du endrer mening før det er på tide å si Adios.

Dersom du liker spill som Firewatch er dette en selvfølge å spille etter min mening.

Nr 4. DOKI DOKI LITERATURE CLUB

Utgitt: 2017

Et visual novel spill hvor du relativt motvillig blir medlem i bokklubben på skolen du går på fordi nabojenta som er din bestevenn  regelrett nesten tvinger deg inn.
Her blir du kjent med de 3 andre jentene i bokklubben som prøver å overbevise resten av skolen at bokklubben er noe som er verdt å bli medlem i og ta seriøst.

Doki Doki Literature Club er et spill med mange sider som vil overraske deg. Her er det veldig vanskelig å si noe uten at det spoiler noe, men tro meg når jeg sier at dette er et spill med mange lag og verdt å ta en titt på.

Nr 3. WOLF AMONG US

Utgitt: 2013

Jeg har spilt Det første Walking Dead spillet fra Telltale og likte det utrolig godt, men til tross for at jeg av forskjellige grunner aldri kom meg videre til å spille resten så prøvde jeg ut Wolf Among Us i fjor. Og fy fader det overrasket meg. Her spiller du som sheriffen i Fabletown, Bigby Wolf, tidligere kjent som “Den store slemme ulven” hvor du etterforsker et mord på en fable-innbygger.  Denne byen har innbyggere basert på de fra kjente eventyr. Dette er et pek og klikk spill i typisk TellTale stil hvor dine valg påvirker hvordan de rundt deg oppfatter deg og tenker om deg. Bland dette sammen med en spennende historie hvor du prøver å nøste opp i et mord så har du en vinner.

Det er lov å håpe at det nye “Telltale” klarer å innfri på oppfølgeren som har vært under utvikling en lang tid nå, og håpe det faktisk kommer ut.

Nr 2. METROID DREAD

Utgitt: 2021

Jeg vokste opp med Nintendo, men utenom å ha spilt Metroid Prime 1 på Wii så hadde jeg ikke noe kjennskap ellers til serien. Jeg har spilt noen spill i sjangeren Metroidvania dog, som de fantastiske Ori spillene. Metroid Dread ble da mitt første 2D Metroid spill og jeg storkoste meg fra start til slutt.

Dread både ser og høres helt fantastisk ut, med sin småskumle atmosfære hvor du føler deg totalt alene og sårbar samtidig som du kjenner på styrken av hver eneste oppgradering.

De skumle E.M.M.I robotene er også med på øke pulsen din da de ikke er mulig å drepe for Samus, du kan bare unngå å bli tatt når de løper rundt etter deg.

Nr 1. YAKUZA 0

Utgitt: 2015

Dette er nok det som overrasket meg mest i 2023. Jeg liker å utforske nye spill innenfor forskjellige sjangre, så når Stian og Anders tipset meg om Yakuza serien og at jeg burde begynne på Yakuza 0 som er en forgjenger til hele serien så måtte jeg nesten prøve.

Det tok noen timer før jeg ble hekta ordentlig og fikk følelsen av å forstå hvordan denne serien er, men nor jeg ble hekta så satt jeg hver ledige stund jeg hadde med det.  Yakuza 0 forteller historien om  Kazuma Kiryu og Goro Majima som ender opp midt i en krangel mellom forskjellige fraksjoner av Yakuzaen om et landområde som blir kalt “the empty lot”. Her blir det intriger, masse drama og følelsesladde scener samtidig som du får oppleve hvordan det er å være filmregissør vikar for en dag, samt lære opp en dominatrix til å oppføre seg som en mot kundene sine.

Yakuza 0 er en gavepakke som gir alt og mer, her er det rom for å le like ofte som du kan felle en tåre og nyte heftig action.

Topp 5 spill fra 2023

Her kommer listen min over de spillene jeg har verdsatt høyest i fra fjordåret med en liten endring i forhold til kåringen vi hadde på podcasten vår i fjor. Jeg sier som Ingrid Espelid “Så har me juksa litt”.

Før jeg kommer til selve rosinen i pølsa så har jeg noen hedersomtaler som akkurat ikke kom på topp 5 for meg personlig. Den som kanskje skaper størst reaksjon er Legend of Zelda: Tears of The Kingdom, et magisk spill som forbedret bortimot alt som du fikk i forgjengeren Breath of the Wild. Grunnen til at den ikke kommer på topp for meg er fordi jeg følte jeg hadde BoTW for friskt i minnet så noen ganger var jeg ikke så gira som jeg skulle ønske når jeg spilte det, men det er vel verdt omtalen det fikk av Anders i fjor.
Kanskje vil Tears of The Kingdom havne på en topp 10 all-time liste på et senere tidspunkt, hvem vet.


Andre spill jeg vil nevne er Super Mario Wonder, eller Mario på syretripp fordi det er sjelden man opplever så mye ren skaperglede i et spill som her. Utviklerne må ha kost seg hele veien og kasta idéer veggimellom og prøvd å pakke inn alt de kunne..

Jeg hadde kanskje latt den stå på 5.plass som den opprinnelig hadde dersom jeg hadde fullført det, men tidsklemma kom meg i forkjøpet der som med andre spill som kanskje kommer på neste års backlog-liste. Det siste jeg vil nevne er Atomic Heart, eller Bioshock blandet med litt sovjetunionen, det var mye negativ omtale rundt lansering av spillet på grunn av det russiske spillstudioet som stod bak. Men jeg koste meg.
Her er mine topp 5 spill fra 2023!

Nr 5. STRAY GODS: THE ROLEPLAYING MUSICAL

Ute på: Xbox Series S/X,PS5, SWITCH,PC

Å herregud så gøy det var å spille gjennom en musikal med en del ganske fengende sanger og en interessant historie som du attpåtil kunne påvirke i form av valg av sangtekster under sangene og dialogvalg!

Her koste jeg meg masse altså, utviklerne klarte å treffe spikeren på hodet når det kommer til den viktigste delen av både spilldesign, men også hva som gjør en musikal bra.

Her får du fengende låter som du også påvirker hvordan de skal gå. Ikke bare i retning av hva som blir sunget, men også hvordan. Samtidig påvirker du historien og samholdet med dem rundt deg i typisk Telltale-stil ved å velge dialog alternativ etter hva som passer deg best.

Jeg gleder meg til å finne tid til å spille DLCen som kom nå i sommer og håper at dette ikke bare er en one hit only.

Nr 4.  PIKMIN 4

Ute på: Nintendo Switch

Som jeg skriver i anmeldelsen min, Pikmin er endelig tilbake. Dette ble seriens høydepunkt for min egen del. Ikke bare ser det sykt pent ut og kjører fantastisk på den aldrende maskinvaren til Switch, men de har lagt til nye varianter av Pikmins, nye moduser og ikke minst det beste tilskuddet til nå, hunden Oatchi.

Pikmin 4 er verdt å spille dersom du har en Switch da det er av de bedre spillene i bilioteket der, noe som sier litt for at Switch har bygd opp et fantastisk bibliotek gjennom sin levetid. Pikmin som med Metroid serien er dessverre av de seriene som ikke selger like bra som Mario og Zelda, men jeg unner begge to å bli sjekket ut dersom du er litt nysgjerrig.

Nr 3.  ALAN WAKE 2

Ute på:Xbox Series X/S, PS5, PC

Jeg husker enda godt opplevelsen av det første Alan Wake hjemme på gutterommet hos mine foreldre.  På en sliten 32” flatskjerm og min trofaste Xbox360 spilte jeg gjennom Alan Wake og koste meg med mitt første møte med forfatteren. Det første var en action-thriller med en god historie og noe klumsete skyting.
Spol frem 13 år så sitter vi der med den fantastiske oppfølgeren, Alan Wake 2.

Denne gang er det ikke en thriller, men lener seg mye mer i mørket som en actiongrøsser med typiske innslag av Remedy humor som små lysglimt i en ellers bekmørk verden.

Akkurat som sist gang befinner Alan seg i the dark place hvor han prøver å komme seg ut, samtidig spiller vi som etterforskeren Saga Anderson som befinner seg i Bright Falls midt i en etterforskning av et mord.

Her blir det historie tråder som knyttes sammen, en blanding mellom ekte filmsekvenser og spill som sømløst blandes, et eldrehjem som vil hjemsøke deg i lang tid og et utrolig soundtrack som avslutter hvert kapittel. Ikke minst er høydepunktet kapittelet “We sing” uten at jeg skal gå mer inn på det.

Nr 2.  DREDGE

Ute på: Nintendo Switch, Xbox Series X/S, PS5,PC

Jeg liker generelt ikke å bruke tid på fisking i spill. Som jeg skrev i min anmeldelse i fjor, så hopper ikke jeg i taket når et spill får en fiskemodus, snarere tvert i mot. Men Dredge seilte inn og åpnet havnen min for fisking. Jeg ble oppslukt av spillet i lengre tid. Her får du en lovecraftian verden og historie blandet med inventory styring sterkt inspirert av Resident Evil 4.

Jeg tok nylig opp spillet igjen for å prøve å fullføre encyklopedien med alle fiskeartene før nyeste DLC kommer.

Nr 1.  LIES OF P


Ute på: Xbox Series X/S, PS5, PC

Hadde noen sagt til meg for noen år tilbake at jeg kom til å kose meg med noe fra Fromsoftware eller lignende Soulslike spill, eller at jeg kom til å tørre å ta på meg jobben med å anmelde et, hadde jeg sett med vantro på vedkommende og ledd.høyt.
Men se hvor vi er, i 2022 kom jeg meg gjennom både Dark Souls 1 og 3, Elden Ring jobber jeg fortsatt med, og Bloodborne er et sted i horisonten og venter på meg.

Jeg spilte Lies of P eller Bloodborne Pinocchio som enkelte vil kalle det i 2023 og selv om det kom repeterende gloser som ikke trengs å ytres høyt, så kom jeg meg gjennom det også.

Her spiller du som en unggutt kjent som P gjennom byen Krat som har forfalt på grunn av en sykdom som har rammet alle puppets og drevet dem til vannvidd. Dette gir grobunn for et soulslike med stor S.
Jeg skulle ønske jeg hadde spilt Bloodborne før dette da jeg ser at det er der spillet henter størst inspirasjon fra. Etter min første gjennomspilling tok jeg meg i å ta en New game+ som førte meg helt til jeg står litt fast på siste boss. Jeg skal ikke ljuge, så fort jeg tar han er det fare for en new game +2 en gang.

About Nichlas Krabsethsve

Lagersjef på Power på dagtid og altoppslukende gamer på kveldstid.