TEST: Lenovo LOQ 15IAX9
0

TEST: Lenovo LOQ 15IAX9

Lenovo har som ASUS og HP for lengst kastet seg inn på gamingmarkedet med både stasjonære og bærbare pcer tiltenkt de som ønsker å spille. Jeg testet deres Lenovo Legion GO tidligere i år og synes den for det meste var en god håndholdt spillmaskin. Nå har vi blitt tilsendt LOQ 15IAX9, en råtass av en bærbar som har 12.generasjon i5 prosessor og deres programvare kalt Lenovo AI Engine+ for å nevne noe.


Jeg er ikke en av dem som blir oppglødd som et lite barn som får kastet godteri etter seg hver gang et nytt produkt slippes med “AI” påklistret som det største salgsargumentet for at jeg skal bli solgt.
Jeg er dog av den oppfatningen at kunstig intelligens kan være et fint hjelpemiddel eller verktøy om du vil, til å bistå prosesser i stedet for å ta over prosessene for deg.
Lenovo sin AI chip her skal  hjelpe til på ytelsen under spilløktene dine..

Rå ytelse for det meste

Pcen kjører de fleste spill ganske lett, med Star Wars Jedi: Survivor kjørte blant annet stabilt nok med middels til høy innstillinger på. Spill som Counter-Strike og Halo Infinite kjørte silkemykt med alt av innstillinger satt på veldig høyt. 
Dette er en meget kapabel pc som har god maskinvare under panseret, den kan skilte med blant annet 12. generasjon i5 prosessor, et RTX 4060 kort samt 16gb RAM å leke seg med og en rask SSD på 512gb.


Dette er en pc som vil kunne spille om ikke alt, så det aller meste av spill som kommer med forbehold om at du ikke får kjørt alt på høyeste innstillinger uten å ofre ytelsen. Under min testing var det lite som ga maskinen altfor store vansker, det er god kraft i prosessoren her som takler det meste uten å knekke.

Jeg opplevde en  finurlig kræsj når jeg spilte demoen av Final Fantasy 16 på samme punkt hver gang, det var egentlig en fin stresstest for pcen da det var mye som skjedde på én gang og maskinen måtte virkelig jobbe for å holde jevn bildeflyt.

Noen av spillene jeg har testet og bildeflyten jeg har oppnådd under spilling

Warhammer 40k: Space Marine (2011) 144fps

Counter-Strike 2: 90-130fps

Metaphor Refantazio: 70-100 fps

Jedi Survivor: 60 til 70 fps  Uten strålesporing og medium instillinger

Cities Skylines: 28-40fps

Fortnite: 30-50fps 

Halo Infinite: 144fps

På samtlige spill startet jeg på high men en del av dem måtte jeg justere meg litt ned for å oppnå bildeflyten nevnt over.

Skjermen på pcen er et 1440p panel som har veldig god fargegjengiving til tross for at det ikke er OLED og oppnår en maks bildeflyt på 144 bilder i sekundet som er veldig kjekt når du spiller spill som Fortnite eller Counter-Strike 2 som krever rask og jevn bildeflyt selv om du oppnår kun de tallene dersom du går en del ned på det grafiske.

Prosessoren er en Intel Core i5-12450HX 2.4Ghz og jeg vil si at for det meste så gjør den en god jobb sammen med 4060 grafikkortet. Men det er spesielt i prosessor tunge spill som Fortnite og ikke minst Cities Skyline den fikk kjørt seg og jeg vil si at den knelte litt ekstra der. I de fleste typer spill holdt den tritt uten at jeg måtte inngå kompromiss med ytelsen men i de nevnte spillene så merket jeg at der var det en liten akilleshæl, og jeg måtte justere ned på kvaliteten for å oppnå den ytelsen jeg selv mener er nødvendig for at den typen spill skal være spillbart, nemlig 30+ bilder i sekundet men aller helst 60.

AI som fungerer, men..

Lenovo sin AI-engine gjør en ganske god jobb med å balansere ytelsen på maskinvaren ut i fra hva som skjer på skjermen for det meste, men det er med forbehold. Når den jobber aktivt merkes det på vifter som går fra nesten lydløs til full nordavind.

Du kan velge mellom tre forhåndsinnstillinger når du går inn på Lenovo Vantage appen, høy ytelse, balansert eller strømsparing.

Det er interessant å se og ikke minst høre hvordan PCen jobber ettersom du går mellom innstillingene, men selv om høy ytelse var mest effektivt når du har koblet til strøm, så var vifte støyen såpass høy at det var veldig greit å spille med headset på. Personlig falt jeg mest på balansert og synes PCen gjorde grei jobb uavhengig av om den gikk på batteri eller tilkoblet strøm på denne modusen.

Selv om KI-en er god til å justere ytelsen og hvordan viftene jobbet på et greit nivå ut fra hvor intensivt innholdet på skjermen var så føler jeg litt på at den kanskje ikke er helt nødvendig alt i alt.

Det var flere ganger jeg måtte inn og justere innstillinger i for eksempel Fortnite fordi pcen slet med å holde bildeflyten over 30 dersom jeg prøvde meg på høyere enn medium grafikk. Den jobbet på og blåste fra seg men bildeflyten hoppet mellom noen og 20 til 70fps på balansert og rundt 40-70 når jeg endret til høy ytelse på ai-engine.

Faktisk et brukbart tastatur

Til vanlig bruker jeg en Macbook Air til bortimot all skriving enten det er anmeldelser eller jobbrelaterte ting, men selv om dette er en gaming laptop så måtte det til pers for å se hvordan tastaturet er også.
Jeg ble meget positivt overrasket da jeg begynte å skrive på det fordi utenom Macbook air sitt tastatur som for meg personlig er en av de bedre, så holder dette seg på en sterk andreplass hva bærbare tastatur angår. Det var også veldig godt å spille på.

Ting å tenke på

Dette er på papiret et beist av en PC, men det er merkbart at det er en forskjell mellom bærbare og stasjonære komponenter. Jeg forventet litt mer ytelse av blant annet grafikkortet som er en RTX 4060, men i noen spill virker det også som at prosessoren kunne oppleve litt utfordringer selv om det for det meste kjørte veldig godt på mange spill.

Den leveres med kun én SSD på 512GB og det er all lagring tilgjengelig. Det blir fort litt knapt når du skal laste ned nyere spill som tar alt fra 50-150gb per spill om ikke enda mer på enkelte.

Det er med fordel at du spiller med headset da viftestøyen kan bli ukomfortabel høy til tider og ja, dette er en bærbar pc, men du er nødt til å beregne bruk av lader når du skal spille lengre enn en halvtime til en time om gangen da det sluker strøm fort med mindre du spiller lettdrevne spill med strømsparing modus på. Det skal da nevnes at den lader meget hurtig, som er et pluss.

Alt i alt føler jeg kanskje at AI biten fortsatt er litt for “show”, enn at den er veldig nødvendig i det daglige enda. Jeg skriver det ikke helt vekk slik som jeg innledningsvis skrev, at jeg er for kunstig intelligens når det brukes til å lette på arbeidet, kontra å ta over. Så Lenovo kan gjerne fortsette å utvikle sin AI engine men jeg håper at neste gang jeg møter den så er det muligens med en hakket kraftigere prosessor da den føltes litt ut som flaskehalsen i en ellers kraftplugg av en bærbar pc.

About Nichlas Krabsethsve

Lagersjef på Power på dagtid og altoppslukende gamer på kveldstid.