Age Of Empies II Definitive Edition
0

Age Of Empies II Definitive Edition

I 1999 kom spillet som definerte Real Time Strategispill for meg.
Dette ble utgangspunktet mitt for hva sjangeren hadde å by på og jeg har alltid hatt en slags elsk på sjangeren men aldri dykket ordentlig ned i den i voksen alder.


Nå er det tid for endring og nye imperier skal erobres, denne gang i både 4k og på konsoll!
Ja, du hørte riktig, Age of Empires II Definitive Edition som kom på Steam i 2019 har nå kommet på Xbox Series S og X og det funker faktisk veldig bra.

Jeg skal innrømme at største grunnen til mitt forfall innen sjangeren er fordi jeg i bunn og grunn alltid har hatt konsoll nærmest mitt hjerte gjennom årene, og jeg har vel alltid hatt en slags fremmedfrykt for at RTS sjangeren ikke fungerer med håndkontroll da den alltid har vært dominert av mus og tastaturkrigere (Pun intended)

Jeg skal si det med en gang, her har utviklerne gjort en fabelaktig jobb med å konvertere kontrollene til å funke, og det skal sies at det er mange funksjoner fordelt på få knapper.
Det er, sant skal sies, litt knotete og jeg legger ikke skjul på at det tar litt tid å venne seg til det.


Til tross for ganske mange timer i spillet så er jeg fortsatt ikke kjempeflink og effektiv i spillet, jeg knoter fortsatt og vil si at det funker greit, men det er mer knotete denne typen spill enn skytespill vil jeg påstå.

Knoting til side, så er dette et spill som først kom ut i 1999 og det er gjort en del visuell jobb for at spillet skal holde seg greit på moderne skjermer. Her har du full 4k oppløsning, oppgraderte teksturer og widescreen støtte. Spillet ser utrolig pent ut til å være 24år gammelt.

Noen trær, eller gressflekker og bakker kan se litt «flatt» ut, men du ser alt fra fuglevinkel så det gjør ingenting fordi det ser totalt sett ganske pent ut alderen til tross.
Du rekker uansett ikke å studere alt heller før du har en hær som står og hamrer på treveggene dine, klare til å utslette deg når du minst venter det hvis du ikke har vært forberedt og sendt ut en rytter for å speide rundt på kartet.

Kjernen i Age of Empires II handler om å starte på bar bakke med noen få sivile mennesker som du må detaljstyre rundt for at de skal enten hugge trær, samle mat eller hugge stein og gull slik at du får nok materiale til å bygge flere hus, brakker for trening av soldater eller samle nok til å utvikle imperiet ditt til å gå inn i en ny tidsalder for å høste av alle nye teknologiske nyvinninger som den tidsalderen medfører.

Det er her du velger hvilken retning du vil utvikle imperiet ditt. Vil du ta tiden til hjelp, bygge ut mest mulig og utvikle mest mulig teknologi eller vil du bygge det du trenger for å lage mange små hyppige runder med minihærer som du sender på fiendene dine for å sinke dem i sin utvikling.


Du velger helt selv hvordan du vil gå fram, men uavhengig av fremgangsmåte er det viktig å ha god kontroll på ressursene dine til enhver tid og holde folket ditt opptatt med innhøsting av ressurser til enhver tid selv når du er langt ute og kriger mot fiender på andre siden av kartet. Her får man kjørt seg med Multitasking for å si det mildt, spesielt med tanke på at du vil merke et lite handicap med kontroller frem til du blir vant til det.

Spillet har en opplæringsmodus kalt Art of War hvor du får opplæring i alt som er viktig å vite for å bli best mulig i bygging og krigføring.
Denne anbefales å spille gjennom om du ikke har vært bort i Age of Empires serien tidligere.

♫Napoleon med sin hær over alpene dro..♫

Kampanjedelen består av flere titalls kjente hærførere og kriger gjennom tidene som du tar del i på flere av sidene i krigene.
Men Skirmish er selve rosinen i pølsa her, her får du sette reglene selv og bestemmer alt fra hvilken tidsalder du skal begynne i, hvor mange spillere skal være allierte og hvilket kart du skal spille på.
Det er desidert modusen jeg brukte mest tid i, kampanjedelen tilføyer også mange timer med spill innhold, men en del kampanjer kan føles litt like etter du har spilt en del.

Det er godt å se at Xbox tør å ta steget med denne typen spill til konsoll, og selv om det er litt knotete kontra mus og tastatus (som er støttet i spillet) så fungerer det overraskende godt alt i alt.
Her har du en klassiker som klarer å være mer enn bare nostalgi, men et solid spill som står godt på egne ben, selv over 20 år etter lansering og lover veldig godt for Age of Empires 4 som kommer senere til både Xbox og Pc.


Online er ikke testet da det ikke var tilgjengelig under tiden før lansering

About Nichlas Krabsethsve

Lagersjef på Power på dagtid og altoppslukende gamer på kveldstid.